Onderwerp: Euwe-Online 13e jrg. 2008/2009 no.13 no.592
Van: "wim nijenhuis" <wimnij@xs4all.nl>
Datum: 31-12-2008 17:31
Aan:

INHOUDSOPGAVE:

Voor alle vragen over EUWE-ONLINE, zoals wat betekent $5 en wat is PGN:
http://www.xs4all.nl/~wimnij/euwe/euwe.htm
Oude Nummers http://www.xs4all.nl/~mverhoef/euwe/
--------------------------------------------------
Agenda
Verslag van de interne ronde 15. Rob Ritzema
Verslag Euwe1-Utecht2. Ron Hoffman
Verslag Euwe2-De Waagtoren. Rik Salomons
Uit de interne ronde 1-13: Christophe-Witt
Uit de wedstrijd Euwe1-Utrecht2: Janse-Vermeulen
UIt de wedstrijd Euwe2-De Waagtoren: Salomons-Punt
UIt de externe van De Eenhoorn: Mulder-Moll
----------------------------------------------------
Agenda
1-1-2009 Nieuwjaarsdag Geen programma
8-1-2009 17 R1-16 (laatste ronde turnus 1)
15-1-2009 18 R2-1 Euwe 4 - VAS 6
22-1-2009 19 R2-2
29-1-2009 20 R2-3
5-2-2009 21 R2-4
12-2-2009 22 R2-5 Euwe 3 - Tal/DCG 2
19-2-2009 23 R2-6
26-2-2009 24 R2-7
5-3-2009 25 Snelschaken
-----------------------------------
Van de interne wedstrijdleider
De eerste competitieturnus zal in januari nog een ronde brengen, maar de strijd om het winterkampioenschap is inmiddels beslist. Na de afgelopen weken zal het niet verbazen dat deze een prooi is geworden voor Said Becic. Hij is nog niet officieel kampioen van de eerste turnus, maar officieus kunnen we hem al wel feliciteren. Hij heeft zich daarmee dus als eerste geplaatst voor de play-offs om het clubkampioenschap.

Said had nog recht op twee keer afwezigheid met compensatiepunten, en van één van die mogelijkheden maakte hij donderdag alvast gebruik. Marc Overeem zou, bij twee keer winst op een sterke tegenstander, nog theoretisch in de buurt kunnen komen, maar het is de vraag of hij nog sterke tegenstanders zou treffen. In elk geval was ook Marc er niet, dus liep hij niets in op Said en is diens voorsprong inmiddels praktisch onoverbrugbaar. Alleen als Said in de laatste ronde op de club komt en verliest, en Marc wint van een sterke tegenstander, dan zou Marc alsnog winnen.

In de B-groep heeft Ridens Bolhuis goede papieren voor de turnuswinst, na zijn winst van afgelopen donderdag op Rob Bödicker. Alleen Bert Westera kan in de laatste ronde nog langszij komen, tenminste als hij komt spelen. In de C-groep gaat het tussen Aleksandar Rublek en Ben Oude Brunink, het verschil is nog geen twee punten. Beiden wonnen donderdag, waarbij de winst van Ben op ondergetekende goed bijdroeg aan zijn keizerpunten. Aleksandar moest tot het gaatje gaan om het eindspel van Louis van Staden te winnen, uiteindelijk lukte dat na wat foutjes van Louis vanuit een stelling waarin hij voldoende compensatie had voor een minuspion.

Zie voor alle standen en uitslagen de link  http://www.schaakclub-amsterdam.nl/max-euwe/wp-content/uploads/interne/0809/. Er kan ook worden doorgeklikt naar de stand in de verschillende categorieën.

Rest me nog een ieder een fijne jaarwisseling en een voorspoedig, gezond 2009 toe te wensen!

Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-15 - 18-12-2008.

  1 P. Doggers            -  R. Witt              0-1  
  2 A. Hovenga            -  H. Wieringa          0-1  
  3 H. van den Brekel     -  P. van der Weide     0-1  
  4 A.D.I. Willemsma      -  R. Salomons          ½-½  
  5 R. Bolhuis            -  R. Bödicker          1-0  
  6 R. Ritzema            -  B.G.M. Oude Brunink  0-1  
  7 L. van Staden         -  A. Rublek            0-1  
  8 A. Geerts             -  D. Dolman            1-0  
---------------------------------------------------------
Euwe - Utrecht: 4-6
13-12-2008

En het zag er allemaal zo voorspoedig uit: de tegenstander van Marc was -wegens pure angst- niet op komen dagen en het illustere Utrecht team was niet in staat gebleken om een vervanger te vinden. (men kan het zich voorstellen: "Wie wil er in vallen, je verliest dan van Overeem").
Dus, op angst stond het al 1-0 voor Euwe 1.
Bovendien had een bepaald iemand -bekend om zijn vooruitziende, nimmer falende blik- voorspeld dat het natuurlijk 6-4 voor Euwe zou worden. Het kon dus eigenlijk niet fout gaan.
Een punt werd verwacht van Gertjan die immers een Pirc op het bord had, en dan ook nog eens een variant die Wit geen voordeel belooft en zeker niet zoals het gespeeld werd: De2-Dd2-De1 en Dd1. Maar toch kwam Wit goed te staan, en toen veel beter en vervolgens toch weer vreemde verwikkelingen en Gertjan zou volgens eigen zeggen later remise hebben kunnen maken, maar, u raadt het al, deed dat toch niet.
Juan had Wit tegen de toch-niet-een-echte-man variant van de KID (voor niet ingeweidden: dat is Pbd7). Hij kwam ook wat beter te staan, maar ging te snel over tot actie waarna hij zelfs moeite moest doen om overeind te blijven, remise dus.
De tegenstander van Rob Witt speelde schaamteloos op remise, het was niet om aan te zien. Men zou zich kunnen afvragen waarom zo iemand eigenlijk schaakt. Maar goed, het enige antwoord op zulk spel is natuurlijk het toedienen van een keiharde nul, liefst middels een eindspel winnen op 1 tempo. Maar nee, helaas bleek het voordeel van Rob niet groot genoeg. Remise dus.
Alje Hovenga speelde wederom zonder blikken en of blozen de Tango en ik moet zeggen dat ik er niets van begrijp dat Wit niet gewoon beter kwam te staan, maar integendeel, Zwart helemaal ok uit de opening kwam, wellicht zelfs met een klein voordeel, wat ook aanhield toen de Dames van het bord verdwenen. Echter, na een paar mindere zetten van Alje en een paar goede van de witspeelster waren de rollen omgedraaid en vervolgens kon Wit bogen op een duidelijk voordeel wat vervolgens met straffe hand werd vergroot.
Paul was bezig een erg goede partij te spelen, echter, het werd een eindspel met ongelijk kleurige Lopers met ieder een Toren en dat blijkt vaak een moeilijke materiaal verhouding. Wit had winnend voordeel maar Paul koos niet de juiste voortzetting en moest in remise berustten, erg jammer want daarvoor had hij het mooi gespeeld.
Op de borden 9 en 10 werd een kleine mini-match met de Tarrasch gespeeld: een door Said met Wit (opmerkelijk want hij speelt bij mijn weten eigenlijk toch altijd 1. e4.... en hij is diegene die het patent heeft op de Tarrasch met Zwart), en door Jos met Zwart. Laatstgenoemde haalde allerlei toeren uit met aardige zetten en schijnt, zo zei hijzelve, ergens gewonnen te hebben gestaan. Said daarentegen stond eerder minder; Zwart had een soort ideaalstelling bereikt -voor zover er voor Zwart een ideaalstelling bestaat in deze opening- wellicht zou "niet verloren staan" de ideale gang van zaken zijn in deze armzalige opening. Toch, via allerlei vreemde verwikkelingen, waarin Zwart ineens een pion weggaf (offerde, wellicht?), en vervolgens nog een in een eindspel met Loper en Toren tegen Paard en Toren. Het bleef echter remise, vooral toen Wit al zijn pionnen op de kleur van de Loper zette en ook nog de Torens ruilde.
Piet verloor en ik begreep het wederom niet, immers hij had deze variant al eerder gespeeld, en is het niet gewoon beter voor Zwart, twee stukken voor een Toren en een mooie aanvalsstelling? Maar het vereist wel een dynamische aanpak, en ook vooral een middenspel met de Dames op het bord. Maar die Dames gingen er af en toen was het toch echt Wit die het lang kon gaan proberen, en na lang duwen won hij .
Klassiek deed Ballon het, remise na een Staunton gambiet tegen het Hollands. Het leek me dat Wit wel voordeel had in het eindspel maar na enkele zetten tekende de remise zich af.
6-4 voor Utrecht werd het dus en de overgeblevenen dropen af naar een Thais restaurant, waar het koud was maar het eten best ok -zelfs best wel een beetje leek op echt Thais eten volgens een deskundige (die wel teleurgesteld was dat de bediening niet Thais was en ook niet in de door Juan beloofde lendendoekjes rond liep). Vastgesteld werd dat behalve de afgelopen wedstrijd ook de wereld in het algemeen niet deugt, waarna eenieder de bitter koude reis huiswaarts begon.
Ron Hoffman
------------------------------------------
Euwe2-De Waagtoren

