Home Agenda Verslagen interne Stand interne Verslagen externe Standen Externe Archief

INTERNE COMPETITIE MAX EUWE AMSTERDAM 2008/2009

INHOUD

RONDE1 4-9-2008
RONDE2 11-9-2008
RONDE3 18-9-2008
RONDE4 25-9-2008
RONDE6 9-10-2008
RONDE7 16-10-2008
RONDE8 23-10-2008
Snelschaken1 30-10-2008
RONDE9 6-11-2008
RONDE10 13-11-2008
RONDE11 20-11-2008


RONDE 1-1

Van de interne wedstrijdleider

Afgelopen donderdagavond 4 september kwam het schaakseizoen 2008-2009 weer op stoom, met de eerste ronde van de interne competitie. Duidelijk was dat iedereen er zin in had. De opkomst was met 22 aanmeldingen behoorlijk te noemen, en de borden, stukken en klokken stonden om 20:10 uur allemaal al netjes klaar om mooi op tijd te beginnen. Complimenten aan een ieder hiervoor!
Als gevolg van de aanpassing die we dit seizoen hebben doorgevoerd, staan alleen deze spelers in de ranglijst na ronde 1. Dat heeft bijvoorbeeld gunstige gevolgen voor Dick Dolman, die na zijn winstpartij gewoon bovenin meedraait in de ranglijst. Dat komt omdat hij een hogere Keizerscore heeft dan hij zou hebben als alle 63 leden van Euwe in de lijst zouden staan.
Ik noem de heer Dolman niet toevallig, want zijn overwinning was de eerste van deze avond en dus van het seizoen. Hij kwam snel tot een mataanval tegen Wouter Goedkoop, die bij Het Probleem speelt en eens bij Euwe op de interne wilde kijken. Ook een collega-Problemist, René Lasschuit, deed mee. Hij bood lang en verbeten tegenstand, maar moest uiteindelijk toch buigen voor het sterke drukspel van Ben Oude Brunink.
Voor het overige kan samenvattend vermeld worden dat de stukken eraf vlogen. En niet in het minst in letterlijke zin. Het begon bij Paul van Sonderen, die het Cochrane gambiet speelt tegen het Russisch en ook nu het ros op f7 liet inslaan (maar op het systeem dat Alexander Rublek speelt heeft Paul nog geen goed antwoord gevonden). Daarna kon Piet van der Weide het punt incasseren nadat hij vanuit een vrij rustig opgezette Fransoos Rob Witt verraste met een dameschaakje dat direct een loper opleverde.
Intussen zag ik bij Rik Salomons en Alexander Geerts een wit pluspaard op het bord. Ik heb helaas niet gezien hoe dit is geschied, maar volgens mij het resultaat van een strategisch goede partij van Rik. Daarna ging Said Becic na een schaakje met zijn koning de verkeerde kant op, wat Helmer Wieringa een loper opleverde (overigens ging hier een spannende, door beide spelers orgineel gespeelde partij aan vooraf). En tenslotte verdween ook bij Overeem – Van der Hoeven eenzijdig een loper in de doos. Hier ging een blunder van Gertjan aan vooraf, die in goede stand een toren op f8 ongedekt liet, waarna Marc taktisch kon toeslaan.
Ook bij de twee remises van de avond werd flink geofferd. Hubrecht van den Brekel offerde een stuk voor een sterke vrijpion, Rob Bödicker offerde terug en toen was het remise. Wim Nijenhuis verzon een creatief kwaliteitsoffer in een moeilijk staand eindspel, waarna hij tegen ondergetekende gevaarlijk tegenspel kreeg. In zware tijdnood koos ik het halve ei.
Resteren nog twee partijen, die ik beide wil nomineren voor de virtuele dagprijs. Van Ten Hacken – Hoffman heb ik niet veel gezien. Des te mysterieuzer en esthetischer was de stelling die we te zien kregen. Het leek op een vroeg koningsindisch middenspel, maar dan wel eentje met een witte pion op b7 die een zwarte toren op a8 aanviel, en die kon niet weg omdat er een paard naast stond dat ook al niet wegkon. Toen was het woord aan de verwoede koningsaanval van Ron, maar die kon Jos soepeltjes opvangen.
De andere partij was de enige die tot 23:30 uur duurde, en zag een witspeler, Abe Willemsma, die uit een Franse doorschuiver met gecontroleerd spel een klein voordeeltje haalde. Tegenstander Evert-Jan Straat moest afwachten, maar hij leek een solide verdedigingslijn te hebben opgeworpen. Toch maakte Abe langzaam maar zeker vorderingen, en uiteindelijk bleek dat Evert-Jan in het paardeindspel net een zwakte te veel had. Toen pionverlies onvermijdelijk was, gaf hij op.
Al met al een leuke avond, die hopelijk een voorbode is van een mooie interne competitie.

Groet, Rob R

Uitslagen ronde 1-1
Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Games in R1-1 - 4-9-2008.

 1 S. Becic       - H. Wieringa     0-1  
 2 D. Dolman       - W. Goedkoop     1-0  
 3 J.F.P. ten Hacken   - R. Hoffman      1-0  
 4 R. Ritzema      - W. Nijenhuis     ½-½  
 5 P. van der Weide   - R. Witt       1-0  
 6 R. Bödicker      - H. van den Brekel  ½-½  
 7 A.D.I. Willemsma   - E.J. Straat     1-0  
 8 M. Overeem      - G.J. van der Hoeven 1-0  
 9 P. van Sonderen    - A. Rublek      0-1  
 10 R. Salomons      - A. Geerts      1-0  
 11 B.G.M. Oude Brunink  - A. Lasschuit     1-0  

