Onderwerp: Euwe-Online 13e jrg. 2008/2009 no.10 no.589
Van: "wim nijenhuis" <wimnij@xs4all.nl>
Datum: 12-11-2008 15:59
Aan:

INHOUDSOPGAVE:

Voor alle vragen over EUWE-ONLINE, zoals wat betekent $5 en wat is PGN:
http://www.xs4all.nl/~wimnij/euwe/euwe.htm
Oude Nummers http://www.xs4all.nl/~mverhoef/euwe/
--------------------------------------------------
Agenda
Van de interne wedstrijdleider: Ronde 9
Van de interne wedstrijdleider: Het snelschaakkampioenschap op 30 oktober
Terug van weggeweest. Evert Jan Straat
Uit de KNSB: Timman-Van der Hoeven
1e Nederlands Kampioenschap Rapidschaak voor Clubteams, 6dec. Jan Willem Brinks
----------------------------------------------------
Agenda
13-11-2008 11 R1-10
20-11-2008 12 R1-11
27-11-2008 13 R1-12 Euwe 3 - Caissa 3
4-12-2008 14 R1-13
11-12-2008 15 R1-14 Euwe 5 - Fischer Z 2
18-12-2008 16 R1-15
25-12-2008 Kerst Geen programma
-----------------------------
Van de interne wedstrijdleider: Ronde 9
Interne competitie 2008-2009 - Sporthal De Pijp - Groep 1

Partijen in R1-9 - 6-11-2008.

1 S. Becic              -  M. Overeem           1-0
2 A. Moll               -  R. Witt              1-0
3 J.F.P. ten Hacken     -  P. Doggers           0-1
4 P. van der Weide      -  R. Salomons          1-0
5 R. Bolhuis            -  N. Christophe        0-1
6 R. Ritzema            -  G.J. van der Hoeven  0-1
7 R. Bödicker           -  R. van Opstal        1-0
8 M.H. Sitters          -  H. van den Brekel    0-1
9 A. Rublek             -  W. Nijenhuis         1-0
10 H.J. Verkuyl          -  L. van Staden        0-1

Verslag van ronde 9

Met twintig interne spelers en 8 borden voor de externe (Euwe 4 speelde tegen het tweede van Laurierboom Gambiet) was het weer lekker druk in de denksportzaal. Mijn vrees voor een teruglopende opkomst -het competitieritme was immers ietwat verstoord door het snelschaak-intermezzo van eind oktober- werd daardoor niet bewaarheid; voor en tegen achten wandelden als vanouds de meeste vertrouwde gezichten de zaal binnen.

Naast de interne moest ik dit keer ook de externe wedstrijd in de gaten houden. Een vroeg verkregen voorsprong van 3-0 werd in het vervolg uitgebouwd naar een eclatante 6-2 overwinning. En dat terwijl teamleider Sander Janknegt van tevoren zijn improvisatietalent volop moest aanwenden om de borden gevuld te krijgen! Gaat Euwe 4 dit seizoen verrassen? Het begin is in elk geval goed.
Door deze nevenactiviteiten heb ik van de meeste interne partijen te weinig kunnen zien om er wat zinnigs over te kunnen zeggen. Ook mijn eigen partij tegen Gertjan van der Hoeven was daar debet aan. Onder opoffering van een pion mocht ik illusies koesteren over aanvalskansen, met twee prachtig geposteerde paarden. Gertjan verdedigde zich echter zeer actief, alles gericht op tegenspel, en dat werd me in tijdnood te machtig. Verder speelde zich op het belendende bord een spektakelstuk af tussen Aleksandar Rublek en Wim Nijenhuis. Wim offerde al in de opening een stuk voor aanvalskansen tegen de witte koning die nog in het midden stond. Het beloofde veel, maar leverde uiteindelijk weinig op; hij won een kleine kwal terug, maar wit bleef materieel in het voordeel en bovendien kon zijn koning naar de lange kant rokeren. Daarna kon wit rustig een batterij over de g-lijn opbouwen en moest Wim in de verdediging, maar Aleksandar kon het punt bijschrijven.

Als we de blik op de ranglijst richten: ook daar gebeurde van alles. Arne Moll is de nieuwe koploper na zijn overwinning op Rob Witt. Hij passeerde Marc Overeem, die verloor van Said Becic. De marges bovenin blijven echter klein. Arne staat slechts een handjevol keizerpunten voor op Marc, en daarachter zitten Said en de donderdag afwezige Alje Hovenga op het vinkentouw. Jos ten Hacken verloor wat terrein na een nederlaag tegen Peter Doggers. Daarentegen rukte Piet van der Weide op, hij won van Rik Salomons. Onderin pakte Louis van Staden zijn eerste punt. Hij profiteerde van een oversight van Henk Verkuyl, die vol op de aanval speelde maar ineens vergat dat zijn toren instond.