Zaterdag 13 december was de laatste KNSB competitiewedstrijd voor de winterstop. En er stond een pittige wedstrijd op het programma. De komende tegenstanders stonden fier bovenaan met de maximale score, en bovendien een sloot vol bordpunten. Wij hadden al een keer verloren, en de vorige wedstrijd tegen VAS bood ook al weinig vertrouwen. Wel hadden we het thuisvoordeel, wellicht dat deze factor de kansen wat recht zou trekken.
De statistieken ten spijt, bood de wedstrijd zelf echter een volledig andere aanblik. Francis speelde een solide Caro-Kann tegen hun sterke 1e bordspeler (van Tellingen). Helmer speelde de opening uitstekend, en had ondanks dameruil een sterke aanval opgezet ten koste van een luttele pion. Ikzelf (met wit) was met zetverwisseling verzeild geraakt in een Hollandse Stonewall. Toen de tegenstander de opening iets te schematisch speelde kreeg ook ik de kans om een pion te offeren voor een sterk initiatief.
Aan de andere kant van de openingsbalans zaten Abe en Hubrecht. Abe speelde de opening wederom ongelukkig (dat lijkt een beetje een gewoonte te worden) en moest alle zeilen bijzetten om niet groot materiaal te verliezen. Uiteindelijk wist hij de schade tot een pion te beperken, maar het zou een zware middag worden. Hubrecht had het zijn tegenstander toegestaan om heel veel ruimte te pakken, en moest uiteindelijk een loper tegen enkele pionnen geven. Ook hier leek de 0 een kwestie van tijd. Van de overige borden viel nog weinig te zeggen. Aad op drie leek op een geruisloze remise af te stevenen, en Evert-Jan's partij kon nog alle kanten op. Ook bij Rob was in het middenspel geen voordeel meer te bekennen, maar ook hier zat er nog voldoende spel in de stelling.
Ik had nooit verwacht dat deze partij als eerste klaar zou zijn, maar toch was dat het geval: een blunder van de tegenstander zorgde voor een abrupt einde. Dat was dus een meevaller. Francis leek vanuit zijn solide stelling toch te worden overspeeld, maar ook hier liet de tegenstander een truc toe; ditmaal voldoende voor remise. Ik zorgde kort daarna voor het tweede punt; mijn initiatief werd allengs sterker, en in tijdnood won ik een stuk. Toen ik de tijdcontrole had gehaald gaf mijn tegenstander dan ook op.
Dus werd het tijd om de overige partijen eens te beoordelen. Aad had een dubbel toreneindspel op het bord met nog veel pionnen. Zijn tegenstander had één toren wat merkwaardig neergezet, zodat Aad in ieder geval niet slechter stond en wellicht op meer kon hopen. Bij Evert-Jan was het inmiddels mis. Teveel materiaal achter, en een ongezonde koning. Een pion op de 7e rij was hiervoor onvoldoende compensatie, en dwong de tegenstander hooguit tot nauwkeurig spel. Daar had de Alkmaarder geen moeite mee. Abe en Helmer hadden eveneens een toreneindspel op het bord, maar de kwaliteit daarvan was totaal verschillend. Waar Abe een pion minder had, en moest keepen, had Helmer er twee verbonden meer. En omdat de koning van de tegenstander ook nog eens afgesneden was, was het eigenlijk onfatsoenlijk om door te spelen. Dat duurde dan ook niet zo heel lang meer. Omdat Abe uiteindelijk toch de minuspion moest laten promoveren was de tussenstand 4 - 3, en moest Hubrecht's partij de beslissing brengen. Nog steeds een stuk tegen twee pionnen minder. En ondanks verwoede pogingen, en rap slinkende tijd, kon zijn opponent geen winstplan vinden. Keurig gekeept, en daarmee een verdiende 4½ - 3½.
Omdat nu elk team in onze klasse minstens 1 partij heeft verloren, is het aan de top van de ranglijst een drukke boel. Maar dat we voor de winterstop nog meedoen voor de prijzen is een prima prestatie!
De persoonlijke uitslagen nog even op een rijtje (zonder namen van de tegenstander, ik heb de formulieren laten liggen in de speelzaal)

Euwe 2 - De Waagtoren4½ - 3½
1Francis Lessman½
2Rik Salomons1
3Aad Roemersma½
4Evert-Jan Straat0
5Abe Willemsma0
6Helmer Wieringa1
7Hubrecht van den Brekel½
8Rob Bödicker1

Stand:
http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/2008-2009/stand/klasse3d
Rik
----------------------------------------------
[Event "EUWE -intern"]
[Site "?"]
[Date "2008.12.04"]
[Round "13"]
[White "Christophe, Nirav"]
[Black "Witt, Rob"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "C11"]
[WhiteElo "2148"]
[BlackElo "2249"]
[Annotator "Christophe/Witt"]
[PlyCount "136"]
[EventDate "2008.??.??"]

