Onderwerp: Euwe-Online 13e jrg. 2008/2009 no.12 no.591
Van: "wim nijenhuis" <wimnij@xs4all.nl>
Datum: 27-11-2008 11:38
Aan:

INHOUDSOPGAVE:

Voor alle vragen over EUWE-ONLINE, zoals wat betekent $5 en wat is PGN:
http://www.xs4all.nl/~wimnij/euwe/euwe.htm
Oude Nummers http://www.xs4all.nl/~mverhoef/euwe/
--------------------------------------------------
Agenda
Van de interne wedstrijdleider
Uitslagen ronde 11
Stand na ronde 11: http://www.schaakclub-amsterdam.nl/max-euwe/wp-content/uploads/interne/0809/
Verslag eerste tiental DD-Euwe. Ron Hoffman
Uit de interne ronde 11: Janse-Rublek
UIt de wedstrijd DD-Euwe: Hovenga-Van der Wiel; Werksma-Overeem
NK Rapid voor clubteams in Almelo, op 6 december 2008. Jan Willem Brinks
----------------------------------------------------
Agenda
27-11-2008 13 R1-12 Euwe 3 - Caissa 3
4-12-2008 14 R1-13
11-12-2008 15 R1-14 Euwe 5 - Fischer Z 2
18-12-2008 16 R1-15
25-12-2008 Kerst Geen programma
----------------------------------------------------
Verslagje van de elfde ronde

Dit keer slechts een kort verslagje, wegens drukke werkzaamheden. Met uiteraard allereerst aandacht voor de succesvolle optredens van de KNSB-teams in het afgelopen weekend. Euwe 1 won in Den Haag overtuigend met 6-4 bij DD, en blijft daarmee na drie wedstrijden zonder puntverlies. Op basis van bordpunten staat het eerste nu op de derde plek, na HWP Sas van Gent en RSR Ivoren Toren. En Euwe 2 won, met enig geluk overigens, bij VAS 3, en staat daarmee keurig op 4 punten uit 3 wedstrijden. Het tweede heeft wel eens minder gepresteerd voor de winterstop.

In de interne sorteert de actie ‘Help Euwe de winter door’ tot op heden aardig effect. Net als de vorige weken, waren er 10 partijen. Al hing dit donderdag aan een zijden draadje, maar gelukkig kwam Jochem Snuverink nog juist op tijd binnen om het aantal weer even te maken. En leuk ook dat Dick van Dam weer meespeelde in de interne. Hij verloor wel, van Dick Dolman, en het algemene beeld was ook dat de zwartspelers het donderdag moeilijk hadden. Slechts drie remises werden behaald, en voor de rest was het zeven keer 1-0. Dat zal ook wel komen omdat de hoger gerate spelers over het algemeen achter de witte stukken zaten.

Wederom waren de toppartijen tot diep in de avond bezig. Om te beginnen met Said Becic, die na vorige week in de gele leiderstrui gehesen was en nu de hele avond aan de tand werd gevoeld door Rob Witt. Said gaf echter geen krimp, en uiteindelijk moest Rob zijn winstpogingen staken. Deze remise bracht Marc Overeem weer terug in koppositie. Marc won na een spannende partij van Alje Hovenga. Alje offerde een pionnetje, later geloof ik nog een, en kreeg daarvoor een aanvalspositie met veel dreigingen, maar Marc kon het keepen en in de tijdnoodfase lanceerde hij een beslissende tegenaanval.

Donderdag is de twaalfde ronde, dan speelt Euwe 3 bovendien tegen Caissa en zullen we zien of zij toch nog een rol van betekenis kunnen spelen in de promotieklasse, ondanks het eerdere verlies bij Zukertort.

Groet, Rob
Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-11 - 20-11-2008.