Stand na ronde 1-1

Terug naar Inhoud


RONDE 1-2

Van de interne wedstrijdleider

Ook over de opkomst bij de tweede competitieronde, met 11 partijen die werden afgewerkt, kan ik tevreden zijn. Zes spelers die er op de eerste avond bij waren, kwamen nu niet, zij krijgen, zoals afgesproken, voor hun Keizerscore een reglementaire remise in deze ronde. Onder hen ook de twee spelers van Het Probleem. Ik hoop uiteraard wel dat we ze weer spoedig terugzien op de clubavond. Daarentegen hadden we donderdag ook zes 'debutanten' (Hovenga, Moll, Janse, Christophe, Lesman en Janknegt), zij kregen juist een reglementaire remise toebedeeld voor de eerste ronde.
Dit zestal kon mooi onderling spelen (hun TPR was nog 0), en leverde direct een paar memorabele partijen op. Van het treffen tussen Francis Lesman en Sander Janknegt heb ik niet zoveel meegekregen. Het leek me een geruisloze overwinning van Francis, mogelijk gaat hij samen met Rybka het een en ander toelichten. De partij tussen Nirav Christophe en Paul Janse kon weinigen zijn ontgaan. Nirav speelde met wit weer eens een tamelijk onorthodoxe opening, en Paul pakte het op gezonde wijze aan. Hij bereikte een gewonnen positie, maar op het moment dat hij kon gaan oogsten, wilde hij het langs taktische weg doen en dat was praktisch gezien niet de beste keuze. Middels een dame-offer verschafte Nirav zich tegenkansen en werd zwart steeds verder teruggedrongen. Murw gebeukt door torens en paard verzuimde Paul zijn beste verdediging en moest uiteindelijk opgeven. Een jammerlijke nederlaag voor hem, maar ook een verdienste van zijn inventieve opponent.
Arne Moll speelde een creatieve, zij het niet geheel correcte partij tegen Alje Hovenga. Al in de opening, een Albins Tegengambiet, offerde hij een paard voor een ogenschijnlijk sterke aanval. Alje geloofde zijn tegenstander en weigerde het offer, maar had dit waarschijnlijk best kunnen doen want de zwarte aanval viel in de analyse een beetje tegen. Toch stond wit ook in de partij zelf waarschijnlijk iets beter. De bordjes werden echter verhangen toen Alje een positioneel vergiftigde pion nam en allerlei lijnen en diagonalen open gingen. Met een leuke combinatie kon Arne het afmaken. Ook mijn pionoffer tegen de Winawer was waarschijnlijk incorrect, maar Rob Bödicker onderschatte het gevaar een beetje, waarna wit snel het zwarte centrum kon opblazen. Er volgde een stukoffer, dat wit een een pion op e7 opleverde die het zwarte kamp splitste. Zwart zag uiteindelijk een schaakje over het hoofd dat een toren kostte. De mijns inziens beste partij werd gespeeld door Rob Witt en Gertjan van der Hoeven, die beide in de eerste ronde onderuit gingen. Wit werkte in een Maroczy- stelling gestaag aan een ruimtevoordeel. Gertjan is er niet de man naar om passief af te wachten, en kwam met een inventief kwaliteitsoffer dat veel activiteit opleverde tegen een aantal zwakke witte pionnen. Helaas voor de zwartspeler had Rob nog een hardloper op de c-lijn die een loper en de partij kostte. Na afloop zag ik ze kijken naar een eindspel van toren tegen 3 pionnen, dat mogelijk remise was, maar ik weet niet of het in de partij ook zo op het bord kwam.
Naast Rob kwamen ook twee andere hooggeplaatsten –Said Becic en Ron Hoffman- weer op 50%. Said kreeg te maken met het optimistische aanvalsspel van Paul van Sonderen, die het een en ander aan materiaal offerde en speelde op een penning over de lange diagonaal. Said was Paul echter een slag voor, en lanceerde een snelle tegenaanval die mat liep. Ron bouwde aan een groot ruimtevoordeel tegen Dick Dolman, maar de vraag was of hij door de solide zwarte veste kon breken. Uiteindelijk deed Dick een aantal verzwakkingen op de koningsvleugel, waarvan Ron kon profiteren.
Besluiten we het verslag met de vier spelers die na twee ronden het volle pond hebben behaald: Marc Overeem, Jos ten Hacken, Abe Willemsma en Alexander Rublek. Marc stond met zwart tegen Piet van der Weide optisch goed, maar helemaal duidelijk was het niet. Toen Piet met zijn dame op avontuur ging, kon Marc echter de stelling beslissend openen. Jos stond met zwart snel comfortabel tegen Helmer Wieringa, die naar eigen zeggen meer een zwartspeler is. Met een taktisch intermezzo won hij een kwaliteit, en gaf Helmer geen kans te profiteren van zijn licht verzwakte koningsvleugel.
Abe was, net als vorige week, bezig met het verzilveren van een gunstig eindspel, maar Ben Oude Brunink bood fel tegenstand. Het keepen kostte Ben echter teveel tijd, en in de uitvluggerfase ging hij door zijn vlag, met een stelling (wit een loper en pion, zwart een paard en twee pionnen) waarin niet was te zien hoe Abe vorderingen kon maken. Vooralsnog is Alexander de verrassing van de competitie. Hij had het met wit moeilijk tegen Hubrecht van den Brekel, die met soepel spel een belangrijke pion leek te winnen. Wellicht pakte hij die iets te gretig, want een taktisch grapje leverde Alexander direct daarna een kwaliteit op. Hubrecht had hiervoor wel enige compensatie, maar toch wist wit zijn voordeel snel te verzilveren. In deze EOL treft u ook een voorlopige agenda aan voor de komende maanden.

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-2 - 11-9-2008.

 1 P. van der Weide   - M. Overeem      0-1  
 2 H. Wieringa      - J.F.P. ten Hacken  0-1  
 3 B.G.M. Oude Brunink  - A.D.I. Willemsma   0-1  
 4 A. Rublek       - H. van den Brekel  1-0  
 5 R. Hoffman      - D. Dolman      1-0  
 6 A. Hovenga      - A. Moll       0-1  
 7 N. Christophe     - P.N. Janse      1-0  
 8 F. Lesman       - S. Janknegt     1-0  
 9 R. Ritzema      - R. Bödicker     1-0  
 10 P. van Sonderen    - S. Becic       0-1  
 11 R. Witt        - G.J. van der Hoeven 1-0  

Stand na ronde 1-2

Terug naar Inhoud


RONDE 1-3

Van de interne wedstrijdleider

De derde competitieronde kon de CL andermaal tot tevredenheid stemmen, met 12 partijen en zes spelers die hun eerste partij speelden. Neem daarbij dat we weer met een even aantal waren, en dat alles weer mooi op tijd klaarstond -> pico bello. Voor de speler Ritzema was het een mindere avond. Al vroeg werd ik met zwart tegen Helmer Wieringa geconfronteerd met een lastige penning, die me noopte met een paard op avontuur te gaan. Peter Doggers maakte me er na afloop op attent dat ik me had kunnen redden door ook mijn tweede paard in te zetten. Deze leuke wending ontging Helmer, maar mijzelf ook, waardoor wit een kleine kwaliteit kon incasseren en dat bleek op termijn beslissend.
Peter zag ook in zijn eigen partij de dingen goed. Hij werkte in een Hollandse opening rustig aan een drukstelling tegen Daan in’t Veld. Laatstgenoemde offerde een kwaliteit in de hoop onder die druk uit te komen. Het mocht niet baten, want de witspeler kon de b-lijn beslissend openen voor de torens. Ook Daan Zult en Jochem Snuverink waren er voor het eerst dit seizoen, en speelden een onderhoudende pot. Vanuit de Schliemann-variant van het Spaans werkte zwart aan een dreigende aanval op het zwakke punt f2. Daan verdedigde zich echter goed, en toen de rook was opgetrokken resteerde een eindspel van twee torens tegen dame, waar geen van beiden echte winstkansen had. Laatste debutanten waren Bert Westera en Harry Sitters. Het werd een Siciliaan, waarin Bert zijn huisstijl trouw bleef en een pionnenstorm op de koningsvleugel lanceerde. De zwarte koning stond niet direct onder vuur, maar zwart kon te weinig tegenspel genereren om iets tegen het ruimtevoordeel van zijn tegenstander te doen. Uiteindelijk verschalkte Bert volgens mij ergens een kwaliteit en won soeverein.
Met het oog op het klassement waren de ogen gericht op Marc Overeem, Abe Willemsma en Alexander Rublek. Marc kwam van hen het dichtst bij de derde overwinning op rij. Met wit ontnam hij eerst Nirav Christophe zijn kansen op tegenspel, om vervolgens het ruimtevoordeel en de zwakten in het zwarte kamp te gaan verzilveren. In tijdnood verspeelde Nirav een paar pionnen en stond zijn koning op de tocht. Maar met voor beide partijen nog een dame en paard op het bord, had zwart ook nog praktische kansjes, want de witte monarch stond ook kwetsbaar. Het werd remise, omdat Marc dacht dat zwart eeuwig schaak had geforceerd. Bij nader inzien leek de witte koning toch te kunnen ontsnappen. Abe kwam gezond uit de opening tegen Piet van der Weide, zwart leek niet veel te hebben voor zijn verzwakte pionnenstructuur. Op het moment dat Abe een pion incasseerde, bleek Piet toch aardige compensatie te hebben en was wit gedwongen de pion te retourneren. Uiteindelijk resteerde een dame-eindspel dat remise werd. Alexander had het met zwart in een Damegambiet lastig tegen Rob Witt; ook ruil van een aantal lichte stukken kon de druk op zijn stelling niet verlichten. Rob bereidde rustig de opmars van zijn pionnencentrum voor, daarna bleek de winst een kwestie van tijd.
Rob rukte daardoor op in het klassement, en dat gold ook voor Lesman, Hovenga en Becic. Francis speelde met zwart tegen Wim Nijenhuis, nadat deze niet was ingegaan op de Benoni, een bekende gambietvariant. Francis organiseerde een initiatief op de damevleugel, maar Wim hield zijn pluspion en kreeg daarnaast een koningsaanval die mogelijk winnend was. Toch was het wit die moest opgeven, nadat zijn dame in haar jacht op de zwarte koning jammerlijk ingesloten werd. Alje moest met zwart tegen Gertjan van der Hoeven al snel een pion op b7 prijsgeven, waarna hij de witte dame won voor twee torens. Het leek er goed uit te zien voor wit, alleen het aan de praat krijgen van zijn loper bleek een lastig karwei. Alje kon daarentegen zijn paard wel een offensieve taak geven, en toen deze ingreep ging het bergafwaarts met Gertjan. Said had tegen Ben Oude Brunink al snel het initiatief, maar de solide zwarte veste was moeilijk te kraken. Althans, dat was mijn interpretatie, maar Said had daar andere gedachten over en rolde de stelling van Ben vrij moeiteloos op.
Resteren twee goede aanvalspartijen. Hubrecht van den Brekel en Evert-Jan Straat speelden een thematische Franse doorschuifvariant, waar beiden lijnen openden (wit op de damevleugel, zwart aan de andere kant) richting de vijandelijke koning. Zwart had er zelfs een kwaliteit voor over om dit te bereiken, en dat had Evert-Jan goed gezien, want zijn aanval was net iets sneller dan die van Hubrecht. Ook de overwinning van Paul van Sonderen op Dick Dolman mocht gezien worden. Paul zocht een zijvariant op het Marshallgambiet op, waarin hij zelfs twee pionnen offert in plaats van eentje. Hij kreeg een aanhoudend initiatief, maar Dick wist zich in eerste instantie goed te verdedigen en sloeg de eerste aanvalsgolf af. Maar de partij ging verder, en met een kwaliteitsoffer gooide Paul nieuw olie op het vuur. Daarna bleek de zwarte koningsaanval, ondersteund door twee sterke lopers, toch beslissend.
Verder in deze EOL de vooralsnog volledige agenda voor het komende seizoen.