{Aan de bar zei Rob: "We hebben deze turnus nog niet gespeeld". Ja, zei ik, we moeten onze discussie over de Jakhals-variant van het Frans weer voortzetten. Het bleek precies de indeling te zijn van deze ronde.} 1. e4 e6 2. Nf3 d5 { RW: Vanuit mijn filosofie dat bepaalde openingen je geluk brengen en andere niet, besefte ik dat het verstandig zou zijn om me niet op de Jakhals in te laten. Maar aan de andere kant is het ook gewoon leuk om de discussie voort te zetten. In een toernooi had ik het niet gedaan.} 3. Nc3 Nf6 4. e5 Nfd7 5. d4 c5 6. Bg5 {Kern van de jakhals, bedacht door Skelton. Op de club speel ik het tegen Rob Witt en Hubrecht van de Brekel. Het levert altijd bloedstollende partijen op en ik verlies er nooit mee, blijkbaar omdat het stellingstype me ligt.} Qb6 (6... f6 7. exf6 gxf6 8. Bh4 Bg7 9. Qe2 Kf7 10. O-O-O Nc6 11. dxc5 Nxc5 12. Nd4 Re8 13. f4 Kg8 14. Qh5 Bd7 15. Nxd5 exd5 16. Qxd5+ Ne6 17. Nf5 Bc8 18. Nd6 Ne7 19. Qb3 Kf8 20. Bb5 Nc6 21. f5 { 1-0 Christophe,N-Vuurboom,J/EUWE-intern 30/1/03 0 (21)}) 7. dxc5 Bxc5 ({ Een van de pointes:} 7... Qxb2 $2 8. Nb5 Qb4+ 9. c3 Qe4+ 10. Be3 Na6 11. Bd3 Qg4 12. h3 Qxg2 13. Rh2) 8. Qd2 {3'} Nc6 {4'} ({ De andere pointe, en daarmee de hoofdvariant:} 8... Bxf2+ 9. Qxf2 Qxb2 10. Kd2 Qxa1 11. Bb5 Qxh1 12. Qc5 Qxg2+ 13. Kc1 Nc6 14. Bxc6 Qxg5+ 15. Nxg5 bxc6 16. Qxc6 Rb8 17. Nxd5 exd5 18. e6 f6 19. Qd6 Rb6 20. exd7+ Bxd7 21. Qxd5 $13) ({ Een idee van Hubrecht} 8... Bb4 9. a3 Qa5 10. axb4 $5 Qxa1+ 11. Nd1 Nc6 12. Qc3 ({Later vond ik het ongelooflijke} 12. Bb5 a6 13. Bxc6 bxc6 14. O-O Qa4 15. Be7 $3 $16 Kxe7 $2 16. Nc3 Qxb4 17. Nxd5+ cxd5 18. Qxb4+) 12... Qa4 13. Bd2 a5 14. b5 Qe4+ 15. Be3 Ncxe5 16. Nd4 Ng6 17. f3 Qh4+ 18. Nf2 e5 19. Nf5 Qf6 20. Bd3 d4 21. Qa3 Nc5 22. Qxc5 Bxf5 23. Bxf5 Qxf5 24. Ne4 Qe6 25. Bd2 Qe7 26. Nd6+ Kd7 27. Nxb7 Qxc5 28. Nxc5+ Kd6 29. Na6 Rhc8 30. Kd1 Ne7 31. Bxa5 Nd5 32. Kd2 Ne3 33. Bb4+ Kd5 34. c3 Nc4+ 35. Kc2 f5 36. b3 Nd6 37. c4+ Ke6 38. Ra1 Nxb5 39. Nc5+ Rxc5 40. Rxa8 Rc6 41. Re8+ Kf6 42. Kd3 Nd6 43. Bxd6 Rxd6 44. c5 Ra6 45. f4 e4+ 46. Kxd4 Re6 47. Ra8 Re7 48. Ra6+ Kf7 49. Ra2 Rd7+ 50. Kc4 Ke6 51. b4 Rd1 52. Rc2 h6 53. b5 g5 54. g3 Rf1 55. fxg5 hxg5 56. c6 e3 57. Kd3 f4 58. c7 Rd1+ 59. Ke2 {1-0 Christophe,N-Van den Brekel,H/EUWE-intern 2007 (59)}) 9. O-O-O (9. Bb5 O-O 10. Bxc6 Qxc6 11. Bf6 $1 gxf6 12. exf6 Rd8 13. Qg5+ Kf8 14. O-O-O b5 15. Rhe1 Bb7 16. Qg7+ Ke8 17. Ng5 Ne5 18. Rxe5 Rd7 19. Qg8+ Bf8 20. Nxh7 Qc5 21. Ne4 Qb4 22. a3 {1-0 Christophe,N-Brekel,H/EUWE-intern 12/12/02 0 (22)}) 9... Bxf2 {7'} (9... Bb4 10. a3 Bxc3 11. Qxc3 Qc7 (11... Nc5 12. Be3 Na4 13. Bxb6 Nxc3 14. Rd3 Na2+ 15. Kb1 axb6 16. Rb3 Nab4 17. axb4 Bd7 18. Bd3 Ke7 19. c3 h6 20. Ra3 Rhc8 21. Rxa8 Rxa8 22. b3 f6 23. Re1 Rf8 24. exf6+ gxf6 25. Nh4 Ne5 26. Bc2 Kd6 27. f4 Nc6 28. h3 h5 29. Kb2 Rg8 30. Bh7 Rh8 31. Bd3 e5 32. Ng6 Rg8 33. b5 Na7 34. fxe5+ fxe5 35. Nxe5 Rxg2+ 36. Ka3 Nxb5+ 37. Bxb5 Bxb5 38. Nf7+ Kd7 39. Re5 Be2 40. Ng5 Kc6 41. Ne6 Kd6 42. Re3 Bd1 43. Nd4 Rf2 44. Re6+ Kc5 45. Rh6 Rh2 46. Ne6+ Kb5 47. Nc7+ Kc5 48. Ne6+ Kb5 49. Nc7+ Kc5 { 1/2-1/2 Christophe,N-Brekel, van de,H/EUWE-intern 2003 (49)}) 12. Bf4 Nb6 13. Nd4 a6 14. Qg3 Kf8 15. Nf5 Rg8 16. Re1 Ne7 17. Nd6 Bd7 18. Bd3 Rh8 19. Re3 Be8 20. Rf3 Ng6 21. Bd2 Kg8 22. h4 Nd7 23. Bc3 Rd8 24. Nxe8 Rxe8 25. Re1 Nc5 26. Bb4 Ne7 27. Bxc5 Qxc5 28. h5 h6 29. Qf4 Rf8 30. Rg3 Nf5 31. Bxf5 exf5 32. Qxf5 Qe7 33. Qf6 Qxf6 34. exf6 Rh7 35. Re7 g5 36. Rd3 Rd8 37. Rxd5 { 1-0 Christophe,N-Witt,R/EUWE-intern 2003 (37)}) ({RW: Interessant is ook} 9... Ndxe5 10. Nxe5 Nxe5 11. Na4 (11. Qe1 $5 f6 $13) 11... Bb4 $13) 10. Na4 {12'} Qb4 11. Qxf2 Qxa4 12. Rd3 $1 {14'  Een aanbeveling van Rob zelf naar aanleiding van onze vorige partij met deze variant. De aanbeveling schijnt Rob weer van Skelton zelf gehoord te hebben, aartsvader van deze variant. {RW: Klopt. Ik had een keer het E-book van Adrian Skelton besteld, wat ik helaas weer kwijt ben dankzij een crash van mijn harde schijf. Ik had vervolgens een aardige mailwisseling met hem. Hij wilde weten waarom ik in de Jackel geïnteresseerd was en wat mijn niveau was. Ik stuurde hem o.a mijn partij tegen Nirav en vroeg hem wat hij dacht van 12.Td3!? Hij antwoordde toen dat hij ook al Td3 had gevonden als verbetering van Kb1 of a3 en achtte het zeer kansrijk voor wit, met name als zwart meteen kort rokeert.  Het aardige volgens hem was ook dat de computers de korte rokade als beter voor zwart beoordelen.}} (12. Kb1 Qa5 13. Bd2 Qc7 14. Qg3 Kf8 15. Bb5 f5 16. Ng5 Nb6 17. Rde1 Kg8 18. Qh4 h6 19. Nf3 a6 20. Bd3 Qe7 21. Qg3 Qf7 22. h4 Kh7 23. Ng5+ hxg5 24. hxg5+ Kg8 25. g6 Qe8 26. Rxh8+ Kxh8 27. Qh4+ Kg8 28. Qh7+ Kf8 29. Bg5 Ne7 30. Be2 Nd7 31. Bh5 Ng8 32. g4 Nc5 33. b4 Ne4 34. Rxe4 dxe4 35. Be3 f4 36. Bc5+ Qe7 37. Bxe7+ Nxe7 38. Qh8+ Ng8 39. g5 Bd7 40. Bd1 Be8 41. Bg4 Bxg6 42. Bxe6 Ke7 43. Bxg8 Bf7 44. g6 Bxg8 45. Qxg7+ Ke6 46. Qf6+ Kd5 47. Qd6+ Kc4 48. Qc5# { 1-0 Christophe,N-Witt,R/EUWE-intern, 2007 (48)}) 12... h6 {21'  {RW: In sommige varianten van de Jackel is het belangrijk om h6 in te lassen, maar achteraf lijt dat hier niet het geval.}} (12... Ndxe5 13. Nxe5 Nxe5 14. Rxd5 O-O (14... exd5 15. Qc5 Nc6 (15... Qd7 16. Bb5 Nc6 17. Re1+ $18) 16. Bb5 Qxb5 17. Re1+ Be6 18. Qxb5 $16) 15. Rxe5 f6 16. Bxf6 (16. Bd3 fxe5 17. Bxh7+ Kxh7 18. Qxf8 Qxa2 19. Qe8 $11) 16... Rxf6 17. Qd2 $14) 13. Ra3 {17'} Qb4 14. Bd2 { 23'} Qc5 {41'  {RW: Ik had hier veel tijd gebruikt, maar ik kan me niet meer precies herinneren waarom ik uiteindelijk deze zet de voorkeur gaf boven het voor de handliggende De7.  Het had er mee te maken dat ik dacht dat Dg3 altijd met Kf8 beantwoord moest worden en dat dan mijn dame op c5 aktiever zou staan i.v.m. mogelijkheden Pd4 of d4.}} ({Bijv.} 14... Qe7 15. Qg3 f6 $6 ({Beter} 15... Kf8) 16. exf6 Qxf6 {leek me eng vanwege de zwakke zwarte velden na} 17. Re3 O-O (17... e5 18. Bb5 $1 $14) 18. Bc3 e5 (18... Qf7 19. Rxe6) 19. Nxe5 Ndxe5 20. Bxe5 Nxe5 21. Qxe5 Qxe5 22. Rxe5 $14) 15. Qg3 {Over 58'} Kf8 { Over 44'} 16. Qh4 $2 {53'  Alleen maar op het matje gespeeld op d8 (als zwart op e5 slaat), en op het voorkomen van Pb4 of Pd4, maar eigenlijk zonder lange termijn planning.