  1 R. Witt               -  S. Becic             ½-½   
  2 M. Overeem            -  A. Hovenga           1-0   
  3 J. Snuverink          -  J.F.P. ten Hacken    1-0   
  4 P. van der Weide      -  G.J. van der Hoeven  1-0   
  5 R. Salomons           -  H. Wieringa          1-0   
  6 R. Ritzema            -  R. Hoffman           ½-½   
  7 P.N. Janse            -  A. Rublek            1-0   
  8 W. Nijenhuis          -  M.H. Sitters         1-0   
  9 L. van Staden         -  B.G.M. Oude Brunink  ½-½   
10 D. Dolman             -  D. van Dam           1-0   
--------------------------------------------------
DD-Euwe gewoon 4-6
Uw verslaggever had het, desgevraagt, al meteen voorspeld: 6-4 voor Euwe zou het worden, niets meer niets minder.
Toch ging het ietwat anders dan ik had verwacht: Gertjan zou natuurlijk winnen want a.) hij heeft Zwart, b.) zijn tegenstander heeft nietsvermoedend 1. d4 gespeeld. En ook Rob had ik gezien de opening al een punt toegekend. Maar nee, Rob won gewoon niet. Een kort gesprekje in de rookruimte: "Rob, heb je nou nog niet gewonnen?" "Ik mag blij zijn als ik nog remise maak" "Dus wat doe je dan hier in de rook ruimte??" Ook Said Becic had ik een punt toegedicht, terwijl ik er helemaal zeker van was dat hij zou gaan winnen. Immers, hij stond weliswaar slecht maar de witspeler had ruimschoots blijk gegeven niet voornemens te zijn dat voordeel te vergroten of zelfs maar te behouden en dat zou natuurlijk uiteindelijk een punt voor de zwartspeler opleveren. Echter, ineens kreeg de witspeler toch de geest en won gewoon toch.
De heer Ballon kreeg 1. d4 en Lf4 voorgeschoteld, inderdaad treurig zo een openingskeuze, temeer daar de witspeler dit klaarblijkelijk al decennia doet. En jawel, Wit won middels een bijzonder aardig stukoffer. Ik denk dat Ballon gewoon in slaap is gesukkeld na de opening.
Piet speelde weer volgens geheel eigen concepties, d4, g3 en dan ineens toch iets hebben. Toch bleek het niet al te veel en in een Dame-eindspel met ieder nog een licht stuk werd remise overeengekomen.
Paul mocht weer eens een Sveshnikov spelen, "twee keer per jaar, dus dat was het nu weer voor dit jaar" volgens hemzelve. Inderdaad, de meeste witspelers ontwijken de echte Siciliaan door allerlei schaamteloosheden er tegen te spelen. Deze witspeler ging er op in maar bleek bepaald niet erg vertrouwd met de materie; er ging veel tijd zitten in de witte zetten en de ineenstorting volgde dan ook in de tijdnood. Opmerkelijk genoeg bleek echter in de post-mortem -waaraan deelgenomen werd door van der Wiel de grote kenner van de Sveshnikov het nog best wel te gaan voor Wit.
Gertjan had een makkie want hij mocht de KID spelen en dan is het eigenlijk altijd gemakkelijk, maar dit keer leverde het slechts een halfje op. Een ernstig gesprek hierover zal nog volgen.
De grote Juan had ook een makkie eigenlijk want Zwart speelde iets scherps maar kende het toch niet, er ging veel tijd inzitten en vervolgens ook nog een stuk. Ik meende me te herinneren ooit eens in een van de vlutboekjes van Motwani gezien te hebben dat wat Juan speelde helemaal niet zo geweldig is voor Wit maar verder kon mijn geheugen niet reiken. Inmiddels heb ik dat boekje te gelde gemaakt dus kan ik het niet meer op zoeken. Juan kon het sneller winnen maar geheel indachtig het bekende van Wely principe "hoezo snel winnen als het ook heel langzaam kan -dat schept een band voor de volgende partij" koos hij terecht voor de langzame manier, twijfel over het resultaat was er niet. Hopelijk publiceert Juan het nog.