Wellicht hadden jullie in de vorige editie van EOL ontdekt dat Wim een linkje had toegevoegd met de standen. Het betreft hier een HTML-pagina die direct vanuit de Sevilla competitiesoftware gegenereerd kan worden. De lopende interne is hier vanuit allerlei invalshoeken te zien; naast de historie van uitslagen en standen is er ook onder meer een voortschrijdingstabel op te vragen en een overzicht per groep (A, B en C). Op elke speler kan worden doorgeklikt om de historie hiervan te raadplegen. Zo kun je makkelijk zien hoeveel ronden je ook alweer afwezig bent geweest in de lopende turnus. Als er 'Anders 1' staat, dan betreft het een 'gecompenseerde afwezigheid' waarvoor je 50% van je puntenwaardering aan je score krijgt toegevoegd (maximaal 3 per turnus). Doe er je voordeel mee! De URL is

STAND:
http://www.robritzema.nl/euwe2/wp-content/uploads/sevilla/0809/index.html.

Tot donderdag!

Groet,
Rob
---------------------------------------------------------

Verslag van het snelschaakkampioenschap van 30 oktober jl.

Deze week zat ik in de archieven rond te neuzen op onze website, met name de verslaggeving van de interne competitie.  Rik had toen een enorm aantal 'special nights' tot zijn beschikking, die niet aan de interne competitie hoefden te worden besteed (er waren avonden genoeg voor twee turnussen van 16 ronden elk), en zat een beetje met zijn handen in het haar wat daarmee te doen. Een oproep in de EOL aan een ieder om met suggesties te komen leidde niet tot enig respons, waardoor hij voor de praktisch beste oplossing koos: een extra ronde toevoegen aan de interne, en een speelavond ter beschikking stellen aan het SGA-rapid aan het eind van het seizoen. Wel werd er in elke turnus een snelschaaktoernooi gehouden, waarbij de opkomst bij het eerste toernooi lekker was, maar bij de tweede niet overhield. Snelschaken, het blijft een métier dat zowel liefde als afkeer oproept.

Dit seizoen hebben we geen overschot aan 'special nights' (in elke turnus slechts eentje), wat ik als gelegenheid aangreep om in beide cycli een snelschaaktoernooi in te plannen. De eerste vond plaats op de laatste donderdag van oktober. Leek me een mooi idee: de eerste turnus is doormidden, nu voor de verandering eens een activiteit om de zinnen te verzetten. De opkomst was in eerste instantie bemoedigend: ik telde al gauw zo'n 16 man. Helaas bleek niet iedereen zich bewust dat er zou worden gevluggerd, want toen dit woord eenmaal viel schoten enkele schielijk weer in hun juist uitgetrokken jas. Ook Rob Witt zag het snelschaken niet zitten, maar hij bleef omdat Bert Westera ook wel oren had naar een trainingspartij. Als ik de verslagen van Rik eerder had geraadpleegd, had ik al kunnen lezen dat Rob de donderdag voor de KNSB-wedstrijd graag een serieuze partij wil spelen. Er zijn vast meer die er zo over denken. Was het nu wel een goed idee om twee dagen voor de KNSB te gaan snelschaken? Een volgende keer zal ik de externe planning beter in de gaten houden.

Dan het toernooi zelf. Uiteindelijk waagden 13 deelnemers zich in de strijd om de eerste prijs van  het seizoen. We speelden via het ronde-tafel systeem, 5 minuten bedenktijd, enkelrondig. Als veertiende man circuleerde een koffiebekertje rond de tafel, wiens tegenstander derhalve een bye had. Prima concept, maar toch ging er ergens iets mis. Er haakte iemand af, er haakte iemand in, en ergens halverwege begonnen de problemen. Een speler die een tegenstander trof waar hij al tegen had gespeeld. Een speler die voor de tweede keer een bye had. Uiteindelijk had iedereen wel tegen iedereen gespeeld en was het gezellig, maar het vrij rommelige karakter van het kampioenschap mag ik me als competitieleider aantrekken, ik had er dichter moeten opzitten. Daarom mijn excuses aan een ieder die aanstoot heeft genomen aan de gang van zaken tijdens het toernooi.