} (16. Rc3 $5) 16... Kg8 {42'} 17. Qg3 {40'  Hier zag ik niets anders dan op g7 te gaan drukken door middel van Ta3-a4-g4} ({ De winst van de kleine kwaliteit door middel van} 17. Rc3 Qe7 18. Rxc6 Qxh4 19. Rxc8+ Rxc8 20. Nxh4 Nxe5 $13 {is eerder gunstig voor zwart}) 17... Qe7 {36'} ({ Mijn oorspronkelijke idee was} 17... d4 $1 {wat ook Arne Moll aangeeft. Waarschijnlijk heb ik er vanaf gezien vanuit een vaag gevoel dat die pion zwak zou worden. Achteraf lijkt dit goed voor zwart te zijn.}}) 18. Ra4 {27'  Kostte me zeeën van tijd vanwege de variant die ik later geef, maar ik zag geen ander plan.} Nc5 {35'} 19. Rg4 Ne4 $4 {33'  RW: Ik had die toren manoeuvre zien aankomen en dacht dat het niet goed was omdat ik gewoon op g7 kon laten slaan. Toen Nirav het toch speelde, had ik natuurlijk gewaarschuwd moeten zijn en mijn idee moeten checken. "Mijn  pech" was dat ik een andere mogelijkheid voor wit gemist had en dacht dat Nirav daarop speelde.}} (19... g6 $1 20. Nh4 (20. Bd3 {Deze zet was ik als nooduitgang van plan} Nxd3+ 21. cxd3 Bd7 22. Nh4 h5 23. Rg5 Rc8 24. Kb1 Rh6 25. Rf1 Be8 26. Rgf5 Rh7 27. Rf6 $13) 20... Ne4 21. Nxg6 fxg6 22. Rxg6+ Kf7 $1 23. Rg7+ Kf8 $19 { Deze variant zag ik bij het nadenken over 18.Ta4 en die verontrustte mij zeer.} ) ({RW: Er is volgens mij ook niks mis met} 19... Qf8) 20. Rxg7+ {25'} ({ {RW: De zet die ik gemist had was} 20. Bxh6 Nxg3 21. Rxg7+ Kf8 22. Rh7+ { en ik moet of op remise ingaan met Kg8 of kiezen voor} Ke8 23. Rxh8+ Kd7 24. hxg3 {met kansrijk spel voor wit.}) 20... Kf8 21. Rg8+ {[RW: Die had ik natuurlijk een paar zetten eerder niet gezien. Wit staat gelijk op winst.}} Rxg8 22. Bxh6+ Ke8 23. Qxg8+ Kd7 24. Bd3 $2 {20'  Ook hier het bewijs dat eenvoudig gewonnen stellingen niet aan mij besteed zijn. De komende twee zetten lijk ik te verlammen, en op het moment dat ik daarvoor gestraft word, vind ik mijn normale nivo weer terug.} (24. h4 b6 25. Bg5 Nxg5 26. hxg5 Bb7 27. Qg7 $18) 24... Kc7 {29'} 25. Bf8 $4 {18'  {RW: Niet te geloven, nu zit ik weer in de partij, al blijft wit iets beter staan.}} ({ Vele zetten houden nu het winnende voordeel vast, zoals} 25. Re1 Nc5 26. Bh7 b6 27. Bf8 Qd7 28. Ng5 $18) 25... Bd7 { Niet gezien. Of eigenlijk even gezien, en gedacht dat ik dan Ld6+ zou hebben.} 26. Bxe7 Rxg8 {Nu verliest wit weer de pion die hij voor stond.} 27. Bxe4 {14'} Nxe7 28. Bd3 Rxg2 29. h4 {RW: Het is de vraag of dit de beste is.} (29. Rg1 { {biedt misschien betere kansen.}}) 29... Ng8 $1 {26'} ({Ik hoopte op} 29... Rg3 $2 30. h5 $1 Rxf3 31. h6 Rxd3 32. cxd3 Ng6 33. h7 Nh8 34. Rg1 $18) 30. Rg1 { 11'  Ik dacht dat ik zonder torens wel zou winnen met die vrijpion, en een ertoe rennende koning, maar dat is nietzo} Rxg1+ 31. Nxg1 Nh6 {22'} 32. Nf3 Ng4 33. h5 {10'} Kd8 {21'} 34. Kd2 {8'} ({{RW: Ik was tijdens de partij bang voor} 34. Bf1 Ke7 35. Bh3 {maar het blijkt ongevaarlijk na} Nh6 36. Kd2 f5 37. exf6+ Kxf6 $13 {Toch had wit misschien zo moeten spelen, want in het vervolg krijgt zwart de betere kansen door de zwakte van de h-pion.}}) 34... Ke7 35. Kc3 { 7'  Nu ik besefte dat ik niet naar de konigsvleugel kon lopen met mijn koning, zag ik dat ik vooral e5 moest gaan dekken zodat ik wat mobieler zou worden.} b6 $2 {RW: Onnodige profylaxe.} ({Veel beter was} 35... f5 $1 36. exf6+ (36. Kd4 Be8 $15) 36... Kxf6 {En het is lastig te zien wat wit nu moet spelen. Zowel Rybka als Fritz geven zwart een plusje.}) 36. Kd4 Be8 {20'} 37. Nh4 {6'} f6 { 18'} 38. exf6+ $2 {5'} ({Veiliger was} 38. Ng6+ Bxg6 39. exf6+ Kxf6 40. Bxg6 Ne5 41. Be8 Nf3+ 42. Ke3 Nh4 { en het lijkt reniseachtig omdat beide partijen niet veel kunnen doen.}}) 38... Kxf6 {Wit lijkt nu opeens slecht te staan, want h5 valt en het zwarte centrum wordt sterk. Ik had echter een manier gezien om de h-pion te houden en het centrum te breken, maar wel ten koste van een pion.. .} 39. c4 $1 { 4'  {RW: Arne bekritiseert deze zet terecht.}} (39. Bg6 Bc6 {en e5 volgt.} { {RW: Arne gaat verder met} 40. c3 e5+ ({RW: Beter lijkt eerst} 40... Kg5 41. Nf3+ (41. Ng2 e5+ 42. Kd3 Nf6 $15) 41... Kf4 42. Ne1 {en dan pas} e5+ 43. Kd3 Bb5+ 44. Kd2 e4 {en wit moet vechten voor remise.}) 41. Kd3 Bb5+ 42. Kd2 e4 43. Ng2 Kg5 44. Ne3 {en wit kan de stelling houden.}) 39... dxc4 {17'} 40. Bg6 $1 { 3'} Bb5 $2 {12'} ({RW:  Veel sterker was het door Arne aangegeven} 40... Bc6 $1 {met de dreiging Kg5. Al denk ik dat wit na bijv.} 41. Bb1 { het remise moet kunnen houden. Zwart heeft nu vele zetten. Het beste bevalt me} Bb7 (41... Bd5 42. Ng6 b5 43. Kc5 a6 44. a3 $13) (41... e5+ 42. Kxc4 Kg5 43. Nf5 Kxh5 44. Nd6 Bd7 45. Ne4 $13) 42. Kxc4 Kg5 43. Ng6 e5 44. Ne7 Kxh5 { maar ik denk niet dat het wint.}) ({Zelf had ik alleen nog gekeken naar} 40... Bxg6 41. Nxg6 b5 {maar dat leek me niks na} 42. Kc5 a6 43. a4 ({ Rybka/Fritz geven als beste} 43. Nf4) 43... bxa4 44. Kxc4 $11) 41. Nf3 { 16' Allebei 15' erbij.} e5+ {21'} 42. Kd5 {Zwart staat inmiddels een pion voor, maar de witte koning staat heel centraal en actief en er is nog steeds de h-pion.} Ne3+ ({Misschien is} 42... Ba6 {beter} { {RW: Dat was mijn alternatief tijdens de partij. Ik liet het na wegens} 43. Nd2 Ne3+ 44. Kd6 Nd1 45. Ne4+ Kg7 46. Kxe5 {En ik was bang dat mijn koning groot gevaar liep. Dat valt echter mee. Zwart kan toch wel op b2 slaan.} Nxb2 $13) 43. Ke4 {13'} Ng4 {20'} ({Wat, wil hij remise? Met een pion meer? Ik hoopte op } 43... Nd1 44. Nxe5 Kg7 ({Ik had alleen gezien:} 44... Nxb2 45. h6 Nd3 46. h7 Kg7 47. Nf7 $18) ({RW: Zwart heeft} 44... c3 45. bxc3 Nxc3+ 46. Kf4 Nd5+) ( 44... Kg5 45. Nf7+ Kf6 {kan waarschijnlijk ook.}) 45. Kf5 Nf2 46. h6+ Kxh6 47. Kf6 Be8 48. Bxe8 $16) 44. Kd5 Ne3+ {13'  RW: Hier had ik opnieuw lang nagedacht over loperzetten, maar uiteindelijk durfde ik niet.