Onderwerp: Euwe-Online 13e jrg. 2008/2009 no. 25 / no. 604
Van: "Paul Janse" <pjanse@xs4all.nl>
Datum: 17-6-2009 22:17
Aan: "Paul Janse" <pjanse@xs4all.nl>

INHOUDSOPGAVE:

Van de redactie
Agenda
Euwe gaat op in Caïssa
SGA-rapid - Paul Janse
Geen bijlage

---
Van de redactie

Een korte Euwe-Online. En een van de laatste. Hoezo? De leden van Euwe weten het al. Hieronder een korte toelichting.

---
Agenda (zie ook de website: http://max-euwe.schaakclub-amsterdam.nl/?page_id=911)

18-6-2009 Laatste interne Euwe-ronde (+ playoffs! Dat vooral!) aller tijden. Het zou leuk zijn als er een goede opkomst is.

---
Euwe gaat op in Caïssa
De leden van Euwe weten het al, de leden van Caïssa (ook onder hen zijn abonnees van Euwe-Online) vermoedelijk ook: Afgelopen week is, na een intensief voorbereidingsproces, besloten dat Euwe na dit seizoen opgaat in Caïssa. De interne competitie van Euwe werd al jaren slecht bezocht en vooral voor de wat minder sterken waren er vaak te weinig mogelijkheden voor een interessante, gelijkwaardige partij. Dit is niet de enige, maar wel een belangrijke reden (het langzaam maar zeker teruglopende ledenaantal is een andere) dat Euwe het afgelopen seizoen onder leiding van voorzitter Helmer Wieringa diverse samenwerkingsopties heeft onderzocht. Dit is het dus uiteindelijk geworden. Na een intensief voorbereidingsproces is op twee ledenvergaderingen afgelopen week het oordeel geveld.
Caïssa blijft Caïssa, maar dan aangevuld met een aantal enthousiaste leden van diverse pluimage. Euwe houdt op te bestaan. Terwijl ik dit typ kan ik een triest gevoel niet onderdrukken, maar dat hoort nou eenmaal bij dit soort processen. Ik zal op deze plek verder niet ingaan op de inhoudelijke kanten van de zaak; de leden van de twee clubs zijn en worden hierover langs andere kanalen geïnformeerd.
Wat dit besluit voor dit orgaan betekent, is nog niet precies duidelijk. Mogelijk gaat het volgend seizoen onder een andere naam verder. Vast staat alleen dat er volgend seizoen geen 'Euwe-Online' meer bestaat. Wanneer hier meer nieuws over is, hoort u dat uiteraard. Er komt sowieso dit seizoen nog minstens één nummer.
---
SGA-rapid

Nadat Euwe 1 zich buitengewoon soepel als eerste voor de finaleronde van de Hoofdklasse van het SGA-rapidkampioenschap voor viertallen had geplaatst (alle negen wedstrijden werden gewonnen) was afgelopen maandag de finale. Het strijdtoneel was het clublokaal van VAS, de sfeervolle kantine van het Cygnus-gymnasium in Watergraafsmeer. Er waren geen geblesseerden, we speelden in de basisopstelling: Henk-Jan Visser, Daan Zult, Alje Hovenga en uw redacteur. Ook hier leek het in eerste instantie goed te gaan. In de eerste ronde speelden we met 2-2 gelijk tegen VAS 1, in de tweede ronde versloegen we Zukertort/Amstelveen 1 met 3-1. We gingen hierdoor aan de leiding met 5 punten, twee teams volgden met 4 punten. Nu was VAS 3 weliswaar geen slecht team, maar we leken er dus heel goed voor te staan. Helaas zakten we collectief door het ijs. Alles ging fout, alleen Alje wist nog een halfje te scoren. De treurige culminatie was een remiseclaim van Henk-Jan: met nog enkele seconden op de klok, in een volstrekt remise lopereindspel waar al 20 zetten lang niets was gebeurd, zette hij de klok stil en claimde remise. Minstens één wedstrijdleider had al een tijdje staan toekijken. De claim werd echter afgewezen, met het argument dat hij te laat was geweest met zijn claim: dat had met minstens 2 minuten op de klok moeten gebeuren. Ik heb de reglementen er nog eens op nagelezen en een dergelijke claim moet juist worden ingediend met máximaal 2 minuten op de klok. De wedstrijdleider mag de claim dan meteen toekennen (dat had hier moeten gebeuren), hij mag ook zijn oordeel opschorten. Dat laatste gebeurde nu; Tex de Wit (die hiermee nota bene topscorer werd) ruilde lopers, waarna de stelling nog makkelijker remise was, Henk-Jan ging door zijn vlag en kon naar zijn halfje fluiten. Een reglement was niet in de zaal aanwezig. Ach ja, gelukkig deed de uitslag er voor de eerste plaats niet toe. Zuur was het wel, zoals deze hele laatste wedstrijd wat zuur was voor een verder niet alleen succesvol, maar ook gezellig optreden van Euwe 1. Zukertort won de laatste ronde met maar liefst 4-0 en was kampioen. Gefeliciteerd!

---
Kijk ook op de website: http://max-euwe.schaakclub-amsterdam.nl

Voor alle vragen over EUWE-ONLINE, zoals wat betekent $5 en wat is PGN:
http://max-euwe.schaakclub-amsterdam.nl/?page_id=751
Oude Nummers:
http://www.xs4all.nl/~mverhoef/euwe/