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-3 - 18-9-2008.

 1 M. Overeem      - N. Christophe    ½-½  
 2 A.D.I. Willemsma   - P. van der Weide   ½-½  
 3 R. Witt        - A. Rublek      1-0  
 4 H. Wieringa      - R. Ritzema      1-0  
 5 W. Nijenhuis     - F. Lesman      0-1  
 6 S. Becic       - B.G.M. Oude Brunink 1-0  
 7 D. Dolman       - P. van Sonderen   0-1  
 8 P. Doggers      - D. in 't Veld    1-0  
 9 G.J. van der Hoeven  - A. Hovenga      0-1  
 10 H. van den Brekel   - E.J. Straat     0-1  
 11 B. Westera      - M.H. Sitters     1-0  
 12 D. Zult        - J. Snuverink     ½-½  

Stand na ronde 1-3

Terug naar Inhoud


RONDE 1-4

Van de interne wedstrijdleider

Afgelopen weekend stonden de eerste externe KNSB-wedstrijden op het programma. Dat was te merken op de voorafgaande clubavond: veel schakers die zaterdag in actie moesten komen, kwamen langs om even te kijken hoe het met de vorm staat. Veel toeloop dus van spelers van Euwe 1 en 2, maar ook van De Eenhoorn en Euwe 3 (die speelt komende donderdag zijn eerste SGA-wedstrijd). Aad Roemersma (Euwe 2), Henkjan Visser (Eenhoorn), Marc Ordodi en Ridens Bolhuis (beide Euwe 3) lieten zich voor het eerst dit seizoen op de club zien, net als Louis van Staden en Jorge Alarcon. En daarnaast hadden we twee nieuwe gezichten op de club, die beide zonder twijfel vaker zullen langskomen. Rurik van Opstal gold begin jaren 90 als een groot talent (o.a. Nederlands jeugdkampioen), tot hij er op zijn 16e mee stopte. Zijn verhuizing naar Amsterdam was aanleiding om na 14 jaar weer bij een schaakclub te kijken. En dan was er het telefoontje van Abe met de melding dat Fokko Hemminga langs zou komen. Fokko heeft net als Alje, Rik en ikzelf in Groningen bij Sissa gespeeld. Ook hij was er een tijdje uit geweest, maar wil in Amsterdam het schaakspel weer oppakken. Hij meldde zich zelfs terstond als extern lid!
Na dit lange intro dan de partijen, waar ik niet veel van had gezien. Daan Zult zei me donderdag dat er niet veel klopte van mijn verslaggeving van zijn eerdere partij tegen Jochem Snuverink. Dit keer zag ik in elk geval een deel van de analyse van zijn partij tegen Rik Salomons. Daan kreeg snel een zware aanval tegen de zwarte koning, die op d8 midden in de vuurlinie stond. Het leverde hem een kwaliteit op, maar ook de witte koning stond nog in het midden, dat was nog wel een punt van zorg. In wederzijdse tijdnood, en een stelling waarin alles hing, had Daan met de korte rokade –een prachtige probleemzet- de winst voor het grijpen, maar toen hij dit niet zag daalden Riks stukken rond de witte monarch, die spoedig omviel.
Dit was wel de spectaculairste partij van de avond. De kortste partij was toen al een tijdje afgelopen. Ben Oude Brunink wilde kort na de opening zijn stelling met e6-e5 bevrijden, maar zijn stukken stonden nog niet zo gunstig dat hij zich dat kon permitteren. Nadat Ben met een loper op e5 had teruggeslagen, kwam Rob Bödicker met Dh5, wat zowel het stuk aanviel als mat op h7 dreigde. De langste partij daarentegen was pas om sluitingstijd klaar. Ridens en Dick Dolman voerden een verbeten gevecht die lange tijd in evenwicht was, tot ver in de uitvluggerfase. Dick had een voordeel op de klok, maar toen hij ineens veel tijd voor een zet ging investeren was die verhouding omgedraaid, en in zware tijdnood verloor hij eerst een cruciale pion en gaf daarna zijn dame weg. Een jammerlijke nederlaag, maar hopelijk wel leerzaam voor het praktijkschaak.
De beide nieuwe gezichten gaven hun visitekaartje af. Fokko bouwde tegen Louis gestaag aan een aanval, maar de veste van de zwartspeler leek me lastig te nemen. Uiteindelijk wist Fokko zijn aanval beslissend te versterken door een opmars van zijn e-pion, die een bres in de zwarte verdediging sloeg. Rurik werd met zwart tegen Aad geconfronteerd met een Maroczy- opbouw, en investeerde veel tijd om zich het één en ander hiervan te herinneren. Met een originele paardmanoeuvre dwong hij zijn tegenstander tot een verklaring in het centrum en kon zijn stelling bevrijden. Uiteindelijk volgde een taktische fase, waarin uiteindelijk een wit stuk teveel aan de haak bleef hangen.
In het algemeen klassement bleef Marc Overeem op kop, middels een mooie strategische partij en sterke eindspelvoering tegen Peter Doggers. Bovenin deed Rik goede zaken, maar ook Rob Witt (won snel een pion tegen Alje Hovenga, die er wel veelbelovende compensatie voor had maar uiteindelijk viel dat toch tegen) en Piet van der Weide, die een dreigende aanval van Francis Lesman over zich heen kreeg, maar effectief counterde met een dame- offer tegen drie stukken. Zij schoven op naar de bovenste regionen. Said Becic en ikzelf stegen naar de top-15. Said kwam na interessante verwikkelingen met zwart tegen Wim Nijenhuis in een dame-eindspel terecht, en gaf daarin zijn pluspion prijs om een vrijpion op de damevleugel naar de overkant te brengen. Zelf kon ik in de tijdnood van Alexander Rublek toeslaan met een stukoffer die een penning van de toren opleverde, waarna wit de beste verdediging miste.
Verder won Henkjan van Marc Ordodi, nadat hij in een Siciliaan met tegengestelde rokades een aardige paardmanoeuvre op de damevleugel uithaalde. Sander Janknegt en Jorge wilden tegen elkaar worden ingedeeld en speelden een leuke partij, waarin wit een pion offerde tegen zeer veel compensatie. Vervolgens kon zwart zich langzaam loswerken en investeerde Sander nog wat materiaal, een stuk als ik het goed heb. Mogelijk had Jorge hier kunnen winnen, maar zoals het ging kon wit eeuwig schaak geven. Ten slotte had Hubrecht van den Brekel met wit tegen Paul van Sonderen van meet af aan een pluspion, die niet zoveel gewicht in de schaal leek te leggen. Uiteindelijk bracht hij deze toch ten gelde, ondanks de aanwezigheid van ongelijke lopers. De avond kon voor Paul echter bij voorbaat niet meer stuk Aan het begin van de avond werd hij door onze penningmeester gelauwerd als overwinnaar van het Marc Overeem klassement. Het leverde hem een goede fles wijn op.
Resteert een huishoudelijke mededeling: komende donderdag speel ik een externe uitwedstrijd met Euwe 3. Omdat ik geen zin heb in een reglementaire nul, gaat om 19:55 uur mijn mobiel uit. Wie zich dus telefonisch wil aanmelden: doe dit svp voor 19:55 uur. Dan geef ik je naam door aan Alje, die de interne gaat leiden.