} 45. Ke4 Ng4 46. Kd5 Ne3+ {We hadden nu inmiddels beiden remise kunnen opeisen, maar ik vond de stelling en de partij te interessant om er nu al mee te stoppen.} 47. Kd6 $1 { RW:  Grappig. Nirav laat eerst een remiseclaim toe waar ik geen gebruik van maak en doet dan een winstpoging.} Nd1 { 9'  {RW: En ik wil eigenlijk ook geen remise en besluit te gokken.}} (47... Ng4 $11) 48. Nxe5 {10'} Kg7 {8'} (48... Nxb2 $2 49. h6 c3 50. h7 Kg7 51. Nf7 $18) 49. Kc7 $2 {5'   Oei wat jammer dat ik niet Ke7 durfde te spelen. Ik was bang teveel zetten nodig te hebben om met mijn pion te laten promoveren, maar het idee om de pion te offeren om mat te zetten is nooit in meopgekomen!} (49. Ke7 $1 {{RW: Ik vroeg na de partij meteen of Ke7 geen winstpoging geweest was, maar Nirav antwoordde dat hij dat niet vertrouwde. Ik zou die zet inderdaad met Pe3 beantwoord hebben, want ik had gezien dal slaan op b2 verloor.}} Ne3 $1 $14 {Wat was Rob van plan geweest te spelen?? We spelen na Pe3 met gelijk materiaal door, maar het is de vraag of wit nog een manoeuvre tot zijn beschikking heeft om op winst te spelen.} ({De grote fout was nu geweest:} 49... Nxb2 $2 50. h6+ $1 {wat jammer!, niet gezien} Kg8 (50... Kxh6 51. Kf6 { En wit zet mat!}) 51. Nf7 $18) 50. Be4 Kh6 {Anders Pf7} 51. Bf3 Kg7 52. Kd8 $1 {Nu de pion erd is weer naar de andere vleugel. Toch lijkt wit niet te kunnen winnen.} Kh6 53. Kc7 Be8 54. Kb7 b5 55. Kxa7 b4 56. Kb6 c3 57. bxc3 bxc3 58. Kc5 c2 59. Nd3 $11) 49... Nxb2 {6'} 50. Kb7 {4'} Nd3 ({ {RW: Ik had hier nog een poging kunnen doen met} 50... c3 51. Kxa7 Be8 52. Bc2 Bxh5 53. Kxb6 Bd1 {maar dat is natuurlijk ook remise.}}) 51. Ng4 { {RW: Vanaf hier heb ik geen tijd meer genoteerd.} (51. Nxd3 cxd3 52. Kxa7 d2 53. Bc2 $11) 51... Nf4 ({{RW: Iets beter was} 51... Bd7 52. Ne3 b5 53. Kxa7 Nf4 $11) 52. Bc2 (52. Kxa7 Nxg6 53. hxg6 Bd7 (53... Kxg6 54. Kxb6 Be8 55. Ne5+ $16) 54. Ne3 b5 $11) 52... Nxh5 53. Kxa7 Bd7 54. Ne5 Be6 55. Kxb6 Kf6 56. Nc6 Nf4 57. a4 {Ach, we gaan nu met nog 2 minuten elk toch door tot het gaatje, kijken of de a-pion nog wat kan uitrichten.} Nd5+ 58. Kc5 Ne3 59. Be4 c3 60. Nd4 (60. a5 c2 61. Bxc2 Nxc2 62. a6 Bc8 63. a7 Bb7 64. Kb6 Ba8 $11) 60... Bc8 61. a5 Ke7 62. Kb4 (62. Kb6 Nc4+ 63. Kc7 Nxa5 64. Kxc8 Kd6 {is natuurlijk ook remise}) 62... Kd6 63. Kxc3 Kc5 64. Nb3+ Kb5 65. Bd3+ Kc6 66. Kd4 Ng4 67. a6 $2 { onhandig} Kb6 68. Nc5 Nf6 {{RW: Ga ik me volgend seizoen weer wagen aan de Jackal? Ik denk het wel, want het blijft leuk. Maar laat eerst Hubrecht het maar weer proberen. Of misschien Arne, want die lijkt wel te geloven in 12..... . 0-0}} 1/2-1/2
----------------------------------
[Event "Euwe 1-Utrecht 2"]
[Site ""]
[Date "2008.12.13"]
[Round "?"]
[White "Janse,P"]
[Black "Vermeulen,W"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "C15"]
[WhiteElo "0"]
[BlackElo "0"]
[Annotator ""]
[Source ""]
[Remark ""]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Nc3 Bb4 4.Nge2 dxe4 5.a3 Be7 6.Nxe4 f5 {?!} {Niet zo goed, maar minder slecht dan het eruitziet.} 7.N4c3 ( 7.Nd2 {Niet eens overwogen, ik twijfelde tussen g3 (?) en c3. Het ziet er beter uit dan wat ik speel.} Nf6 8.Nf3 c5 9.Nf4 Nc6 10.Bc4 Qb6 11.Qe2 Ne4 12.d5 Nd4 13.Nxd4 cxd4 14.Nxe6 Bxe6 15.dxe6 Qa5+ 16.Kf1 O-O 17.f3 Rac8 18.g3 Qc5 19.Bb3 Qb6 20.Kg2 d3 21.Qe3 Nc5 22.Ba2 Kh8 23.cxd3 f4 24.gxf4 Rf6 25.Re1 Qa6 26.Bc4 b5 27.Ba2 Qa4 28.d4 Qc2+ 29.Bd2 Nd3 30.Kh1 Nxe1 31.Rc1 Qxc1 32.Bxc1 Nxf3 33.Bd5 Nxd4 34.Bd2 Nf5 35.Qd3 Bc5 36.Kg2 Rg6+ 37.Kf3 Nd4+ 38.Ke4 Re8 39.f5 Rg4+ 40.Ke5 h6 {1-0, Midoux Sebastien (FRA) 2305 - Hodot Yves (FRA) 2034, Nice (France) 2004.12.28} ) Nf6 8.Nf4 {Dit leidt tot niets, maar wat moet wit anders?} c5 ( 8...Nc6 9.Bb5 {was ik van plan, met de bedoeling botweg op c6 te gaan slaan.} ( 9.d5 exd5 10.Ncxd5 Nxd5 11.Qxd5 Qxd5 12.Nxd5 Bd6 13.Bf4 Bxf4 14.Nxf4 Bd7 {en het witte voordeel is wel heel minimaal.} ) ( 9.Be3 g5 {!?} {Rybka, het lijkt meer dan voldoende voor gelijk spel.} ) Qd6 10.d5 exd5 11.Ncxd5 Nxd5 12.Nxd5 Be6 13.Nxe7 $14 ) 9.Bb5+ ( 9.d5 e5 10.Bb5+ {Niet gezien.} Kf8 11.Nh5 { Rybka geeft +0.50, maar daar ben ik het niet mee eens. De koning staat slecht, maar ik zie niet hoe wit daarvan profiteer. En verder staat zwart stevig.} ) Nc6 10.d5 ( 10.dxc5 Qxd1+ 11.Nxd1 Bxc5 12.Be3 Be7 13.Nd3 Bd7 14.Nc5 O-O-O ) exd5 11.Ncxd5 Nxd5 12.Nxd5 O-O 13.O-O Kh8 {?} ( 13...Nd4 { We hadden beiden naar deze zet gekeken. Na afloop vonden we beiden dat wit iets beter zou komen te staan, maar in de varianten is daarvan niets teerug te vinden, sterker nog, wit moet een beetje uitkijken.} 14.Nxe7+ Qxe7 15.Bd3 ( 15.Bc4+ Be6 16.Re1 Qf6 ( 16...Rfe8 17.c3 ( 17.Bxe6+ Nxe6 18.Bf4 Rad8 19.Qe2 Qf7 20.Be5 Nd4 ) Qc7 18.Bxe6+ Nxe6 ) 17.Bxe6+ Nxe6 18.Qd5 ) Be6 ) 14.Bxc6 {!} { Hier dacht ik 23 minuten over na, rijkelijk lang, maar ik wilde me ervan overtuigen dat mijn loper inderdaad voldoende beter was dan de zijne.} bxc6 15.Nxe7 Qxe7 16.Bf4 {!} Rd8 ( 16...Qe4 17.Qd6 {was ik van plan en hij vreesde het ook.} Re8 ( 17...Ba6 18.Rfe1 Qxc2 {Hiermee was ik vooral bezig geweest in die 23 minuten.} 19.Qxc6 ( 19.Re7 Rad8 20.Rd7 Qd3 {!} 21.Qxd3 ( 21.Rd1 {!?} {Haha, een dubbele röntgen.} ) Bxd3 22.Rxa7 ) ) 18.f3 Qd4+ 19.Qxd4 cxd4 20.Rfd1 {met pionwinst.} ) 17.Qf3 Qf6 18.Rfe1 Bb7 ( 18...Qxb2 19.Be5 Qb7 20.Rab1 Qd7 {?} 21.Rbd1 Qe7 22.Bxg7+ {!} ) 19.Qc3 {!} {Ook na andere zetten heeft wit voordeel, maar ik ben toch wel tevreden over deze onverwachte dameruil.} ( 19.Be5 Qf7 20.h4 c4 21.h5 c5 22.Qg3 h6 {om maar eens een willekeurige voorbeeldvariant te geven, is niet heel duidelijk.} ) Qxc3 20.bxc3 Re8 ( 20...Rd7 21.Rad1 Rxd1 22.Rxd1 Re8 23.h4 Kg8 24.Rd7 Re1+ 25.Kh2 Re4 26.Kg3 Ba6 27.Rxa7 Bf1 28.a4 Bxg2 29.a5 Ra4 30.a6 ) 21.h4 ( 21.Rab1 Kg8 ( 21...Ba6 22.Be3 c4 {?} 23.Bxa7 {!} ) 22.Be3 {Wit wint steeds een van de c-pionnen, maar dat is niet het belangrijkste in deze stelling.} ) h6 ( 21...Kg8 22.Rad1 Rxe1+ 23.Rxe1 Kf7 24.Bd6 Re8 25.Rb1 Bc8 {is mogelijk een betere verdediging.} ) 22.Rad1 Ba6 {!