Dan ook nog de Alje; met Wit tegen van der Wiel. Natuurlijk had hij zich terdege voorbereid: vanaf het moment dat het hem duidelijk was wie zijn tegenstander zou zijn nam hij de hele week vrij van zijn werk. Elke dag bestond vervolgens uit twee uur opgaves oplossen (Wit geeft mat in 2), twee uur Dvoretsky (Prophylaxis), wat Nimzowitsch ("Man wirke den falschen Auffaschung entgegen, als ob jeder Zug etwas unmittelbares zu leisten habe; auch Warte- und Ruhezüge haben ihre Existenzberechtigung!"), twee uur computeroogjes trainen middels Forcing Chess Moves, langdurige e-mail en telefonische coaching door zijn secondantenteam (ondergetekende en squash-instructeur en algemeen begeleider Lesman), en ter inspiratie nog een uurtje per dag rondkijken in het prachtboek Secrets of Spectacular Chess van Friedgood en Levitt. Inderdaad, beloning naar inspanning.
U raadt het al: de voorbereiding bestond uit 10 minuten een boekje open slaan op de bank ... en dan vervolgens PRECIES die variant op het bord krijgen. Ik moet bekennen dat ik (maar gelukkig dachten anderen er ook zo over) in mijn onmetelijke onbegrip tijdens de partij dacht dat Alje meteen al verloren stond, maar nee, hij bleef maar zetten doen en niet eens mat ergens te gaan, en vervolgens kreeg hij remise aangeboden door van der Wiel. De eindstelling bleek zeer lastig, onduidelijk op zijn zachts gezegt, maar in ieder geval niet duidelijk beter voor Wit of beter voor Zwart.
Jos speelde een prima partij en schoof zijn tegenstander er gewoon vanaf. De analyse van deze partij was interessant; de zwartspeler was ervan overtuigt dat zijn problemen te wijten waren aan een zet in de opening en dat er daarna eigenlijk niet veel aan te doen was en vond van zo ongeveer elke zet dat die wel 'moest', tja, waarom dan nog analyseren?
De langst durende partij was die van Marc, tijdens het wachten werd het erg gezellig; van der Wiel liet een schaakstudie zien (uit Schaakbulletin 172, ach ja, vervlogen tijden, vroeger was alles beter en leuker, alles gaat voorbij etc.):
Wit: Kc2, Tg4, Lb7, h3
Zwart: Kc4, Dd4, a5, c5
Wit speelt en wint.
Nadat de eerste paar voor de hand liggende zetten gevonden waren reduceerde deze studie vrijwel de voltallige Euwe-Mannschaft tot hoofdschudden en een het antwoord schuldig blijvende stilte totdat ondergetekende dan maar de winstweg aangaf ("... natuurlijk").
De partij van Marc zal hij zelf nog wel publiceren, er waren enkele slecht geinformeerde lieden die dachten dat het Toren-eindspel remise was. "Hoezo remise? Ik sta een pion voor en beter. Natuurlijk win ik dat" zei Marc. Mooi was hoe hij het in de bekende verschrikkelijke fase met nog maar een minuut op de klok het gewoon met vaste hand uitschoof.
De heren Ballon en van der Weide waren al teruggereist naar de bebouwde kom; met al die sneeuw weet men immers nooit of terugkeer nog wel mogelijk zou zijn. Heel verstandig natuurlijk, maar de rest van het team gokte het erop en sloot de dag af met uit eten in een plaatselijke Spanjaard, waarna het -ondanks de sneeuw en de herfstbladeren- zowaar mogelijk bleek in min of meer goede gezondheid huiswaarts terug te keren.
Ron Hoffman
---------------------------------------------------------
[Event "Euwe intern"]
[Site ""]
[Date "2008.11.20"]
[Round "?"]