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-4 - 25-9-2008.

 1 M. Overeem      - P. Doggers      1-0  
 2 A. Hovenga      - R. Witt       0-1  
 3 D. Zult        - R. Salomons     0-1  
 4 F. Lesman       - P. van der Weide   0-1  
 5 A. Rublek       - R. Ritzema      0-1  
 6 W. Nijenhuis     - S. Becic       0-1  
 7 R. Bödicker      - B.G.M. Oude Brunink 1-0  
 8 S. Janknegt      - J.D. Alarcon Ramirez ½-½  
 9 H. van den Brekel   - P. van Sonderen   1-0  
 10 R. Bolhuis      - D. Dolman      1-0  
 11 H.J. Visser      - M. Ordodi      1-0  
 12 F. Hemminga      - L. van Staden    1-0  
 13 A. Roemersma     - R. van Opstal    0-1  

Stand na ronde 1-4

Terug naar Inhoud


RONDE 1-6

Van de interne wedstrijdleider

Het laatste verslag dateert van na ronde 4, inmiddels zijn we alweer twee speelavonden verder. In de vijfde ronde hadden de regenachtige omstandigheden en de externe uitwedstrijd van Euwe 3 een zekere invloed op de opkomst. En mogelijk waren er nog een aantal die een mooie UEFA-cup avond live wilden meemaken. Al met al leidde dat tot 7 partijen, een kleine tegenvaller vergeleken met de minimaal 11 partijen die we gewend waren. Gelukkig is dit geen dalende tendens gebleken (noknok, even afkloppen), want afgelopen donderdag wisten toch weer 22 schakers hun weg naar de denksportzaal te vinden (en Ron Hoffman kwam bij de post-mortem nog even langs).

Van de vijfde ronde resteren voor mij de uitslagen en enkele flarden die in de nazit aan de bar passeerden, toen ik na mijn wedstrijd met het derde nog even een biertje kwam drinken. Ik zag Rurik van Opstal en Rik Salomons nog volop bezig met analyseren van een woeste stelling (Rik won uiteindelijk). Fokko Hemminga zou zeer kansrijk hebben gestaan tegen Daan Zult, maar verloor uiteindelijk. Said Becic’ halfje tegen Piet van der Weide zou enigszins gelukkig tot stand zijn gekomen. Hubrecht van den Brekel pakte na een strijd met wisselende kansen het punt tegen Henk Verkuyl. En belangrijk voor het klassement was de remise van Arne Moll en Marc Overeem, waardoor laatstgenoemde aan kop bleef.

De week erop remiseerde Marc met zwart tegen Jos ten Hacken, in een partij die als laatste van de avond klaar was maar waarin volgens mij het evenwicht niet beslissend verbroken was. Al moet gezegd worden dat ik het slot van hun partij heb gemist. De vraag was of de achtervolgers daarvan konden profiteren, in de eerste plaats Rik en Arne die tegen elkaar speelden. Terwijl Rik bezig was met een plan op de damevleugel, centraliseerde Arne zijn stukken en pakte het initiatief. Na ruil van alle zware stukken resteerde een eindspel met ongelijke lopers, waarin Arne zijn pluspion verzilverde. De derde achtervolger, Rob Witt, week in een Franse doorschuiver tegen Abe Willemsma af van de varianten die ze in de zomer veel tegen elkaar gespeeld hebben. Maar Abe pakte het heft in handen en voerde de druk op de zwarte stelling rustig op. Dat had uiteindelijk winst van de kwaliteit en later de partij tot gevolg. Abe blijft daardoor bovenin meedraaien, en daar staat nu ook Alje Hovenga die een openingsfout van Piet attent afstrafte. Om niet direct ten onder te gaan, moest wit twee pionnen geven en een zwarte boer op c2 toestaan. Alje won hierna snel.
Zelf offerde ik twee stukken in een scherpe Najdorf tegen Francis Lesman, maar zeker het tweede was niet correct. In de analyse zagen we hoe zwart de bordjes kon verhangen door zijn dame terug te geven om een heel sterke tegenaanval te lanceren. Francis miste dit tijdens de partij, waarna wit zijn mataanval alsnog succesvol kon doorvoeren. Twee andere spelers van Euwe 3, Bert Westera en Ridens Bolhuis, hebben momenteel nog een 100-procent score. Bert had tegen Evert-Jan Straat succes met het Wolgagambiet, al had ik het idee dat wit in het eindspel wel remise had kunnen bereiken. Hubrecht veroverde met wit tegen Ridens een kwaliteit, maar na wat verzwakkende zetten ging het voor hem daarna bergafwaarts. De laatste winstpartij in deze ronde was voor Henk, die overigens als eerste klaar was. Hij profiteerde van een misstap van Jorge Alarcon en won snel een stuk.
Resteren drie interessante remises. Paul Janse dirigeerde in een Nimzo-Indiër zijn stukken dreigend richting de zwarte koning, maar Wim Nijenhuis kon zich verdedigen en er werd afgewikkeld naar een eindspel met pluspion voor zwart. Wim zat nadien in de bar nog lange tijd naar het eindspel te kijken, wellicht had er nog iets voor hem ingezeten. Rob Bödicker werd in zijn zwartpartij tegen Aleksander Rublek voortdurend herinnerd aan twee zwakke pionnen in zijn gelederen. Toen Aleksander een pion veroverde, leek hij de vis op het droge te trekken, ware het niet dat Rob via een taktische vondst alsnog het halve punt redde. Paul van Sonderen offerde een stuk tegen Harry Sitters voor een gevaarlijke koningsaanval, en wat pionnen. Maar Harry had ook zijn kansen, de witte koning stond ook niet helemmaal veilig. Hetgeen resulteerde in een slotstelling waarin Paul zijn stuk terugwon, maar eeuwig schaak moest toestaan. Tot donderdag!