Gelukkig maakte het sportieve gebeuren het een en ander goed, want het was ongemeen spannend. Net als bij het vorige ronde-tafel toernooi had Daan Zult lange tijd goede papieren om het toernooi te winnen. Destijds werd hij in de voorlaatste ronde ingehaald door Gertjan van der Hoeven, dit keer verloor hij in de slotronde van Arne Moll, waardoor beiden met 10 punten de eerste plaats deelden. Rik Salomons en Jochem Snuverink volgden op een half punt, Gertjan zat daar weer een halfje achter. Arne en Daan besloten om via een 'best-of-three' playoff in de bar om de toernooiwinst te spelen. Arne won met 2-1, en mag zich dus herfstsnelschaakkampioen van de SV Max Euwe Amsterdam noemen. Proficiat, Arne!

Groet,
Rob
------------------------------------------
Terug van weggeweest. Het nieuwe lid Evert Jan Straat
In 1994 werd schaakvereniging Euwe opgericht door een fusie van Watergraafsmeer en MEMO. Het 1e  team speelde toen in de eerste klasse met veel spelers die nog steeds voor Euwe actief zijn: Rob Witt, Helmer Wieringa, Gunther Ballon, Evert Jan Straat, Rob Bödicker en Nirav Christophe. Onder aanvoering van Karel van der Weide behaalden we een 3e plaats.
In de zomer van 1995 werd ik door Martin Plijter gevraagd of ik tegen betaling voor Almere in de onderbond wilde spelen. Ik had er wel zin in. Gemakkelijk had ik het niet want er moest natuurlijk wel gewonnen worden. No cure no pay! Toen Almere na twee jaar nog niet was gepromoveerd, had de suikeroom er geen zin meer in en moest ik beslissen naar welke club ik zou gaan: Euwe of VAS. Na ampele overweging koos ik voor het VAS dat toen in de 3e klasse KNSB speelde. Bij VAS behoorde ik tot de sterkste spelers en de eerste jaren heb ik er met plezier gespeeld. VAS is een club met veel jeugd die toen echter nog niet zo sterk was. In de loop der jaren rukte de jongeren op en op een bepaald moment voelde ik mij in geen enkel VAS-team meer op mijn plaats. Vandaar mijn overstap naar Euwe. Hoe het bij Euwe bevalt? Uitstekend, eigenlijk boven verwachting ondanks mijn tegenvallende prestaties. Opvallend verschil met VAS. Bij Euwe komen acht van de tien spelers van het 1e team tamelijk regelmatig op de clubavond. Dat was bij VAS veel minder. Ook Euwe-on-line is okay. Het is leuk dat een aantal spelers (met name Rob Witt) de moeite neemt hun partijen te analyseren. Ik speel ze bijna altijd na. Tegelijk is het duidelijk dat Euwe met gemiddeld elf partijen per clubavond (en dat aan het begin van het seizoen) een probleem heeft. Hoe komt Euwe aan meer leden? Een fusie of een samenwerkingsverband zal onvermijdelijk zijn.
Evert-Jan Straat
------------------------------
[Event "KNSB competitie, Euwe - Wageningen"]
[Site "?"]
[Date "2008.11.01"]
[Round "?"]
[White "Timman, Jan"]
[Black "van der Hoeven, Gertjan"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "B06"]
[Annotator "Van der Hoeven"]
[PlyCount "76"]
[EventDate "2007.??.??"]
[SourceDate "2008.11.02"]