[White "Janse,P"]
[Black "Rublek,A"]
[Result "1-0"]
[ECO "C42"]
[WhiteElo "0"]
[BlackElo "0"]
[Annotator "Janse"]
[Source ""]
[Remark ""]

1.e4 e5 2.Nf3 Nf6 3.Nxe5 d6 4.Nf3 Nxe4 5.Nc3 Nf6 6.d4 Nc6 7.d5 {Blijkbaar een nieuwtje in een toch al ongebruikelijke stelling.} Ne5 8.Nxe5 dxe5 9.Bb5+ Bd7 10.Qe2 Bd6 {?} ( 10...Be7 {scheelt een tempo ten opzichte van de partij.} 11.Qxe5 {?} Bxb5 12.Nxb5 O-O {En hier kan wit de pion niet houden:} 13.Qxc7 ( 13.Nxc7 Bd6 ) ( 13.Nc3 Re8 14.O-O Bb4 ) Qxd5 14.O-O Bd8 15.c4 Qxb5 16.Qxd8 Qxc4 ) 11.Bg5 { Het witte spel is primitief. Ik herinner me dat ik, toen ik nog niet noteerde, ook altijd mijn lopers zo ver mogelijk weg speelde.} Be7 {!?} {Nu is het pionoffer minder goed, maar nog steeds interessant.} ( 11...a6 12.Bxd7+ Qxd7 13.Bxf6 gxf6 14.Ne4 Be7 15.Qf3 f5 16.Ng3 f4 17.Ne2 O-O-O 18.O-O-O Rhg8 19.g3 fxg3 20.hxg3 f5 21.Rh5 Bg5+ 22.Kb1 Qf7 23.g4 Rdf8 24.Ng3 f4 25.Ne4 Qe7 26.Qc3 Kb8 27.f3 Rd8 28.Rhh1 Bh4 29.Qd2 Rg6 30.c4 b6 31.a3 Rd7 32.Qc2 Qd8 33.Qc3 Bf6 34.Rh5 Bh8 35.Rdh1 Qg8 36.Qb4 Bg7 37.Nc5 Qc8 38.Rxh7 Rf7 39.Ne4 Bf8 40.Qc3 Rxh7 41.Rxh7 Qe8 42.Rh5 Bg7 43.Qb3 Ka7 44.Rh2 Bf8 45.Rh7 Bg7 46.Ka2 Qg8 47.Rh2 Bf8 48.Qc3 Bg7 49.Rd2 Qf8 50.b4 Rh6 51.c5 bxc5 52.bxc5 Rh1 53.Qa5 Qb8 54.Rb2 Qc8 55.c6 {1-0, Lampen Timo (FIN) 2270 - Shevchenko Aleksander, Italy 1998} ) 12.Qxe5 { Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik hier dacht dat het een kwestie zou worden van wat consolideren en 'een kwestie van techniek'. Terwijl, zoals we zullen zien, nauwkeurigheid wel degelijk geboden blijft.} O-O 13.O-O-O Re8 14.Bxd7 {?!} {Brengt de zwarte stukken naar betere velden.} ( 14.Rhe1 Bb4 {?} 15.Bxf6 ) Qxd7 15.Qd4 ( 15.Qf4 h6 16.Bxf6 Bxf6 17.Ne4 Be5 $45 ) Qf5 {!} 16.Be3 {?!} {Hierna heeft wit misschien geen voordeel meer.} ( 16.Qf4 Qd7 17.Kb1 ) ( 16.Bh4 ) Ng4 17.Kb1 Bf6 ( 17...Nxe3 18.fxe3 ( 18.Qxe3 Bf6 ( 18...Bh4 {vreesde ik tijdens de partij, maar Rybka wil gewoon achter de damevleugel aan:} 19.Qc5 Qxf2 20.Qxc7 Rac8 $13 ) 19.Qd2 Rad8 {en het is moeilijk te geloven dat wit voordeel heeft.} ) Bf6 19.Qd3 Qe5 20.e4 Rad8 $45 ) 18.Qd3 Qe5 {?} ( 18...Nxe3 {%05De laatste gelegenheid voor} ) 19.Bd4 {!} Qf4 ( 19...Qxd4 20.Qxd4 Bxd4 21.Rxd4 Nxf2 {?} 22.Rf1 {met winst} ) 20.Bxf6 {!} {Een sterke zet, maar eigenlijk mazzel. Ik had namelijk zijn volgende helemaal niet overwogen:} Nxf2 {O nee, is het weer zo laat? was mijn eerste reactie. Ik dwong mezelf tot kalmte en zocht net zo lang (8 minuten) tot ik ineens toch een oplossing vond.