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-6 - 9-10-2008.

 1 J.F.P. ten Hacken   - M. Overeem      ½-½  
 2 A.D.I. Willemsma   - R. Witt       1-0  
 3 R. Salomons      - A. Moll       0-1  
 4 P. van der Weide   - A. Hovenga      0-1  
 5 R. Ritzema      - F. Lesman      1-0  
 6 E.J. Straat      - B. Westera      0-1  
 7 H. van den Brekel   - R. Bolhuis      0-1  
 8 A. Rublek       - R. Bödicker     ½-½  
 9 P.N. Janse      - W. Nijenhuis     ½-½  
 10 P. van Sonderen    - M.H. Sitters     ½-½  
 11 J.D. Alarcon Ramirez - H.J. Verkuyl     0-1 

Stand na ronde 1-6

Terug naar Inhoud


RONDE 1-7

Van de interne wedstrijdleider

Alle externe teams van Euwe hebben inmiddels hun eerste wedstrijd erop zitten. Afgelopen donderdag werkte ook het vijfde zijn eerste competitiewedstrijd af; na een spannende avond werden uiteindelijk de matchpunten gedeeld tegen het uit voornamelijk jeugdspelers bestaande Amstelveen 5. Dat waren al 8 partijen in onze speelzaal, en daar kwamen nog 12 bij voor de interne competitie. In totaal dus 40 actieve schakers op onze clubavond, daar doen we het voor.
Wat betreft de uitslagen werd de toon voor deze avond gezet door de spelers van Euwe 1: Marc Overeem, Jos ten Hacken, Alje Hovenga, Rob Witt, Said Becic en Piet van der Weide konden allemaal een vol punt bijboeken, en staan vooraan in het klassement, met Arne Moll in hun midden. Maar goed, we zijn nog maar net halverwege de eerste turnus en de verschillen zijn klein, dus het kan nog alle kanten op.
Marc hield zijn koppositie vast door een overwinning met wit op Rik Salomons. Zwart offerde in een Pirc een pion voor spel over de zwarte velden. Een zekere compensatie had hij zeker, en gaandeweg won Rik ook zijn pion terug met een actieve stelling, maar hij moest wel toestaan dat zijn koningsstelling ernstig verzwakt werd. Dat leverde Marc uiteindelijk de winst op. Jos blijft op korte afstand volgen. Hij reageerde kalm op de ambitieuze witte opbouw van Nirav Christophe, en maakte vervolgens fraai gebruik van de verzwakte zwarte velden in het witte kamp. Jos stuurde zijn dame naar e3, waar deze ongenaakbaar stond en een penning in de stelling bracht die wit te veel was. Alje speelde een mooie partij tegen Henk-Jan Visser. De jarige Henk-Jan zette een paard op g4 in, dat niet genomen mocht worden wegens mataanval over de h-lijn. De zwarte koning bleef echter in het midden bivakkeren, en Alje ging daar middels een opstoot in het centrum recht op af. Die actie impliceerde een stukoffer dat zwart wel moest aannemen, maar wit had er twee pionnen voor en een gevaarlijke aanval. Wit maakte het karwei vervolgens in stijl af, via nog een kwaliteitsoffer dat zich met rente terugbetaalde.
Rob, Said en Piet vonden ook aansluiting, zij het op enige afstand van de top-3. Rob had met wit weinig moeite om mijn matige openingsopzet te weerleggen. Hij hield de stelling overzichtelijk, had een zwakke pion in het vizier die onherroepelijk verloren ging, en besliste de partij met een leuk onderste-rij- motief. De partij die Said won van Daan Zult was een stuk gecompliceerder: hij had met een ver opgerukte pion op e6 enige aanvalskansen, maar zwart had het loperpaar en de witte pion was een potentiële zwakte. Daan en Henk-Jan waren in de nazit overtuigd dat het goed moest zijn voor zwart, maar hoe voort te zetten? In de partij kwam Said er middels een fraai paardoffer doorheen. Piet won met zwart van Rurik van Opstal, maar erg tevreden was hij er niet over. Hij gaf in een Siciliaan een pion, maar kreeg er wel het loperpaar voor terug. In deze vrij open stelling is dat wel genoeg compensatie. Het leek dat Rurik nochtans niet slecht stond, maar helaas heb ik gemist waarom hij het toch nog verloor. Ridens Bolhuis won een interessante partij van Abe Willemsma. Vanuit een Black Knight Tango kwam een originele stelling op het bord, waarin wit de damevleugel in handen had, maar wel op moest passen voor de zwarte aanvalskansen. Ridens kwam uiteindelijk het beste uit de complicaties, en betreedt en passant de top- 10. Ook Francis Lesman, Gertjan van der Hoeven en Hubrecht van den Brekel kunnen nu omhoog kijken. Francis wist zijn drukstelling tegen Aleksandar Rublek naar winst te converteren, Gertjan boekte zijn eerste winst in een goede partij tegen Wim Nijenhuis, en Hubrecht liet tegen Ben Oude Brunink zien hoe je de Benoni moet spelen. Ook Harry Sitters won prima -hij dirigeerde zijn stukken richting een zwakke pion op b2 in het kamp van Louis van Staden, en wist deze uiteindelijk buit te maken.
Tenslotte speelden Marc Ordodi en Rob Bödicker een curieuze remise. In eerste instantie zag het er zeer goed uit voor Rob. Zijn initiatief op de damevleugel had een paar pionnen opgeleverd, en de witte stelling leek om te vallen, maar Marc wist venijnig te counteren en nam de aanval ineens over. Hij zou de winst zelfs nog hebben gemist.
Kortom, een gezellige avond met veel strijd en leuke partijen. Tot volgende donderdag!

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-7 - 16-10-2008.

 1 M. Overeem      - R. Salomons     1-0  
 2 N. Christophe     - J.F.P. ten Hacken  0-1  
 3 A. Hovenga      - H.J. Visser     1-0  
 4 R. Bolhuis      - A.D.I. Willemsma   1-0  
 5 R. Witt        - R. Ritzema      1-0  
 6 R. van Opstal     - P. van der Weide   0-1  
 7 S. Becic       - D. Zult       1-0  
 8 F. Lesman       - A. Rublek      1-0  
 9 M. Ordodi       - R. Bödicker     ½-½  
 10 G.J. van der Hoeven  - W. Nijenhuis     1-0  
 11 L. van Staden     - M.H. Sitters     0-1  
 12 B.G.M. Oude Brunink  - H. van den Brekel  0-1  