1. e4 g6 2. d4 Bg7 3. c3 d6 4. f4 Nf6 5. e5 dxe5 6. fxe5 Nd5 7. Nf3 c5 8. Bc4 O-O 9. dxc5 Be6 10. O-O (10. Qd4 Nc6 11. Qe4 (11. Qh4 Nxe5 12. Ng5 h6 13. Nxe6 fxe6 14. Bxh6 (14. Be2 Qc7 $17) 14... Bxh6 15. Qxh6 Nf4 16. Rf1 Nfd3+ 17. Bxd3 Qxd3 $19) 11... Na5 {Timman gaf aan dit al eens met zwart op het bord te hebben gehad. Hij prefereerde de zwarte stelling. Bijvoorbeeld:} 12. Be2 Bf5 13. Qh4 Qc7 14. Bh6 f6 15. Bxg7 Kxg7 16. Qf2 fxe5 $15) 10... Qc7 11. b4 (11. Bxd5 Qxc5+ $17) 11... Nxc3 (11... Rd8 {Timmans voorkeur} 12. Qe2 (12. Qe1 Nc6 13. Qh4 Nxe5 14. Ng5 h5 15. Nxe6 fxe6 16. Be2 a5 $17) 12... Nc6 13. Ng5 (13. Re1 Bg4 $15) 13... Nxe5 14. Nxe6 fxe6 15. Bb3 a5 $15) (11... Ne3 12. Bxe3 Bxc4 13. Re1 Nc6 14. Bd4 $14) 12. Qd3 {Na Dd4 volgt dezelfde zet, alleen dwingender. } 12... Nc6 $5 (12... Bxc4 $2 13. Qxc4 Nxb1 14. Rxb1 Nc6 15. e6 fxe6 16. Bb2 $16 {Niet alleen de zwarte koning komt op de tocht, maar ook wits meerderheid op de damevleugel begint te tellen.}) (12... Nxb1 13. Bxe6 fxe6 14. Qc4 Nc6 15. Qxe6+ Kh8 16. Rxb1 Nxe5 17. Rb3 (17. Bb2 Nxf3+ 18. Rxf3 Bxb2 19. Rxb2 Rxf3 20. gxf3 Qf4 21. Re2 Qxf3 22. Qxe7 Rf8 23. Qe5+ Kg8 24. Qe6+ $11) 17... Nxf3+ ( 17... Rf6 18. Qxe5 (18. Qh3 Raf8 19. Bb2 Rf5 $11) 18... Qxe5 19. Nxe5 Rxf1+ 20. Kxf1 Bxe5 21. Rd3 $16) 18. Rbxf3 Rxf3 19. Rxf3 Rd8 20. Be3 Qe5 21. Qxe5 Bxe5 22. Bg5 $14 {Ten opzichte van de partij staan alle witte stukken beter. Zijn koning is actiever en de witte meerderheid op de damevleugel kan weer vervelend worden. Maar zwart moet het kunnen houden.}) 13. Bxe6 (13. Nxc3 Nxb4 14. Qd4 Rad8 (14... Nc2 15. Qf2 Bxc4 16. Qxc2 Bxf1 17. Kxf1 Qxc5 18. Bb2 $13) 15. Nb5 Rxd4 16. Nxc7 Bxc4 17. Nxd4 Bxe5 18. Rd1 Rd8 19. Be3 Bxc7 $15) (13. Qxc3 $2 Bxc4 (13... Nxe5 $2 14. Bf4 Bxc4 15. Bxe5 Bxe5 16. Qxe5 Qxe5 17. Nxe5 Bxf1 18. Kxf1 f6 19. Nc4 $18) 14. Re1 (14. Qxc4 Nxe5 15. Nxe5 Qxe5 $17) 14... Bd5 $17) 13... Nxe5 14. Nxe5 Qxe5 15. Nxc3 {Later door Timman zelf zwaar bekritiseerd. Inderdaad kan wit hierna niet op meer dan remise rekenen.} (15. Bc4 Na4 16. Bb5 Rad8 (16... Qd4+ 17. Qxd4 Bxd4+ 18. Kh1 Nxc5 19. bxc5 Bxa1 { Ten aanzien van de variant zonder dameruil lijkt dit mij minder voor zwart, omdat re geen mogelijkheid is om de aanval over te nemen. Toch was ook Timman van mening dat er niet duidelijk voordeel voor wit aan te tonen is.}) 17. Qb3 Nxc5 18. bxc5 Qxa1 19. Kh1 Qd4 20. Bc4 Qxc5 $13 {Wit heeft natuurlijk dreigend stukkenspel. Aan de andere kant hebben de witte stukken geen goede steunvelden en na een mogelijke torenruil wordt ook de witte koning erg zwak.}) 15... Qxc3 16. Qxc3 Bxc3 17. Bxf7+ $2 {Wit maakt het zichzelf nog moeilijk.} (17. Bh6 Bd4+ (17... Bxa1 18. Rxa1 fxe6 19. Bxf8 Kxf8 20. Rc1 Ke8 21. b5 Kd7 22. Kf2 Rf8+ 23. Ke3 Rf5 $11) 18. Kh1 Bxa1 19. Bxf8 fxe6 20. Bxe7 Bd4 21. Bd6 e5 22. g3 e4 23. Kg2 Re8 24. b5 e3 25. Kf3 e2 26. Re1 Re3+ 27. Kf2 Re6+ 28. Kf3 g5 29. h3 h5 30. g4 Re3+ 31. Kf2 Re6+ $11) 17... Rxf7 18. Rxf7 Kxf7 19. Rb1 a5 $1 { Wint een pion dankzij de slechte positie van witte koning en loper.