} 21.Qd4 Qxd4 {Tot mijn verrassing a tempo gespeeld.} ( 21...Qxf6 22.Rhf1 Nxd1 {!} ( 22...Qxd4 23.Rxd4 {kost weer een stuk.} ) 23.Rxf6 Nxc3+ 24.Qxc3 gxf6 25.b3 $16 {Maar dit is uiteraard nog een hele klus.} ) 22.Bxd4 Nxh1 23.Rxh1 $16 { Het witte voordeel is groter dan in die vorige variant met Pxd1, maar ook dit is niet echt makkelijk. Ook hier verslapte ik echter mentaal weer, net als eerder na Dxe5.} a6 24.Kc1 b5 {?} { Dit speelt wit in de kaart. Aleksandr had in de opening en het vroeg middenspel te lang over simpele zetten nagedacht en had hier nog minder dan 10 minuten, tegen 20 voor mij.} 25.a3 Rad8 26.Bc5 Re5 27.b4 Rde8 28.Kd2 f5 29.a4 {Een wat wilde actie, mede omdat ik hem in zijn tijdnood onder druk wilde zetten.} bxa4 ( 29...f4 ) 30.Ra1 {?} ( 30.Bd4 {had de activiteit verhinderd die zwart in de partij krijgt.} ) Rd8 {Een listig zetje, maar niet de beste.} ( 30...f4 31.Rxa4 Rh5 32.h3 Rg5 33.Rxa6 Rxg2+ 34.Kd3 Rg3+ 35.Kc4 Rg2 36.Kb3 f3 37.Nb5 Rc8 {en het is ineens helemaal niet duidelijk meer.} ( 37...f2 38.Ra1 ) ) 31.Rxa4 Re6 {De aardige pointe.} 32.Kd3 ( 32.Be3 {had de toren van h6 weggehouden.} ) f4 {?} ( 32...Rh6 33.h3 Rg6 34.g4 fxg4 35.hxg4 Rxg4 36.Rxa6 h5 {en er het beste van hopen.} ) 33.b5 {?!} ( 33.Bd4 Rg6 34.Be5 {en de stukken kunnen in de doos.} ) axb5 34.Ra8 { Ik kon de verleiding niet weerstaan. Wel zag ik dat ik hoe dan ook voordeel hield en ik hoopte een snellere beslissing te forceren. En natuurlijk is het gewoon een heel grappige zet.} ( 34.Rxf4 {was de oorspronkelijke, veilige bedoeling.} ) Re3+ {?} ( 34...Rxa8 {?} 35.dxe6 c6 36.Ne4 Re8 37.e7 {en zwart kan niet voorkomen dat de koning naar binnen loopt.} ) ( 34...Ree8 35.Rxd8 ( 35.Ra7 Rd7 36.Rb7 Re5 37.Rxb5 Rg5 {wordt weer onduidelijk.} ) Rxd8 36.Ke4 {was mijn bedoeling.} ) 35.Bxe3 Rxa8 36.Bxf4 {En nu is de winst écht makkelijk.} b4 37.Nb5 Rd8 38.Kc4 Rd7 39.Bxc7 Kf7 40.d6 Ke6 41.Kxb4 g6 42.c4 Rf7 43.c5 Kd7 44.Na7 Rf4+ 45.Kb5 Rf5 46.Kb6 Rf2 47.c6+ Ke6 48.d7 1-0
--------------------------------------------------
[Event "1e klasse KNSB 2007/2008"]
[Site "Nederland"]
[Date "2008.11.22"]
[Round "3"]
[White "Hovenga, Alje"]
[Black "Van der Wiel, John"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "E20"]
[WhiteElo "2235"]
[BlackElo "2487"]
[Annotator "Alje"]
[PlyCount "66"]
[EventDate "2008.??.??"]
