Euwe-Online

Homepage van Euwe-Online, Ezine van schaakclub Max Euwe Amsterdam

Archief van alle EOLS
Deze webpagina is bedoeld als ondersteuning van het email-magazine "Euwe-Online". De nieuwsvoorziening zelf gaat via email. Deze pagina bevat achtergrondinformatie. Het up-to-date houden van een gehele website valt buiten de bedoeling van deze pagina.
Stel vragen, hier worden ze beantwoord en verzameld.
Er is op het Internet al een heleboel aan "Veel gestelde vragen": De verzamelde FAQ's (Frequently Asked Questions) van de schaaknieuwsgroepen zijn te vinden op:
Steve Pribut's Chess Page
Alles wat onderstreept is op deze pagina is een link waarop u kunt klikken.
Laatste verandering: vrijdag 13 maart 2009

Veel gestelde vragen

Wat is Euwe-Online?

Euwe-Online is het email-magazine van schaakclub MAX EUWE AMSTERDAM. Het bevat uitslagen van de clubcompetitie, standen van de interne, verslagen van externe wedstrijden, gespeelde partijen uit interne en externe competitie, de clubagenda, verder alles wat clubleden inbrengen. Als zodanig is het magazine allereerst bedoeld voor clubleden, maar geinteresseerde niet-clubleden zijn van harte welkom om zich te abonneren.


Terug naar "Veel gestelde vragen"

Hoe abonneer ik mij op Euwe-Online?

Men kan zich abonneren op Euwe-Online door het sturen van een email aan pjanse@xs4all.nl met de tekst: "abonnement Euwe-Online".
Het is echter geen automaat, ik neem geen genoegen met enkel een emailadres, ik verwacht op zijn minst voor- en achternaam.
Terug naar "Veel gestelde vragen"

Kan ik een partij uit Euwe-Online op de computer naspelen?

Ja dit kan, de partijen staan in PGN-formaat (Portable Game Notation), dat door veel programma's gelezen kan worden. Hierbij is het van belang om in te zien dat er verschillende soorten programma's zijn die allemaal min of meer met PGN overweg kunnen.

Een veel voorkomende combinatie is dat men voor email Outlook Express gebruikt en Fritz als schaakprogramma heeft. Het volstaat dan de gehele EOl op te slaan als EOL.PGN. Dit bestand kan dan met Fritz gelezen worden. Fritz zoekt tussen alle andere tekst naar de PGN-headers. Dus knippen en plakken is niet nodig.


Terug naar "Veel gestelde vragen"

Wat is PGN?

PGN is "Portable Game Notation", a standard designed for the representation of chess game data using ASCII text files. PGN is structured for easy reading and writing by human users and for easy parsing and generation by computer programs. The intent of the definition and propagation of PGN is to facilitate the sharing of public domain chess game data among chessplayers (both organic and otherwise), publishers, and computer chess researchers throughout the world.

De volledige standaard is te vinden op Tim Mann's website:
PGN-standaard


Terug naar "Veel gestelde vragen"

Wat betekent $5?

In PGN ("Portable Game Notation", zie boven) worden symbolische annotaties (de bekende Informator-tekens) afgehandeld met zgn. Numeric Annotation Glyphs (NAGs), die bestaan uit een dollarteken gevolgd door een getal dat verwijst naar het symbool in kwestie. Zo geeft 1. e2-e4 $1 een uitroepteken, 1 ... b7-b5 $5 geeft zwart's zet een 'opmerkelijk' teken (!?) Voor een volledige lijst met 139 NAG's zie hier
Terug naar "Veel gestelde vragen"

Welk programma?

Het is van belang om in te zien dat er verschillende soorten programma's zijn die allemaal min of meer met PGN overweg kunnen:
 • schaakprogramma's, dus programma's om computerschaak mee te spelen
 • databaseprogramma's, programma's bedoeld om partijverzamelingen mee te beheren, dus zoeken en classificeren, etc

  Freeware:

  Commercieel:

 • internetinterfaces, programma's om internetschaak mee te spelen, dus online tegen een menselijke tegenstander
 • Veel van deze programma's combineren deze functies, maar hebben desondanks hun eigen specialiteit, dus welk programma men kiest kan daarmee samenhangen. Een tweede selectiecriterium maar ERG BELANGRIJK is natuurlijk of het gaat om een commercieel, dan wel een shareware of freeware programma. Shareware is een programma dat men gratis mag uitproberen maar waarvoor men na een bepaalde tijd een luttel bedrag moet betalen, freeware is volledig gratis programmatuur.

  (Chessbd en Winboard zijn programma's om internet-schaak mee te spelen, CBDemo is een demo van CHESSBASE voor WINDOWS, verkrijgbaar in Pittsburgh Vrijwel geheel functioneel, enkele beperkingen.
  CBlight is de demo van CHESSBASE, ook met enkele beperkingen, maar weer andere dan CBDemo, alle programma's free- of shareware) Met een conversieprogramma als CBASCII (vrij te downloaden in Pittsburgh) kan het PGN-formaat omgezet worden in Chessbase(en Fritz)-CBF formaat. Cblight leest PGN in en kan dit tevens omzetten naar het nieuwe Chessbase 6 CBH-formaat.

