Onderwerp: Euwe-Online 2000/2001 no.60
Van: "Wim Nijenhuis" <wimnij@xs4all.nl>
Datum: 14-6-2001 19:30
Aan:

INHOUDSOPGAVE:

Voor alle vragen over EUWE-ONLINE, zoals wat betekent $5 en wat is PGN:
http://www.xs4all.nl/~wimnij/euwe/euwe.htm
Oude Nummers (EN laatste standen): http://www.xs4all.nl/~mverhoef/euwe/
--------------------------------------------------
INGEKOMEN POST nav EOL 59. Merijn van Delft, Rob Witt
----------------------------------------------------
Nav "Heren Analysatoren" (EOL 59)

Je 'drive' bij het analyseren is vaak dat je het aanhoudende gevoel
hebt dat er iets aan de hand is (bijvoorbeeld wit heeft een klein
langdurig plusje, of zwart moet haast wel genoeg compensatie voor het
stuk hebben). Vaak krijg je dat idee omdat je de stelling op het bord
vergelijkt met gelijksoortige partijen of stellingen die je eerder
gezien hebt (patroonherkenning). Vervolgens ga je gewoon met bord en
stukken en het liefst met een paar andere freaks onder het genot van
een biertje analyseren en analyseren met als doel om je gelijk aan te
tonen. De volgende dag kun je dan eventueel (ondanks nare kater) het
hele zaakje met Fritz nog eens bekijken. Qua openingsvoorbereiding gaat
het er wat mij betreft iets zakelijker aan toe. Als ik met Arne een
openingsvariant ga pluggen halen we alle boeken, encyclopedien en
databases uit de kast, vervolgens maken we een variantenboom met
bijbehorende kritieke partijen en die checken we dan eindeloos met
Fritz (hoewel je zelf uiteraard de analyses moet blijven sturen met je
eigen, menselijke oordeel). Kortom Fritz is een welkom hulpmiddel
zolang je zelf de baas blijft.
Groet, Merijn
---------------------------------------------------------
Nav "Heren Analysatoren" (EOL 59)

Een interessante vraag van Michiel Verhoef.
Alvorens te vertellen hoe ik het doe, moet me het volgende van het hart. Ik lees in zijn brief: "Als ik een partij heb die ik het analyseren waard vind...."  FOUT, FOUT, FOUT!!! Iemand als Kortchnoi kan je met klem vertellen dat je altijd je eigen partijen moet analyseren! Als je tijd beperkt is om iets aan schaakstudie te doen, moet je dat in ieder geval doen. Iemand als Alje Hovenga doet dat volgens eigen zeggen nooit. In het belang van ons 1e team verzoek ik teamcaptain Sander om hem een dienstopdracht in deze te verstrekken. Nijenhuis houdt wel in de gaten of hij alleen Fritz heeft aangezet.

Hoe doe ik het?
Mijn ideale werkwijze is als volgt. Eerst analyseer ik mijn partij met mijn tegenstander. Dat is goed voor de ideeenuitwisseling. Helaas is daarvoor de tijd vaak te beperkt. Vervolgens laat ik de partij zien aan Han Mawira met wie ik zo om de 2 weken wat analyseer en vlugger. Hij is heel goed in het bekritiseren van mijn zetten/plannen en heeft vaak oorspronkelijke ideeen waar ik helemaal niet aan gedacht heb. Vaak is daar ook onvoldoende tijd voor of hebben we alleen zin om te vluggeren. Vervolgens speel ik mijn partij langzaam na met Fritz. Dat Fritz is vooral belangrijk om snel tactische fouten op te sporen. Ter illustratie het volgende voorval van heel lang geleden. Jannes van de Wal (behalve dammer destijds ook een enthousiast schaker van 2e klas KNSB niveau), publiceerde in 2 achtereenvolgende nummers van Schaaknieuws een zeer uitgebreid en diepgaand artikel over een variant van de Aljechinverdediging. Honderden uren had hij eraan besteed.. In het daarop volgende nummer stond een ingezonden brief van Robert Timmer die aangaf dat alle analyses overbodig waren, omdat al in het begin een tactische weerlegging was overzien. In een volgend nummer antwoordde Jannes kort: "zeer betreurenswaardig".
Daarnaast is Fritz handig vanwege ideeen/zetten waar je niet aan gedacht heb.
Een groot gevaar van Fritz is dat je lui wordt en klakkeloos zijn beoordeling overneemt. Bekend zijn de voorbeelden waar je compensatie hebt voor een pion of kwaliteit. Meestal geeft Fritz de partij met de materiele voorsprong voordeel. Sommige openingen zijn nauwelijks met Fritz te analyseren zoals die Najdorf met dat torenoffer waarmee Van Wely altijd verliest van Shirov. Fritz houdt heel lang vol dat het +2 voor zwart is, waarna hij pas in een laat stadium plotseling switcht naar -2.
Ook eindspelen worden vaak zeer slecht beoordeeld. Remiseeindspelen met een waardering +5/-5 komen zelfs voor.
Om dichter bij huis te blijven. In mijn laatste analyse van Lesman-Afek geef ik op een gegeven moment een kwaliteitsoffer voor zwart met voldoende compensatie. Fritz gelooft er aanvankelijk niks van, maar na en tijdje verder analyseren geeft ie toe dat de kansen gelijk zijn. Ook ergens de zet Th4-h1 of h2 analyseerde ik in eerste instantie met enige hoop omdat Fritz in het begin voordeel voor wit aangeeft. Pas na een tijdje analyseren ontdekte ik dat het niks was. Ook in mijn paardeindspel tegen Piet van der Weide ontdekte ik later dat Piet remise had kunnen maken toen ik (en Fritz) dacht dat het al verloren was.
Kortom, Fritz is een uiterst nuttig hulpmiddel in de zin van tijdsbesparing en ideeen opdoen, maar je moet er zeer kritisch mee omgaan en je eigen ideeen niet verwaarlozen.
O ja, voor ik het vergeet. Bij mijn eigen partijen raadpleeg ik voor wat betreft de opening ook meestal een database om te kijken hoe de profs het doen.
Tot slot een waar gebeurd verhaal uit de tijd dat er nog geen databases bestonden Ik bracht een keer een bezoek aan het NK (1977?) dat door Kortchnoi gewonnen wordt. 's Avonds verzamelden de meeste schakers zich in de ruime lounge van het hotel. In een hoekje zat Kortchnoi alleen aan een tafel. Hij was hard aan het werk met schaar en lijmpot als voornaamste hulpmiddelen. Voorzichtig kwam ik wat dichterbij en zag dat hij bezig was partijen uit een informator te knippen. Vervolgens plakte hij die keurig gerangschikt in een schrift. Diverse schriften voor diverse openingen. Soms was hij minutenlang een bladzijde aan het omslaan en weer terug. Hij vond kennelijk zowel de partij op de voorkant als op de achterkant van de pagina van belang en moest beslissen welke hij uitknipte en welke hij zou overschrijven. Hij heeft wel wat, die Kortchnoi.

Rob Witt
----------------------------------------------------------
groetjes,


=======================================================================
W.J. Nijenhuis        ||  WWW    : http://www.xs4all.nl/~wimnij/euwe/euwe.htm
wimnij@xs4all.nl      ||          (Euwe-Online)
=======================================================================