Erelijst van clubkampioenen S.V. Max Euwe Amsterdam

1994: fusie MEMO met Watergraafsmeer/US tot S.V. Max Euwe Amsterdam

Noot:
Het vaststellen van de erelijst van clubkampioenen is een hachelijke zaak. Terwijl teamcompetitie-resultaten vastgelegd zijn in de nationale archieven van landelijke schaakbladen, is de erelijst van de clubkampioenen afhankelijk van half-bestaande clubarchieven, of persoonlijke memoires.
Bekers zouden een bron van informatie kunnen zijn. Maar: "Wie heeft de Jaap Wittebolbeker" roept Rob Witt wanhopig, en, "Waar is het WGM-archief" (Het blijkt op 30-11-2006 in een kast in de ketelruimte te liggen)
Daarom vermelden we hier ook "fuzzy" kennis, zie onderstaand het verhaal van Pieter Kroon.


Clubkampioenen van de fusiepartners Max Euwe/Morphy (MEMO) en Watergraafsmeer/US

Max Euwe/Morphy:

1961: Fusie van Max Euwe en Morphy tot MEMO (Schaakcombinatie Max Euwe/Morphy)

Pieter Kroon schreef: Mijn geheugen schiet nogal tekort. Een paar opmerkingen: Ik ben omstreeks okt/nov 1968 (denk ik) bij Memo geintroduceerd door Dirk Oudshoorn (vanuit schaakcafe Leidseplein) en ik meende dat deze Dirk toen de regerend klubkampioen was. Mijn eerste seizoen wist ik het kampioenschap te winnen en later ten minste nog een keer (na beslissingskamp met Gunther, zou wel eens in 1970/71 geweest kunnen zijn, maar zeker ben ik geenszins. Uiteraard was Gunther, die dus omstreeks 1969 lid moet zijn geworden, een groot obstakel. Echter, weer iets later kwam er nog een sterke speler bij, Dennis Dieks, de broer van Roy inderdaad, die ook wel een of meer keren clubkampioen zal zijn geweest. De bordvolgorde van het eerste zei niet zoveel want we kozen vaak voor taktische opstellingen, doch Dennis heeft vrij veel aan het eerste bord gezeten.

Rob Boedicker schreef als laatste voorzitter van Memo in september 1994:

In september 1961 besloten de verenigingen Max Euwe en Morphy te gaan fuseren en toe te treden tot de Hoofdstedelijke Schaakbond. Deze fusie was logisch daar beide verenigingen in hetzelfde lokaal speelden, namelijk het onvolprezen schaakhuis aan de Bilderdijkstraat 130. Begin jaren zeventig bleek dit schaakhuis ineens bedrijfsruimte te zijn geworden waardoor de huurprijs vrij werd en wij onze behuizing niet meer konden betalen. Heel erg was dit niet, daar 'de zolder', zoals het schaakhuis werd genoemd, eigenlijk niet zo geschikt was om met veel mensen bijeen te zijn. Zo was er nauwelijks ventilatie, bij brand zouden we allen jammerlijk zijn omgekomen en ook de hoogte was voor oudere schakers bezwaarlijk.
Vrij snel hadden we een nieuwe behuizing gevonden bij de Obrechtkerk. Daar heeft onze vereniging zijn grootste bloeiperiode beleefd, zowel kwantitatief als kwalitatief. Van 1978 tot 1982 speelden we afwisselend in de hoofdklasse en in de eerste klasse van de KNSB en allerlei nu nog bekende spelers speelden voor onze club. Ik noem Blees, Van Geet, Pieterse(intern), Andriessen(New in Chess), etc. Het ledental liep toen op tot rond de 130!
In 1982 verlengde het kerkbestuur het contract met ons niet en moesten we een nieuwe behuizing zoeken. Het werd 'de Lange Pier' in de Van Hilligaertstraat. Hoewel de zaal niet slechter was dan die in de Obrechtstraat, begon vrijwel meteen de afkalving van het ledental. We begonnen met 120 leden in 1982 en eindigden met in 1992 ongeveer 60 leden! Ook dit lokaal moesten we verlaten en we verhuisden naar het Montessorilyceum in de Pieter de Hooghstraat. Langzamerhand werd wel duidelijk dat we zo niet verder konden gaan, bij de laatste ledencontrole zakte het ledenbestand onder de 50! Toen kwam het toeval ons te hulp. In januari 1994 moest ons eerste tegen Watergraafsmeer 1 spelen. Terloops kwam een fusie ter sprake en beide verenigingen besloten hierover contact met elkaar op te nemen. De nadere kennismaking beviel zo goed dat we in no time een fusieovereenkomst hadden met als enige probleem de naam. Na veel wikken en wegen is het S.V. Max Euwe Amsterdam geworden. Omdat de naam wat lang is zal de club als EUWE door het leven gaan.
Ik wens deze nieuwe vereniging een mooie toekomst toe en wil dan ook besluiten met de uitroep: MEMO is dood, leve EUWE!

1 november 1922: oprichting Schaakclub Max Euwe


In 1993/1994 was er de fusie tussen Watergraafsmeer en US deze fusie gaf 1 kampioen:

WGM/US-kampioen 1993/1994:

1993/1994 Watergraafsmeer/US: Roy Dieks


WGM-kampioenen:

28 januari 1927: oprichting Schaakclub Watergraafsmeer

US-kampioenen

28 maart 1966: oprichting US



terug

terug