} {Na zijn ongelukkige 13e zet verdedigt de zwartspeler het uitstekend.} 23.Re5 {!} ( 23.Rxe8+ Rxe8 24.Rd7 Re1+ 25.Kh2 Re4 {geeft lastig tegenspel.} 26.Kg3 g5 {Dit was hij van plan, maar dat is nou juist weer niet zo goed.} ( 26...Bf1 27.Rxa7 g5 {!} 28.hxg5 hxg5 29.Bd6 Rg4+ 30.Kf3 Bxg2+ 31.Ke3 Re4+ 32.Kd2 c4 {al houdt wit kansen.} ) 27.hxg5 hxg5 28.Bd6 {Het verschil is dat wit hier g2 niet verliest.} ) Bc4 ( 23...Rxe5 24.Bxe5 Re8 25.f4 Re7 ( 25...Re6 {Hier schrok ik even van, maar het is om diverse redenen niets.} 26.Rd7 ( 26.h5 {minder sterk, was ik van plan.} Re7 27.Rd6 Kg8 28.Rxc6 Be2 ) Rg6 27.Kf2 Bc4 28.Rxa7 Bd5 29.g3 ) 26.Rd6 {en h6 hangt ook.} ) 24.Rd7 {?} { Ik wilde niet achter iets onbenulligs als een c-pion aan. Het is echter niet uitgesloten dat wit hiermee de winst vergooit. In elk geval wordt het nu razend lastig.} ( 24.Rxc5 Re4 ( 24...Bd5 25.c4 ) 25.Rd4 Bd5 26.Rxe4 Bxe4 27.f3 Bxc2 28.Rxc6 {en ik denk dat wit hier vrij eenvoudig wint.} ) ( 24.Rxf5 Bd5 25.f3 c4 {is iets minder duidelijk.} ) Bd5 25.Ree7 {Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik dacht dat ik hierna min of meer vanzelf zou winnen. Prettig, ook al omdat ik nog een beetje de naweeën van mijn ooroperatie van een week geleden voelde. Niets bleek echter minder waar...} ( 25.Rxa7 {Niet gezien, Rybka geeft het vreemd genoeg ook niet aan.} Rxa7 26.Rxe8+ Kh7 27.Be5 c4 {en het valt niet mee om verder te komen.} ( 27...Rxa3 28.Re7 Kg6 29.Rxg7+ Kh5 30.f3 Ra4 31.Bf6 Be6 32.Kh2 Ra2 33.Re7 Bd5 34.Kh3 {gaat een keer mis.} ) ) Rxe7 26.Rxe7 Kg8 ( 26...a6 27.Be5 Rg8 28.h5 Be4 ( 28...c4 29.f3 {gevolgd door een koningswandeling.} ) 29.Rc7 Kh7 30.c4 Bxc2 31.Rxc6 ) 27.Be5 ( 27.Be3 {!?} c4 28.Bxa7 Bf7 29.Rd7 Re8 30.Kf1 {Wit heeft tegenspel over de 2e rij voorkomen, maar er zijn nieuwe problemen:} Re5 ) Bf7 {Dreigt Te8 met remise. Uiteraard had ik nu Tc7 wel gezien, maar ik dacht een tempo uit te sparen.} 28.f4 {?!} ( 28.Rc7 {Na afloop leek dit vrij simpel te winnen, maar zwart ontwikkelt hetzelfde tegenspel als in de partij:} Re8 {!} 29.f4 Rd8 30.Rxa7 ( 30.Rxc6 c4 31.Rc7 Rd2 ( 31...Rd1+ 32.Kf2 Rd2+ 33.Ke3 Rxc2 34.Rxa7 Rxg2 {Het verschil met de partij is dat wit nu doortocht heeft voor zijn koning.} ) 32.Rxa7 { komt min of meer op hetzelfde neer als de partij, omdat zwart altijd een keer c6 moet geven om met de loper a8 onder controle te nemen.} ) Rd2 31.a4 Rxc2 32.a5 Ra2 33.a6 c4 {!} ) Rd8 {!?} ( 28...a5 29.Rc7 Ra6 {had ik verwacht, maar dit is al te passief.} 30.c4 {!} {en zwart staat bijna pat.} ) ( 28...g5 {!?} {Een grappige zet.} 29.Rc7 ( 29.hxg5 hxg5 30.fxg5 Re8 {zal wel remise zijn.} ) Rd8 30.Rxc6 gxh4 $131 ) 29.Rxa7 ( 29.Kf2 {Na afloop leek het alsof wit zo de afsluiting over de 2e rij kon voorkomen, echter:} Rd2+ 30.Ke3 Rxc2 31.Rxa7 Rxg2 32.a4 Rg3+ 33.Kf2 Rh3 34.a5 Rxh4 35.a6 Rh2+ 36.Kg3 Ra2 37.Ra8+ Kh7 38.Bd6 Ra3 39.a7 Bd5 40.Kf2 {Hier zijn waarschijnlijk meerdere remisewegen, bijvoorbeeld} ( 40.Bxc5 Rxc3+ 41.Kf2 Rxc5 42.Rf8 ( 42.Rh8+ Kxh8 43.a8Q+ Kh7 {met winstkansen voor zwart} ) ( 42.Rd8 Rc2+ 43.Ke3 Ra2 44.a8Q Rxa8 45.Rxa8 {met winstkansen voor zwart.} ) Ra5 ( 42...Rc2+ 43.Ke3 c5 {en zwart wint.} ) ) Ra2+ ( 40...Ra5 41.Bxc5 {Deze stelling hadden we na afloop op het bord en hier stopten we, ten onrechte denkend dat wit won.} Rxc5 42.Rb8 ( 42.Rh8+ Kxh8 43.a8Q+ Bg8 {biedt zeker geen winstkansen.} ) Ra5 43.a8Q Rxa8 44.Rxa8 g5 {en remise lijkt de waarschijnlijkste uitslag.} ) 41.Ke3 h5 42.Bxc5 h4 43.Rb8 h3 44.a8Q Rxa8 45.Rxa8 h2 ) Rd2 30.a4 Rxc2 31.a5 Ra2 32.a6 { Na 17 minuten nadenken, waarna ik nog een kwartier over had. Waarover dacht ik na? Hoe ik mijn pionnen moest neerzetten. Wel of niet g3. Wel of niet h5. Wanneer ik mijn loper kon omspelen. Uiteindelijk doe ik precies de verkeerde keuzes.} c4 33.h5 {?} ( 33.g3 {Nu dreigt wit de loper naar c5 te spelen, waarna de a-pion doorloopt. Zwart moet in elk geval een c-pion geven.} c5 34.Kf1 {zetdwang} h5 35.Ke1 Kf8 36.Bd6+ Kg8 37.Bxc5 Bd5 38.Bd4 Kf8 39.Bxg7+ ( 39.Rd7 Bc6 40.Bc5+ Kg8 41.Rd8+ Kf7 42.a7 ) Ke8 40.Bf6 {Rybka geeft in deze varianten meer dan +2, maar de winst, zo al aanwezig, is nog verre van triviaal.} ) c5 34.Bd6 {?} ( 34.Kf1 {Zwart is in zetdwang.} Ra1+ 35.Kf2 Ra2+ 36.Kg3 Bxh5 {Passief blijven helpt niet.} ( 36...Ra1 37.Kh2 Ra2 38.Kh3 Ra1 39.g4 fxg4+ 40.Kxg4 Be6+ ( 40...Rg1+ 41.Kf3 Bxh5+ 42.Ke4 Bf7 43.Rc7 Re1+ 44.Kf5 Rb1 45.a7 Bd5 46.Bxg7 {en wint.} ) 41.f5 Bf7 ) 37.Bxg7 ( 37.Rxg7+ Kf8 38.a7 {?} ( 38.Ra7 ) Bf7 {!} ) Be8 38.Bxh6 Bc6 {Maar gaat wit hier winnen?} ) Bd5 {?} ( 34...Bxh5 {maakte hier al remise:} 35.Bxc5 Bf7 36.Bd4 ( 36.Ra8+ Kh7 37.Bd4 ( 37.Rf8 Bd5 38.a7 Be4 ) Rxg2+ 38.Kf1 Ra2 39.a7 Bd5 40.Rd8 Bg2+ 41.Kg1 Bf3 ( 41...g5 {?} 42.fxg5 hxg5 {?} 43.Rh8+ Kg6 44.Rh2 ) 42.Rd7 Rg2+ 43.Kf1 h5 ) Kf8 {!} ) 35.Bxc5 Rxg2+ 36.Kf1 Ra2 37.Bd4 Bf7 38.Ra8+ Kh7 39.Ra7 Kg8 40.Ke1 Bxh5 ( 40...Kf8 41.Ra8+ Ke7 42.a7 Bxh5 43.Rg8 Bf3 44.Rxg7+ {komt ongeveer op hetzelfde neer.} ) 41.Rxg7+ Kf8 42.a7 Bf3 43.Rg3 Bg4 { Wat is dit nu? Hij moest toch op de lange diagonaal blijven? Maar waarom eigenlijk? Ineens zag ik de zwarte pion opstomen naar h1. Ik voelde alle controle wegglippen en zocht alleen nog maar naar een veilige remise, die ik uiteindelijk na een minuut of 10 vond.} {?} ( 43...Be4 44.Rh3 { was de bedoeling, maar ik had niet eens gezien dat hij nog kon dekken met Ta6. Nodig lijkt dat trouwens niet, want ik zie geen winst na} Ke7 45.Rxh6 Kd7 ) 44.Re3 {?} ( 44.Rg2 {Dat ik dit niet heb gezien, geeft wel aan dat ik niet 100% was. Of het wint is trouwens nog maar de vraag:} Ra6 45.Kf2 h5 46.Kg3 Ra4 47.Rb2 h4+ 48.Kg2 Ke7 49.Rb8 h3+ 50.Kg3 h2 51.Rh8 Be2 52.Rxh2 Bd3 53.Kf3 Be4+ 54.Ke3 Kd7 ) h5 45.Bc5+ Kf7 46.Re7+ Kg6 47.Re6+ Z0 1/2-1/2
---------------------------------------------
[Event "Euwe 2 - De Waagtoren"]
[Site "?"]
[Date "2008.??.??"]
[Round "?"]
[White "Salomons, Rik"]
[Black "Punt, Ronald"]
[Result "1-0"]
[ECO "D30"]
[Annotator "Rik"]
[PlyCount "81"]
[EventDate "2008.??.??"]