[SourceDate "2003.07.02"]

{Omdat witspeler Hovenga zich niet bezig houd met het analyseren van eigen partijen heb ik er wat kleinigheden bijgezet. Het lijkt dat Wit na Dc6 beter staat en na Dh4! in plaats van Dameruil groot voordeel heeft. Tf8! lijkt een grote verbetering, waarna het eerder Zwart lijkt die beter staat. Het eindspel wat op het bord staat in de eindstelling is zeer interessant, eigenlijk jammer dat er remise gegeven werd.} 1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. Nf3 c5 5. g3 Ne4 6. Qd3 Qa5 7. Qxe4 Bxc3+ 8. Bd2 Bxd2+ 9. Nxd2 Nc6 10. dxc5 b6 11. Bg2 Bb7 12. Qe3 Nb4 13. O-O Nc2 14. Qg5 Bxg2 15. Nb3 Qa4 16. Qxg7 Nxa1 (16... Rf8) 17. Rxa1 O-O-O (17... Rf8 $142) 18. Kxg2 Qc6+ (18... Qxc4 $142) 19. f3 bxc5 (19... f5 20. cxb6 axb6 21. Rc1 d6 22. Nd4 Qd7 23. Qf6 Rhe8 24. Nb5 Kb7 25. a4 $16) 20. Qxf7 Kb8 21. Rc1 h5 22. Qe7 d6 23. Rc3 Qc7 24. Qxc7+ (24. Qh4) 24... Kxc7 25. Nd2 (25. Nc1) 25... Kc6 26. h4 Rb8 27. b3 d5 28. cxd5+ exd5 29. e4 Rhd8 30. e5 d4 31. Rd3 Kd5 32. f4 Rb6 33. Kf3 Ra6 (33... Ra6 34. Ne4 c4 35. bxc4+ Kxc4 36. Rd2 Ra3+ 37. Kf2 Re3 38. Nd6+ Kc3 39. Rd1 Rb8 40. Rc1+ Kd2 { Voor de leukigheid keken we naar} 41. Nc4+ (41. Ra1 $142 $11) 41... Kxc1 42. Nxe3 {We keken alleen naar} 42... dxe3+ ({maar} 42... Rb2+ $142 $1 { wint voor zwart!} 43. Kf3 Rxa2 $1) 43. Kxe3 $18) 1/2-1/2
----------------
[Event "KNSB (DD-Euwe)"]
[Site "?"]
[Date "2008.11.22"]
[Round "3"]
[White "Werksma, A."]
[Black "Overeem, M."]
[Result "0-1"]
[ECO "C77/02"]
[WhiteElo "2271"]
[BlackElo "2251"]
[Annotator "Overeem"]
[PlyCount "178"]

{Ik had al twee keer tegen Werksma gespeeld en ik beschouw hem als een bijzonder lastige tegenstander omdat hij consequent bijna niets doet, behalve als hij een punt kan oprapen.} 1. e4 ({ Dat was al een meevaller. In een eerdere partij was het} 1. Nf3 1... Nf6 2. b3) 1... e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 Nf6 5. Bxc6 $5 ({Wit speelt een soort vertraagde Ruilvariant, in de hoop dat het paard op f6 enigszins misplaatst staat. Een iets subtielere versie van dit idee is} 5. O-O 5... Be7 6. Bxc6 6... dxc6 {Dit werd onlangs nog met succes door Kamsky gespeeld.