Stand na ronde 1-7

Terug naar Inhoud


RONDE 1-8

Van de interne wedstrijdleider

Ook afgelopen donderdag werd uw competitieleider niet teleurgesteld. Van tevoren had ik mijn bedenkingen, vanwege de herfstvakantie en de deelname van enkele Euwe-spelers aan het toernooi in Hoogeveen. Maar er waren gewoon weer 10 partijen. Top! Wel was er voor het eerst een oneven aantal aanmeldingen, wat ik aangreep om eens een avondje in de kast met archieven van Watergraafsmeer te kijken.
Voor een historicus is het als een bezoek aan de snoepwinkel. Er ligt een ingelijste groepsfoto in zwart-wit van een uitstapje naar Duitsland. Clubbladen daterend vanaf de jaren 30, de oudste was nog handgeschreven. In de editie van februari 1938 zien we een aankondiging van een jubileumtoernooi van zustervereniging Max Euwe vanwege haar 15e verjaardag, met deelname van Rudolf Spielmann en Nederlands kampioen Salo Landau. Veel werk ook uit de jaren ’80 uiteraard. Je kan uren in die mappen ronddwalen.
Als de tijd er tenminste voor was, want er werd uiteraard ook geschaakt. De sleutelpartij was die tussen Arne Moll en Jos ten Hacken. Voor Jos een mogelijkheid om wellicht de koppositie te pakken, want Marc Overeem was er niet. Het kwam er niet van. Arne voelde hem direct aan de tand op de damevleugel en kwam wat beter te staan. Wellicht had Jos moeten kiezen voor een lastige verdediging na dameruil, maar hij liet deze op het bord, waarna de witte dame binnenviel en zwart min of meer gedwongen werd een stuk te offeren voor wat aanvalskansen. Arne wendde de tegendreigingen af en streek het punt op. Arne nu op plaats 2.
Ook Rob Witt en Said Becic komen na hun overwinningen naderbij. Rob kon tegen Ridens Bolhuis drukken tegen een aantal verzwakkingen, maar werd ook beziggehouden door het zwarte loperpaar en actief spel op de koningsvleugel. Wit kon Ridens’ initiatief aan de rechterkant echter neutraliseren, en zich daarna met succes richten op de aanknopingspunten aan de andere kant. Said kwam met zwart goed uit de opening tegen Abe Willemsma, nadat hij de belangrijke zwartveldige loper van Abe kon ruilen en diens paard gedwongen was tot een verblijf op a4. Wit kon vervolgens zijn stelling opknappen en wat ruilen, waarna Said in het eindspel wel wat beter stond maar Abe het waarschijnlijk wel remise kon houden. Totdat hij een pion op g2 wegblunderde, waarna hij direct opgaf omdat er meer pionnen zouden vallen.
Bert Westera is nog niet vaak op de clubavond geweest, maar als hij er is wint hij ook, daardoor staat hij nu ook hoog. Donderdag was Helmer Wieringa zijn slachtoffer, in een scherpe zijvariant van het Spaans die beiden vertelden niet te kennen. Helmer liet een kwaliteitsoffer op e4 toe, gevolgd door inslag op f7, waardoor zijn koning in het midden moest bivakkeren. Bert had nog niet alle stukken ontwikkeld, en mogelijk heeft de analyse voor deze fase nog wat opgeleverd voor zwart, maar zoals het ging kon wit rustig zijn aanval beslissend versterken. De laatste beslissing van de avond was de mooie partij van Sander Janknegt met zwart tegen Harry Sitters. Al vroeg in de partij stond de stelling bol van taktische finesses en penningen, en met een sterk ogende zet leek Harry materiaalwinst af te dwingen. Sander maakte van de nood een deugd: hij offerde dame tegen toren en loper, en dat bleek zeer sterk. Wit kon niet tot activiteit komen en zwart kon rustig zijn tweede toren in de aanval betrekken. De witte dame daarentegen werd teruggedrongen, en moest uiteindelijk genoegen nemen met een bijrol op de tenen van de eigen koning. Zwart rondde de aanval netjes af. De andere helft van de partijen eindigde in remise. Bij Rob Bödicker en Daan in’t Veld was na ruil van een aantal stukken al vrij snel de muziek uit de stelling. Daan Zult en Piet van der Weide hebben in een boeiende partij vermoedelijk beiden wel een keer gewonnen gestaan. Evert-Jan Straat offerde tegen Wim Nijenhuis in het middenspel een pion waar hij niet zo gek veel voor leek te krijgen, maar in het eindspel werd het alsnog remise. Paul Janse kwam met zwart tegen Hubrecht van den Brekel al heel snel goed te staan, zo niet gewonnen, met een superieur paard tegen loper. Toen kwam de klad erin en werd het remise, tot afgrijzen van Paul voor wie er vooralsnog geen zegen rust op de interne. Tot slot Jorge Alarcon. Hij deed in de opening wat teveel pionzetten op de damevleugel, waarna Ben Oude Brunink de structuur kon opblazen en een pion winnen. Die pion stond Ben de hele avond voor, tot in het verre eindspel, maar uiteindelijk wist Jorge er toch nog een halfje uit te slepen.
Hiermee hebben we er 8 speelronden op zitten, en is de eerste turnus doormidden gezaagd. Om dat luister bij te zetten, gaan we komende donderdag snelschaken. Tot dan!

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-8 - 23-10-2008.

 1 A. Moll        - J.F.P. ten Hacken  1-0  
 2 R. Witt        - R. Bolhuis      1-0  
 3 A.D.I. Willemsma   - S. Becic       0-1  
 4 D. Zult        - P. van der Weide   ½-½  
 5 B. Westera      - H. Wieringa     1-0  
 6 R. Bödicker      - D. in 't Veld    ½-½  
 7 H. van den Brekel   - P.N. Janse      ½-½  
 8 M.H. Sitters     - S. Janknegt     0-1  
 9 W. Nijenhuis     - E.J. Straat     ½-½  
 10 J.D. Alarcon Ramirez - B.G.M. Oude Brunink ½-½  


Stand na ronde 1-8

Terug naar Inhoud


Verslag van het snelschaakkampioenschap van 30 oktober jl.

Deze week zat ik in de archieven rond te neuzen op onze website, met name de verslaggeving van de interne competitie. Rik had toen een enorm aantal 'special nights' tot zijn beschikking, die niet aan de interne competitie hoefden te worden besteed (er waren avonden genoeg voor twee turnussen van 16 ronden elk), en zat een beetje met zijn handen in het haar wat daarmee te doen. Een oproep in de EOL aan een ieder om met suggesties te komen leidde niet tot enig respons, waardoor hij voor de praktisch beste oplossing koos: een extra ronde toevoegen aan de interne, en een speelavond ter beschikking stellen aan het SGA-rapid aan het eind van het seizoen. Wel werd er in elke turnus een snelschaaktoernooi gehouden, waarbij de opkomst bij het eerste toernooi lekker was, maar bij de tweede niet overhield. Snelschaken, het blijft een métier dat zowel liefde als afkeer oproept.

Dit seizoen hebben we geen overschot aan 'special nights' (in elke turnus slechts eentje), wat ik als gelegenheid aangreep om in beide cycli een snelschaaktoernooi in te plannen. De eerste vond plaats op de laatste donderdag van oktober. Leek me een mooi idee: de eerste turnus is doormidden, nu voor de verandering eens een activiteit om de zinnen te verzetten. De opkomst was in eerste instantie bemoedigend: ik telde al gauw zo'n 16 man. Helaas bleek niet iedereen zich bewust dat er zou worden gevluggerd, want toen dit woord eenmaal viel schoten enkele schielijk weer in hun juist uitgetrokken jas. Ook Rob Witt zag het snelschaken niet zitten, maar hij bleef omdat Bert Westera ook wel oren had naar een trainingspartij. Als ik de verslagen van Rik eerder had geraadpleegd, had ik al kunnen lezen dat Rob de donderdag voor de KNSB-wedstrijd graag een serieuze partij wil spelen. Er zijn vast meer die er zo over denken. Was het nu wel een goed idee om twee dagen voor de KNSB te gaan snelschaken? Een volgende keer zal ik de externe planning beter in de gaten houden.