Vraag: Nu even niet zo ingewikkeld, ik HEB Windows, ik WIL die PGN-partijen naspelen, welk programma?
Antwoord: ChessDB

Vraag: Dat werken met demo's (programma's voor demonstratiedoeleinden, meestal slechts gedeeltelijk functioneel), is dat niet zielig?
Antwoord: CBlight is niet zonder meer een demo. Het is ontwikkeld voor gebruik vanaf CD-ROM met Chessbase-magazine. Het heeft tov zijn grote broer Chessbase 6.0 een aantal beperkingen, zo zijn de multimediamogelijkheden eruit gehaald, de maximumgrootte van de database is 8000 partijen, je moet even weten dat je een partij niet kunt bewaren vanuit het bestandsmenu, maar wel met de sneltoets Ctrl-S, het programma leest geen CBF, alleen PGN en het nieuwe Chessbase-formaat CBH, maar voor de rest is het programma voor freeware, en zeker voor het doel wat hier beoogd wordt, het volgen van Euwe-Online partijen op de computer, een droom.


Terug naar "Veel gestelde vragen"

Hoe optimaliseer ik de wisselwerking tussen mijn schaakprogramma en mijn mail-programma?

Het veelgebruikte mailprogramma Eudora bewaart zijn ingekomen post in een bestand "In.mbx", dus als u een postvak "Euwe" hebt gemaakt, in "Euwe.mbx". Dit bestand kan rechtstreeks ingelezen worden in bijv Winboard of Chessbd. Deze programma's zoeken dan zelf tussen alle rommel naar schaakpartijen.

Voor CBlight moet het bestand de extensie .PGN hebben. Dus even een kopie maken en hernoemen. Ook CBASCII kan rechtstreeks dit bestand verwerken, dus partijen hoeven niet eerst geknipt en geplakt te worden met een tekst-editor.

Alles leent zich uitstekend voor automatisering met batchfiles en macro's. Ik heb ervanaf gezien om partijen los mee te sturen als attachment omdat veel mensen Euwe-Online ontvangen op hun werk en wie weet waar die losse aanhangsels dan neergekieperd worden. Een uitgebreid hulpbestand voor de verwerking van PGN is in voorbereiding.

Als voorbeeld geef ik hier de wijze waarop ik zelf mijn nieuwsvoorziening met Euwe-partijen geautomatiseerd heb:
Op mijn desktop staat een ikoon "Euwe-Online partijen", dat ikoon verwijst naar een batchfile "Euwe.bat", waarin staat:

@echo off
copy c:\eudorapro\euwe-onl.mbx c:\tmp\euwe.pgn
c:\cblight\cblight c:\tmp\euwe.pgn
cls
Als ik dat ikoon aanklik wordt de inhoud van mijn postbus euwe-online gekopieerd naar een bestand met de extensie .pgn. Cblight opent met die database, en ik kan onmiddellijk de meest recente Euwe-potjes naspelen, met Fritz4 die alles analyseert. Het is erg mooi.


Terug naar "Veel gestelde vragen"

Ik krijg Euwe-Online, wat krijgt Euwe-Online van mij?

Ehhhhh......., in principe niks , maar Euwe-Online kan niet bestaan zonder bijdragen. Ik zou het liefst zien dat iedereen na de clubavond naar huis rent, zijn potje invoert en het aan Euwe-Online mailt.
Tekstbijdragen zijn natuurlijk eveneens welkom.
Terug naar "Veel gestelde vragen"

Ik wil mijn partij opsturen naar Euwe-Online, hoe doe ik dat?

Het opsturen van een partij gaat andersom dan "downloaden", dus:
 • PGN maken
 • Uploaden
 • PGN maken
  Hierbij ga ik ervanuit dat u Cblight geinstalleerd hebt, mocht u gebruik maken van een ander programma, dan is de procedure in grote lijnen hetzelfde.
  • Open een nieuwe database in PGN-formaat, dus:
   • Database: New
   • Bestand opslaan als Databases .PGN, naam: uwkeuze.pgn
  • Game: Enter new game
  • voer nu uw partij in
  • type Ctrl-S om de partij te bewaren

  U hebt nu een bestand gemaakt: uwkeuze.pgn, nu moet dat verstuurd worden.


  Terug naar "Ik wil mijn partij opsturen naar Euwe-Online, hoe doe ik dat?"
  Uploaden
  Hierbij zijn twee mogelijkheden: U kunt in uw mailprogramma het bestand bij het versturen aan Euwe-Online aanklikken bij: "Attach file", u kunt ook de inhoud van het bestand via uw editor of direct via uw mailprogramma "cutten en pasten", dus knippen en het plakken in de inhoud van uw email. Het maakt niet uit of uwkeuze.pgn in de tekst zelf of als attachment wordt verstuurd, liefst in de tekst zelf.


  Terug naar "Ik wil mijn partij opsturen naar Euwe-Online, hoe doe ik dat?"
Terug naar "Veel gestelde vragen"
Hebt u een vraag, email me: wimnij@xs4all.nl

terug

Naar de inhoud van deze website