}) 5... dxc6 6. d3 ( 6. Nc3 Bg4 7. h3 Bh5 8. d3 Nd7 9. Be3 Bb4 10. Bd2 Qe7 11. a3 11... Bd6 $11 { Flohr-Euwe, 1937}) 6... Bd6 (6... Nd7) 7. Be3 $5 (7. Nbd2 Be6 8. Qe2 Nd7 9. Nb3 (9. Nc4 f6 10. d4 Bg4 11. dxe5 Nxe5 12. Ncxe5 12... Bxe5 $11 { Flohr-Keres, Hastings 1937/1938}) 9... f6 10. Na5 Qc8 11. Bd2 c5 12. Nc4 Be7 13. Ne3 13... Nb8 $11 {Magomedov-Kruppa, 1990}) 7... Bg4 8. Nbd2 Qe7 9. O-O (9. Nc4 Nd7 (9... O-O-O $5) 10. O-O 10... O-O $11) 9... Nd7 10. Kh1 $6 { Typisch Werksma. Hij poot zijn stukken in de klei en gaat een pijp roken.} 10... f6 11. Qe1 O-O (11... O-O-O {komt in aanmerking.}) 12. Ng1 Nc5 13. f3 Bd7 14. Ne2 Ne6 15. Qf2 Rad8 16. a4 16... c5 $6 ({Iets nauwkeuriger is denk ik} 16... Bc5 $11) 17. Nc4 17... b5 $6 (17... Nd4 18. Nc3 18... Be6 $11) 18. axb5 axb5 19. Na5 {Ondanks zijn pretentieloze spel staat wit hier toch wel    iets beter, maar er is  geen     reden  tot paniek.} 19... Nd4 20. c3 (20. Nc3 $5 20... c6) 20... Nxe2 21. Qxe2 Rb8 22. c4 bxc4 (22... c6 $11) 23. Nxc4 (23. dxc4 Rb4 24. Rfd1 Rfb8 25. b3 25... R4b6 $11) 23... Rb5 24. Qc2 (24. Ra7 Rfb8 25. Rfa1 $14) 24... Rfb8 25. Ra5 $6 (25. Ra7) 25... Qe8 (25... Rxa5 26. Nxa5 26... Ra8 $11) 26. Rxb5 Rxb5 27. Na3 Ra5 28. Qc3 Qa8 29. h3 Be6 30. f4 $2 { Dit is nou net niet het moment om iets te gaan doen. Passen was beter geweest.} 30... exf4 31. Bxf4 31... Ra4 $1 32. Be3 (32. Bxd6 32... cxd6 $15) { Hier begon de tijdnoodfase (voor mij).} 32... c4 $1 33. Nxc4 Bxc4 34. dxc4 Qxe4 35. Rc1 (35. c5 Be5 36. Qb3+ Kf8 37. Qb8+ Kf7 38. Qb3+ 38... Kg6 $15) 35... Be5 {De loper is een stuk beter geworden.} 36. Qb3 Ra8 37. Bg1 h6 38. Rd1 38... Re8 $6 (38... c6) 39. Qb5 $2 (39. c5+ Kh7 40. Qf7 $11) 39... c6 $1 40. Qb7 $2 40... Rb8 $1 41. Qd7 41... Rxb2 $19 42. Qd8+ Kh7 43. Qd3 Qxd3 44. Rxd3 Rc2 45. c5 h5 ({Dit is natuurlijk een afschuwlijk eindspel voor wit maar het blijkt toch nog een heel gedoe.} 45... Rc1 $5 46. g4) 46. Be3 Re2 47. Bg1 h4 48. Rd1 Kg6 ({ In aanmerking komt} 48... Ra2 49. Bd4 {(anders ruilt zwart eventueel de torens) } 49... Bg3 {gevolgd door het centraliseren van de koning.}) 49. Rf1 Kf7 50. Bf2 g5 51. Kg1 Ke6 52. Rd1 Rc2 53. Kf1 Kf5 54. Rd8 54... Bg3 $5 ({Een moeilijk moment. Ik dacht dat loperruil noodzakelijk was om verder te komen. Een alternatief was} 54... Ke6 {bijvoorbeeld} 55. Rc8 Kd7 56. Ra8 { en het blijft lastig.}) 55. Bxg3 ({Gedwongen:} 55. Bd4 $2 55... Ke4 $1 56. Bxf6 $4 56... Rf2+ $19) 55... hxg3 56. Rd3 Rxc5 (56... Rf2+ $6 57. Kg1 Kf4 58. Rd4+ {heeft geen zin.}) 57. Rxg3 {Met remiseaanbod. Mijn motto is:  'Er is niets tegen een paar gezonde remmingen'. Ik ben niet in staat van het nu ontstane toreneindspel een uitputtende analyse te geven. Het zou zeker gewonnen moeten zijn.