1. d4 d5 2. c4 e6 3. Nf3 c6 4. g3 Nf6 5. Bg2 Bd6 6. Qc2 Ne4 7. O-O O-O 8. Ne5
f5 9. f3 Nf6 10. Nd3 Nbd7 11. Nc3 Qe8 12. c5 Bc7 13. e4 Qf7 14. exf5 exf5 15.
Bd2 b6 16. b4 Ba6 17. Rfe1 Rfe8 18. b5 Bxb5 19. Nxb5 cxb5 20. c6 Nf8 21. Ne5
Qh5 22. Nd7 Ne6 23. Nxf6+ gxf6 24. f4 Kg7 25. Qd3 Rad8 26. h4 Bd6 27. Bf3 Qg6
28. Kh2 Kh8 29. h5 Qg7 30. Be3 Bb4 31. Re2 Rd6 32. a3 Ba5 33. Qxf5 Rxc6 34.
Qxd5 Rcc8 35. Bf2 Bc3 36. Rc1 Rcd8 37. Rxe6 Rg8 38. Rd6 Rc8 39. Qf5 Rgf8 40.
Rd7 Qh6 41. Be4 1-0
------------------------------
[Event "Ext.  Eenhoorn - Wijker Toren"]
[Site "?"]
[Date "2008.12.13"]
[Round "?"]
[White "Mulder, B."]
[Black "Moll,A"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "D34"]
[WhiteElo "2186"]
[Annotator ",Moll"]
[PlyCount "98"]