Dan het toernooi zelf. Uiteindelijk waagden 13 deelnemers zich in de strijd om de eerste prijs van het seizoen. We speelden via het ronde-tafel systeem, 5 minuten bedenktijd, enkelrondig. Als veertiende man circuleerde een koffiebekertje rond de tafel, wiens tegenstander derhalve een bye had. Prima concept, maar toch ging er ergens iets mis. Er haakte iemand af, er haakte iemand in, en ergens halverwege begonnen de problemen. Een speler die een tegenstander trof waar hij al tegen had gespeeld. Een speler die voor de tweede keer een bye had. Uiteindelijk had iedereen wel tegen iedereen gespeeld en was het gezellig, maar het vrij rommelige karakter van het kampioenschap mag ik me als competitieleider aantrekken, ik had er dichter moeten opzitten. Daarom mijn excuses aan een ieder die aanstoot heeft genomen aan de gang van zaken tijdens het toernooi.

Gelukkig maakte het sportieve gebeuren het een en ander goed, want het was ongemeen spannend. Net als bij het vorige ronde-tafel toernooi had Daan Zult lange tijd goede papieren om het toernooi te winnen. Destijds werd hij in de voorlaatste ronde ingehaald door Gertjan van der Hoeven, dit keer verloor hij in de slotronde van Arne Moll, waardoor beiden met 10 punten de eerste plaats deelden. Rik Salomons en Jochem Snuverink volgden op een half punt, Gertjan zat daar weer een halfje achter. Arne en Daan besloten om via een 'best-of-three' playoff in de bar om de toernooiwinst te spelen. Arne won met 2-1, en mag zich dus herfstsnelschaakkampioen van de SV Max Euwe Amsterdam noemen. Proficiat, Arne!

Groet, Rob

Terug naar Inhoud


RONDE 1-9

Verslag van ronde 9 Met twintig interne spelers en 8 borden voor de externe (Euwe 4 speelde tegen het tweede van Laurierboom Gambiet) was het weer lekker druk in de denksportzaal. Mijn vrees voor een teruglopende opkomst -het competitieritme was immers ietwat verstoord door het snelschaak-intermezzo van eind oktober- werd daardoor niet bewaarheid; voor en tegen achten wandelden als vanouds de meeste vertrouwde gezichten de zaal binnen.

Naast de interne moest ik dit keer ook de externe wedstrijd in de gaten houden. Een vroeg verkregen voorsprong van 3-0 werd in het vervolg uitgebouwd naar een eclatante 6-2 overwinning. En dat terwijl teamleider Sander Janknegt van tevoren zijn improvisatietalent volop moest aanwenden om de borden gevuld te krijgen! Gaat Euwe 4 dit seizoen verrassen? Het begin is in elk geval goed. Door deze nevenactiviteiten heb ik van de meeste interne partijen te weinig kunnen zien om er wat zinnigs over te kunnen zeggen. Ook mijn eigen partij tegen Gertjan van der Hoeven was daar debet aan. Onder opoffering van een pion mocht ik illusies koesteren over aanvalskansen, met twee prachtig geposteerde paarden. Gertjan verdedigde zich echter zeer actief, alles gericht op tegenspel, en dat werd me in tijdnood te machtig. Verder speelde zich op het belendende bord een spektakelstuk af tussen Aleksandar Rublek en Wim Nijenhuis. Wim offerde al in de opening een stuk voor aanvalskansen tegen de witte koning die nog in het midden stond. Het beloofde veel, maar leverde uiteindelijk weinig op; hij won een kleine kwal terug, maar wit bleef materieel in het voordeel en bovendien kon zijn koning naar de lange kant rokeren. Daarna kon wit rustig een batterij over de g-lijn opbouwen en moest Wim in de verdediging, maar Aleksandar kon het punt bijschrijven.

Als we de blik op de ranglijst richten: ook daar gebeurde van alles. Arne Moll is de nieuwe koploper na zijn overwinning op Rob Witt. Hij passeerde Marc Overeem, die verloor van Said Becic. De marges bovenin blijven echter klein. Arne staat slechts een handjevol keizerpunten voor op Marc, en daarachter zitten Said en de donderdag afwezige Alje Hovenga op het vinkentouw. Jos ten Hacken verloor wat terrein na een nederlaag tegen Peter Doggers. Daarentegen rukte Piet van der Weide op, hij won van Rik Salomons. Onderin pakte Louis van Staden zijn eerste punt. Hij profiteerde van een oversight van Henk Verkuyl, die vol op de aanval speelde maar ineens vergat dat zijn toren instond.

Wellicht hadden jullie in de vorige editie van EOL ontdekt dat Wim een linkje had toegevoegd met de standen. Het betreft hier een HTML-pagina die direct vanuit de Sevilla competitiesoftware gegenereerd kan worden. De lopende interne is hier vanuit allerlei invalshoeken te zien; naast de historie van uitslagen en standen is er ook onder meer een voortschrijdingstabel op te vragen en een overzicht per groep (A, B en C). Op elke speler kan worden doorgeklikt om de historie hiervan te raadplegen. Zo kun je makkelijk zien hoeveel ronden je ook alweer afwezig bent geweest in de lopende turnus. Als er 'Anders 1' staat, dan betreft het een 'gecompenseerde afwezigheid' waarvoor je 50% van je puntenwaardering aan je score krijgt toegevoegd (maximaal 3 per turnus). Doe er je voordeel mee! De URL is

STAND: http://www.robritzema.nl/euwe2/wp-content/uploads/sevilla/0809/index.html.

Tot donderdag!

Groet, Rob

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-9 - 6-11-2008.

 1 S. Becic       - M. Overeem      1-0  
 2 A. Moll        - R. Witt       1-0  
 3 J.F.P. ten Hacken   - P. Doggers      0-1  
 4 P. van der Weide   - R. Salomons     1-0  
 5 R. Bolhuis      - N. Christophe    0-1  
 6 R. Ritzema      - G.J. van der Hoeven 0-1  
 7 R. Bödicker      - R. van Opstal    1-0  
 8 M.H. Sitters     - H. van den Brekel  0-1  
 9 A. Rublek       - W. Nijenhuis     1-0  
 10 H.J. Verkuyl     - L. van Staden    0-1  