} 20. bxa5 ( 20. Rb3 axb4 21. Bb2 Rxa2 22. Bxc3 bxc3 23. Rxc3 Rb2 24. Kf1 e5 $17) 20... Bd4+ 21. Kf1 Rxa5 22. Bd2 $1 { Alle andere zetten geven wit een zeer moeilijk eindspel.} 22... Rxa2 23. Be1 $1 Ra1 24. Rb3 Bxc5 {Ik zag niet hoe ik ruil van b- en c-pion kon vermijden. Verder was ik tevreden om ongecompliceerd op winst te kunnen spelen. Zeer gevaarlijk voor wit was echter:} (24... Ke6 $1 25. Rb6+ $1 (25. Ke2 Ra2+ 26. Kd3 Rb2 27. Rxb2 Bxb2 28. Ke4 Kd7 29. Kd5 e6+ 30. Kc4 Kc6 31. Bf2 Ba3 $19 { Zwart heeft het simpele plan e6-e5-e4 gevolgd door Lc1 en e3. Wit kan hier niets tegen doen en zal de pion op c5 verliezen.}) 25... Kd5 26. Rxb7 e5 27. Ke2 (27. Rd7+ Kc6 $1 $19) 27... Ra2+ 28. Kf1 e4 29. Rxh7 e3 30. Re7 Bxc5 31. Re8 Kc4 32. h4 (32. g4 Rxh2 33. Bg3 Rc2 $19 { en te zijner tijd zal ook de g-pion vallen.}) 32... Kd3 33. g4 Ra1 (33... e2+ $2 34. Kg2 Ra1 35. Bg3 Be3 36. Rd8+ $11 { Een eindspel van T tegen T+L is minimaal bereikbaar voor wit.}) 34. Rd8+ Ke4 35. Ke2 Ra2+ 36. Kf1 Kf3 $19 37. Rd3 Ra1 38. Rb3 Bb4 {Misschien dat in deze variant een verbetering voor wit te vinden is. Maar wit houdt het zeker niet gemakkelijk remise.}) 25. Rxb7 Bd6 26. g3 Ra2 (26... h5 27. Ke2 h4 28. gxh4 Ra2+ 29. Kf3 Rxh2 { verzwakt de witte pionnen iets, maar activeert ook de witte koning.}) 27. Bf2 h5 28. h3 {Dit eindspel is niet meer te winnen voor zwart. Bij afruil van lopers komt de stelling overeen met een stelling die resulteert uit het 4 tegen 3 toreneindspel, wat bekend tot remise leidt, tenzij wit geen pion op h4 weet te zetten. Zoals in de partij leidt ook torenruil tot remise.} 28... Ke6 ( 28... g5 29. Rb5 Kf6 30. Be3 $11) 29. Rb5 Rd2 30. Kg2 Rd5 31. Rxd5 Kxd5 32. Kf3 e5 33. g4 e4+ 34. Ke2 hxg4 35. hxg4 Bf4 36. Bb6 Ke6 37. Bd4 Be5 38. Bb6 Bf4 1/2-1/2
--------------
Geachte schaker,
hierbij wil ik graag uw aandacht vestigen op het 1e Nederlands Kampioenschap Rapidschaak voor Clubteams, welke 6 december 2008 in Almelo gehouden zal worden. Bij dit Rapidschaak kampioenschap wordt er in teams van 4 spelers (lid van dezelfde club) gestreden om het Nederlands Kampioenschap.
Naast het feit dat dit een nieuwe toernooiformule is, is het toernooi aanlokkelijk vanwege een grote prijzenpot. Een totale prijzenfonds van meer dan 4000 euro en een hoofdprijs van 1200 euro, maakt het een zeer aantrekkelijk teamschaaktoernooi - niet alleen voor topspelers, maar (door de vele ratingprijzen) zeker ook voor clubschakers.
Hierbij wil ik u graag uitnodigen om met één, of wellicht zelfs meerdere teams aan dit toernooi deel te nemen.
Zie voor meer info de toernooisite: http://www.almeloschaakt.nl/. Hier kunt u zich ook digitaal aanmelden.
Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik graag van u. Verder hoop ik u 6 december te mogen begroeten in Almelo.
Met vriendelijke groeten,
Jan Willem Brinks
Secretaris van de Stichting Almelo Schaakt
---------------------------------------------------------
groetjes,
Attachment Converted: "c:\eudora\attach\EOL589.pgn" W.J. Nijenhuis || WWW : http://www.euwe-schaak.nl/ (Schaakclub Max Euwe Amsterdam) ----------------------------------------------------