} 57... Rc2 58. Rf3+ Kg6 59. g4 { Natuurlijk een stuitende zet, maar wit moet iets.} 59... c5 60. Ke1 Kf7 61. Kd1 Rc4 62. Kd2 Ke6 63. Rf5 Rd4+ 64. Kc3 Rd5 65. Rf3 65... f5 $1 {Ergens in deze fase draaide ik me om naar het bord van Rob Witt en had abusievelijk de indruk dat hij verloren stond. Toen het bord  even later leeg was, dacht ik dat hij verloren had en dat ik moest winnen voor de twee matchpunten. In werkelijkheid was de partij gewoon remise geworden.} 66. gxf5+ Rxf5 67. Rg3 (67. Rxf5 $4 67... Kxf5 68. Kc4 Kf4 69. Kxc5 69... Kg3 $19) 67... Kf6 $6 ({Beter wellicht} 67... Kd5 68. Rg2 Ke4) 68. Kd3 Rf4 69. Ke2 Kg6 70. Ra3 Kh5 71. Ra8 Rh4 (71... Kh4 72. Rh8+ Kg3 73. Rh5 $1 73... Rf5 74. h4 $1 74... Rf2+ 75. Ke1 gxh4 76. Rxh4 $1 {met een remisestelling.}) 72. Rc8 c4 73. Kf2 Rd4 74. Rc6 Rd2+ (74... Kh4 $4 75. Rh6# {mat}) 75. Kg3 Rd3+ 76. Kg2 c3 77. Rc4 Kg6 78. Rc5 Kf6 79. Kh2 Rd2+ 80. Kg3 c2 81. Kg4 Ke6 82. Rc3 (82. Kxg5 $4 82... Rd5+ $19) 82... Kd6 83. Kxg5 $4 ({De verliezende zet. Inmiddels hadden we beiden nog een a twee minuten.  Ook niet goed is} 83. Kh5 $4 83... Rg2 84. Kg6 84... Ke5 $1 $19) ({ Aangewezen was} 83. Rc8 $1 {en zwart komt niet verder:} 83... Kd5 (83... Ke5 84. Kxg5) (83... Rg2+ 84. Kf3 Rh2 85. Kg4) (83... Kd7 84. Rc3) 84. Kxg5) 83... Rd5+ 84. Kg6 Rc5 85. Rxc2 Rxc2 86. h4 Ke6 87. h5 Rg2+ 88. Kh7 Kf6 89. h6 Rg6 0-1
-------------------
Geachte schakers,
Afgelopen zaterdag is de derde ronde van de KNSB competitie gespeeld. Ik hoop dat u een mooi resultaat hebt kunnen boeken.
Een goede mogelijkheid om aan teambuilding te doen... is het NK Rapid voor clubteams in Almelo, op 6 december 2008. In een gezellige ambiance wordt er, in rapid vorm, om het Nederlands Kampioenschap gestreden. Bovendien is de prijzenpot van over de 4000 euro ook niet mis.
Let wel, de inschrijving sluit 1 december - dus al over 1 week! Een te formeren team dient voor deze datum opgegeven te zijn bij de organisatie!
Meer info en inschrijven via
http://www.almeloschaakt.nl/.
Met vriendelijke groeten,
Secretaris Stichting Almelo Schaakt
Jan Willem Brinks
------------------------
groetjes,
Attachment Converted: "c:\eudora\attach\EOL591.pgn" W.J. Nijenhuis || WWW : http://www.euwe-schaak.nl/ (Schaakclub Max Euwe Amsterdam) ----------------------------------------------------