Stand na ronde 1-9

Terug naar Inhoud


RONDE 1-10

Verslag van ronde 10

Op deze tiende clubavond waren ook 10 partijen te bewonderen. Daarmee zitten we op hetzelfde niveau als vorig seizoen rond deze tijd. Hopelijk komen we met minimaal deze aantallen ook de winter door. In de lopende turnus staat zeker nog het een en ander op het spel, ook na deze spectaculaire clubavond, dus reden voor een ieder om elke speelavond van de partij te zijn.
Eerst aandacht voor de externe verrichtingen. Vorige week stak ik de loftrompet over het vierde, maar ook Euwe 5 is goed aan het seizoen begonnen. Na een gelijkspel tegen het sterke Zukertort Amstelveen 5 werden maandag ook bij VAS 8 de matchpunten gedeeld. Euwe 5 doet daarmee goed mee in de op voorhand lastige poule in de tweede klasse. Hopen maar dat deze lijn wordt voorgezet!
Dan de interne. Van de (wederom) 10 partijen waren er liefst 7 beslist in het voordeel van de witspeler. Twee remises waren er, onder andere van de debuterende David Schelhaas die in een Benoni met zwart soepel op de been bleef tegen Ben Oude Brunink. En een overwinning met zwart voor Nirav Christophe tegen Rik Salomons. Beide houwdegens rakelden hun lopende discussie over het Boedapester Gambiet weer op, daarmee was de toon gezet. Zwart kwam tot een zeer sterke aanval met dame en paard tegen de lang gerokeerde witte koning, maar Rik speelde hier misschien juist op, met de bedoeling het paard buit te maken. Deze kwam ook in de problemen, maar een fraaie probleemzet zorgde dat Nirav in ruil voor het paard elders een witte loper van het bord plukken. Zwart bleef toen min of meer een pion voor en wist uiteindelijk zijn voordeel te consolideren.
Maar bovenal was het wit wat de boventoon sloeg. Zeven overwinningen liefst. Gestroomlijnd was de centrumgerichte aanpak van het Hollands van Piet van der Weide, door Jos ten Hacken. De zwarte damevleugel kon daardoor niet in het spel betrokken worden, en de -niet geheel ongevaarlijke- koningsaanval die Piet met de overgebleven stukken lanceerde sloeg Jos rustig af. Francis joeg met een lange reeks krachtzetten Rob Bödicker in de touwen, en won beslissend materiaal. Gertjan van der Hoeven kon de d-pion van Ridens Bolhuis tot dame laten promoveren, in de wetenschap dat zijn eigen mataanval aanstaande was. En Evert-Jan Straat bouwde tegen Aleksandar Rublek aan een gezond voordeel en kon een stukoffer eenvoudig weerleggen. Ook het treffen tussen Wim Nijenhuis en Marc Ordodi werd in het voordeel van de witspeler beslist, maar dat kwam minder modelmatig tot stand. Marc speelde een prima partij en bereikte een totaal gewonnen stond, maar o wee, wat moesten er nog een hoop zetten gedaan worden om de 40 op tijd te halen. Dat lukte dan ook niet. Jammer!
Zo was er al heel wat gebeurd, en resteerden vlak voor sluitingstijd drie zware tijdnoodduels. Zelf was ik er als eerste vanaf, nadat Henk-Jan Visser -met ongeveer 1 minuut op de klok- mij in het eindspel wegtikte. Even daarna schudden Marc Overeem en Rob Witt elkaar de hand. Al een tijd lang waren zij bezig in een middenspel zonder dames, maar niet zonder spanning. Uiteindelijk resteerde een eindspel met ik dacht witte toren tegen zwarte loper, en aan beide kanten evenveel pionnen, maar voor beide spelers nauwelijks nog bedenktijd.
Nadat dit remise was gegeven, spoedden de toeschouwers zich naar de ontknoping van de laatste partij die nog bezig was. Een partij die beide matadoren tot eer strekt. Arne Moll was in het vroege middenspel tegen Said Becic ingegaan op een riskante pionwinst, die wegens een penning een stuk zou kosten. Maar zwart had voorzien dat hij prachtige compensatie zou krijgen, met twee pionnen, dominantie in het centrum en een witte koning die op d1 aan zijn lot overgelaten leek. Maar Said bleef in de daaropvolgende storm op de been. Arne offerde nog een stuk, won er direct ook weer eentje terug en leek veelbelovende compensatie te blijven hebben. Toch bleek het stuk extra uiteindelijk doorslaggevend, en won Said.
Na een nederlaag in de eerste ronde, is hij aan een opmerkelijke opmars begonnen, en door de overwinningen in de laatste twee partijen voert hij nu de ranglijst aan. Maar het blijft ongemeen spannend, er zijn nog veel kanshebbers, zelfs uit het achterveld. Donderdag een nieuwe etappe, tot dan!
Overigens is de URL met de stand weer wat gewijzigd. Het is nu:
http://www.robritzema.nl/euwe2/wp-content/uploads/interne/0809/index.html (wat dus eerst ’sevilla’ was, moet worden vervangen door ‘interne’). Excuus voor de overlast, het wederom moeten wijzigen van bookmarks, etc.

Groet, Rob

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-10 - 13-11-2008.

 1 S. Becic       - A. Moll       1-0  
 2 M. Overeem      - R. Witt       ½-½  
 3 J.F.P. ten Hacken   - P. van der Weide   1-0  
 4 R. Salomons      - N. Christophe    0-1  
 5 F. Lesman       - R. Bödicker     1-0  
 6 G.J. van der Hoeven  - R. Bolhuis      1-0  
 7 H.J. Visser      - R. Ritzema      1-0  
 8 E.J. Straat      - A. Rublek      1-0  
 9 W. Nijenhuis     - M. Ordodi      1-0  
 10 B.G.M. Oude Brunink  - D. Schelhaas     ½-½  

Stand na ronde 1-10

Terug naar Inhoud


RONDE 1-11

Verslagje van de elfde ronde

Dit keer slechts een kort verslagje, wegens drukke werkzaamheden. Met uiteraard allereerst aandacht voor de succesvolle optredens van de KNSB-teams in het afgelopen weekend. Euwe 1 won in Den Haag overtuigend met 6-4 bij DD, en blijft daarmee na drie wedstrijden zonder puntverlies. Op basis van bordpunten staat het eerste nu op de derde plek, na HWP Sas van Gent en RSR Ivoren Toren. En Euwe 2 won, met enig geluk overigens, bij VAS 3, en staat daarmee keurig op 4 punten uit 3 wedstrijden. Het tweede heeft wel eens minder gepresteerd voor de winterstop.
In de interne sorteert de actie ‘Help Euwe de winter door’ tot op heden aardig effect. Net als de vorige weken, waren er 10 partijen. Al hing dit donderdag aan een zijden draadje, maar gelukkig kwam Jochem Snuverink nog juist op tijd binnen om het aantal weer even te maken. En leuk ook dat Dick van Dam weer meespeelde in de interne. Hij verloor wel, van Dick Dolman, en het algemene beeld was ook dat de zwartspelers het donderdag moeilijk hadden. Slechts drie remises werden behaald, en voor de rest was het zeven keer 1-0. Dat zal ook wel komen omdat de hoger gerate spelers over het algemeen achter de witte stukken zaten.
Wederom waren de toppartijen tot diep in de avond bezig. Om te beginnen met Said Becic, die na vorige week in de gele leiderstrui gehesen was en nu de hele avond aan de tand werd gevoeld door Rob Witt. Said gaf echter geen krimp, en uiteindelijk moest Rob zijn winstpogingen staken. Deze remise bracht Marc Overeem weer terug in koppositie. Marc won na een spannende partij van Alje Hovenga. Alje offerde een pionnetje, later geloof ik nog een, en kreeg daarvoor een aanvalspositie met veel dreigingen, maar Marc kon het keepen en in de tijdnoodfase lanceerde hij een beslissende tegenaanval.
Donderdag is de twaalfde ronde, dan speelt Euwe 3 bovendien tegen Caissa en zullen we zien of zij toch nog een rol van betekenis kunnen spelen in de promotieklasse, ondanks het eerdere verlies bij Zukertort.

Groet, Rob

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-11 - 20-11-2008.

 1 R. Witt        - S. Becic       ½-½  
 2 M. Overeem      - A. Hovenga      1-0  
 3 J. Snuverink     - J.F.P. ten Hacken  1-0  
 4 P. van der Weide   - G.J. van der Hoeven 1-0  
 5 R. Salomons      - H. Wieringa     1-0  
 6 R. Ritzema      - R. Hoffman      ½-½  
 7 P.N. Janse      - A. Rublek      1-0  
 8 W. Nijenhuis     - M.H. Sitters     1-0  
 9 L. van Staden     - B.G.M. Oude Brunink ½-½  
10 D. Dolman       - D. van Dam      1-0  

Stand na ronde 1-11

Terug naar Inhoud


terug