1. Nf3 d5 2. g3 Nf6 3. Bg2 c5 4. O-O Nc6 5. d4 e6 6. c4 Be7 7. cxd5 exd5 8. Nc3 O-O 9. dxc5 ({Het belangrijkste alternatief is} 9. Bg5) 9... d4 $5 {Dit had ik voor de partij kort bekeken. Zwart streeft naar actief stukkenspel en open lijnen in ruil voor een pion.} (9... Bxc5 {is mijn gebruikelijke keuze.}) 10. Na4 Bf5 11. Bd2 $5 {Vanaf hier was ik op onbekend terrein.} ({ Vaker voorkomend zijn} 11. Bf4) ({en} 11. Ne1) 11... Be4 (11... Ne4 $5 { met de bedoeling Lf6, zoals o.a. gespeeld door GM Halkias, is ook interessant en verdient misschien zelfs de voorkeur.}) 12. b4 Qd5 { Dit is het belangrijkste idee van zwart in deze stelling.} 13. Nb2 { Een wat passief plan.} ({Actiever is} 13. Qb3 Qh5 (13... d3 $5) 14. b5 Ne5 $44) 13... a5 $1 14. bxa5 $6 ({De normaalzet was} 14. a3 axb4 15. axb4 Rxa1 16. Qxa1 {en nu was ik} Qb3 $5 $44 { plan zoals ook nog bekend uit een oude partij Iliesco-Guimard, 1944}) ({ Na de partij keken we naar} 14. Na4 axb4 $5 { Dit is verrassend genoeg ook de suggestie van Rybka} (14... Rad8 $6 15. b5 Nb4 16. a3 Bc2 17. Qe1 Bxa4 18. axb4 Bxb5 19. Rxa5) (14... Nd7 $5) 15. Nb6 Qxc5 16. Nxa8 Rxa8 $44) 14... Nxa5 15. Bxa5 $6 { Hierna kan alleen zwart hopen op voordeel.} ({Consequent was} 15. Nd3 $13) 15... Rxa5 16. Nd3 Rd8 {Dit leek me tijdens de partij een goede zet om de druk te vergroten, maar misschien was het niet de beste.} (16... Rxa2 $2 17. Nb4 Rxa1 18. Nxd5 Rxd1 19. Nxe7+ Kh8 20. Rxd1 Re8 21. Ng5 $1 $18) ({Eenvoudiger was } 16... Bxc5 $15) 17. Qd2 (17. Qb3 Bxd3 18. Qxd3 Qxc5 $11) 17... Ra3 { Met een dreiging, die wit volledig over het hoofd ziet.} 18. Rfc1 $4 (18. Qf4 $1 Bxc5 19. Nxc5 Qxc5 $11) 18... Rxd3 $1 {Oeps.} 19. exd3 Bxf3 20. Bxf3 Qxf3 { Ik telde hier al het punt, want ik zag niet hoe wit dreigingen kon creeeren terwijl zwart naast materiaal ook nog aanvalskansen heeft. Zijn volgende zet is zeer sterk vanuit praktisch oogpunt.} 21. c6 $1 {De enige kans is de a-pion. } (21. Rab1 Nd5 22. Rxb7 $2 Ne3 $19) 21... bxc6 22. a4 Nd5 23. a5 Bb4 { Ik ging ervan uit dat dit eenvoudig zou winnen, maar wit blijft taai.} (23... Nc3 24. Re1 Bb4 25. a6 Ra8 {is de suggestie van Rybka, en lijkt op de partij. Het moet op den duur natuurlijk ook winnen maar ik vond het irritant dat ik niet een directe winst vond.}) 24. Qd1 $1 {Opnieuw de beste kans.} (24. Qg5 f6 $1 $19) 24... Qf5 $2 {Op zich geen slechte zet, maar praktisch niet handig. Ik dacht dat wit wel om zou vallen, maar dat gebeurt niet.} (24... Qxd1+ 25. Rxd1 Ra8 26. a6 Kf8 $19 {met een technische winst.}) 25. a6 $5 { In opkomende tijdnood de meest voor de hand liggende zet.} ({ Slaan op c6 lijkt te kunnen:} 25. Rxc6 Nc3 26. Qf1 Bxa5 ({ Beide spelers hadden gemist dat wit na} 26... Qf3 {beschikt over} 27. Qg2 $1) 27. Ra6 Bb4 28. Ra8 Rf8 $17) 25... Nc3 26. Qd2 $1 { Nog een hele taaie. Er zit geen directe kill in voor zwart.} Qf3 $6 { Lijkt zo logisch, maar is toch onnauwkeurig.} (26... Ra8) 27. a7 $1 Ra8 { Na lang nadenken gespeeld.} (27... Ne4 $4 28. a8=Q $18) ({ Het kostte de nodige tijd me ervan te overtuigen dat} 27... Ne2+ 28. Qxe2 Qxe2 29. a8=Q Rxa8 30. Rxa8+ Bf8 31. Rxc6 Qxd3 32. Rcc8 Qb1+ 33. Kg2 Qb4 (33... g6 34. Rxf8+ Kg7 35. Rg8+ Kh6 36. Rgd8 $11) 34. Rxf8+ Qxf8 35. Rxf8+ Kxf8 36. Kf3 $11 {remise was.}) (27... c5 28. Re1 $1 $132) 28. Re1 h6 {Ik dacht er nu toch wel te zijn, maar zijn volgende kwam als een volslagen verrassing.} 29. Ra6 $5 {Dit had de verliezende zet moeten zijn, maar ik raakte er juist van in de war. Ik zag dat Tb6 geen dreiging was ivm gewoon Txa7, maar om de een of andere reden verloor ik toch mijn rust.} (29. h4 Bc5) 29... c5 $2 {Dreigt Pe4 en het lijkt nu toch echt helemaal uit, maar mijn tegenstander wil van geen breken weten.} ({Ik keek natuurlijk lang naar} 29... Ne4 $1 {maar zag het niet na} 30. Qxb4 (30. Qe2 Ng5 $1 31. Qe8+ Rxe8 32. Rxe8+ Kh7 33. a8=Q Nh3+ 34. Kf1 Qxf2# { had ik nog wel gezien}) 30... Qxf2+ (30... Nxf2 31. Qb8+ Kh7 32. h4 $1 { was ook een teleurstelling.}) 31. Kh1 {en nu keek ik naar} Nd2 ({ Winnend is echter het zeer fraaie} 31... Ng5 $3 32. Qb8+ Kh7 $19 {want} 33. Rea1 {faalt nu op} Qf3+ 34. Kg1 Nh3# {Buiten de horizon...}) 32. Qb8+ Kh7 33. Rea1 {maar zag geen winst, en} Nf3 34. R6a2 {verliest zelfs voor zwart!}) 30. Qf4 $1 {Opnieuw de taaiste verdediging.} Qxf4 (30... Qb7 31. Qd6 Rxa7 32. Rxa7 Qxa7 33. Qd8+ Kh7 34. Qc8 $17) 31. gxf4 Nd5 $2 { Lijkt uit, maar geeft in feite de winst uit handen.} ({Het profylactische} 31... Kh7 $1 {was voldoende voor winst.}) ({Ik was eerst} 31... c4 $1 { van plan maar zag toen} 32. Rb6 {waarna Rybka komt met het broodnuchtere} Bf8 $1 {gemist.}) 32. Re5 $2 {Een listig zetje, maar wit had beter.} (32. Rea1 $3 { met de subtiele dreiging Td6! en als het paard wijkt speelt wit Tb6! en zwart lijkt geen progressie te kunnen maken, bijv.} Kh7 33. f5 $1 { en het is niet duidelijk hoe zwart verder moet komen, de computer geeft} Bc3 34. R1a3 Bb4 35. Ra1 {als beste voortzetting. Opmerkelijk!}) 32... Nc7 33. Ra2 Kf8 ({De zoveelste teleurstelling van de dag was dat} 33... Nb5 $2 34. Re7 $1 { zelfs wint voor wit.}) 34. Kg2 $5 Nb5 $2 { Nu dan toch?! In feite geeft dit definitief de winst uit handen.} (34... f6 $1 35. Re4 Kf7) 35. Rae2 $1 {Het is ongelooflijk, maar opnieuw heeft wit een dreiging (Te8+) en opnieuw moet zwart zijn plannen laten varen.} Nc7 (35... Nxa7 36. Ra2 c4 (36... f6 {is ook de oplossing niet:} 37. Rd5 Ke7 38. Re2+ Kf7 39. Rd7+ Kg6 40. Ra2 (40. f5+)) 37. dxc4 d3 38. Rd5 d2 39. Kf3 { vertrouwde ik niet.}) 36. Re7 Rxa7 {Wat gaat wit nu nog doen?} 37. Rd7 $1 { Argh!} f6 $6 {Diepe teleurstelling. Wit heeft minimaal remise en zwart moet de boel maar bij elkaar proberen te houden.} ({Het geplande} 37... c4 $4 { hetgeen Tee7 verhindert, faalt helaas op} 38. Rd8+ $18) ({Beter was} 37... f5 $1 {met hetzelfde idee, maar met als grote voordeel dat de witte koning niet binnen kan dringen.}) (37... Ne6 38. Rxa7 Nxf4+ 39. Kf3 Nxe2 40. Kxe2 $14 { is alleen beter voor wit.}) 38. Ree7 Ba5 (38... c4 $5 39. Rxc7 Rxc7 40. Rxc7 cxd3 41. Kf3 f5 {is misschien ook remise maar ik vertrouwde het toch niet.}) 39. Rf7+ Ke8 40. Rfe7+ Kf8 41. Rf7+ Ke8 42. Rxg7 { Wit kan het risicoloos proberen.} Bb6 $2 {Te passief.} ({Beter was} 42... Ra6 $1 43. Rxc7 $140 $6 Bxc7 44. Rxc7 Ra3) 43. Rge7+ Kf8 44. Rh7 Kg8 45. Kf3 $5 { Verpest nog niets, maar wit had hier een geforceerde winst.} (45. Rhg7+ $1 { Rybka, natuurlijk, een mens kan al die schaakjes niet precies berekenen.} Kf8 ( 45... Kh8 46. f5 $1) 46. Rdf7+ $1 Ke8 47. Rxf6 $1 { want het ogenschijnlijk reddende} Nd5 {verliest wegens} 48. Rg8+ $1 Ke7 49. Rxb6 Nxb6 50. Rg7+ {en wit haalt de toren op!}) 45... Ra3 $1 46. Rhg7+ Kf8 47. Ke4 c4 $5 {Een praktische beslissing. Inmiddels beginnen beide spelers weer in (eeuwigdurende) tijdnood te komen, en ik besloot eindelijk eens iets actiefs te doen. De stelling blijft objectief verloren voor zwart, maar beide spelers zijn kapot en zien niets meer.} (47... Ra1 48. Rdf7+ Ke8 49. Rxf6 Re1+ 50. Kf5 Nd5 51. Rxh6 Kf8 52. Rd7) (47... Ra2 48. Rdf7+ Ke8 49. Rxf6) 48. dxc4 (48. Rdf7+ Ke8 49. Rxf6 Ba5 50. f5 $1) 48... Ra5 {Ik dacht hiermee de witte winst te hebben verhinderd, maar de computer is meedogenloos.} 49. Rgf7+ $2 (49. Rdf7+ $1 Ke8 50. Rxf6 $18 {Hoe simpel, als je het ziet.}) 49... Ke8 $1 { en remise op voorstel van wit, in een stelling waarin hij het overigens nog steeds prima kan proberen. Het leek inmiddels duidelijk dat ze de wedstrijd gingen winnen, maar het werd nog extreem spannend en uiteindelijk verloren we slechts met een halfje verschil.} (49... Ke8 {en nu bijv.} 50. Kf3 d3 51. Rfe7+ Kf8 52. Rh7 Ke8 53. Rxd3 Ne6 54. Rd6 Nf8 55. Rh8 Bc5 56. Rxf6 Be7 { moet zwart kunnen houden.}) 1/2-1/2
--------------------------------------------------
groetjes,
Attachment Converted: "c:\eudora\attach\EOL592.pgn" W.J. Nijenhuis || WWW : http://www.euwe-schaak.nl/ (Schaakclub Max Euwe Amsterdam) ----------------------------------------------------